Hemlöse James tar steget in i akademiska världen – hans öde blir vetenskaplig artikel
Bonus Weekend har i flera reportage berättat om Ulrika Hansson Blomkvist från Kalmar som räddade den hemlöse missbrukaren James från gatan i London.
En som läst reportagen och fascinerats över Ulrikas och James historia är Mats Niklasson, doktor i psykologi och bosatt i Kalmar. Han är också verksam som gästforskare vid Bolton University, Manchester i England där man fick upp ögonen för Ulrika och James.
– Jag nämnde deras historia för min kollega professor Jerome Carson och han bad mig kolla om Ulrika var intresserad av att skriva en vetenskaplig artikel om sitt möte med James. Det är en fantastisk historia, säger Mats.
Han tog kontakt med Ulrika som nappade direkt.
– Jag tyckte att det lät jättespännande. Det känns stort att historien nått tillbaka till James hemland, säger Ulrika.
Tillsammans med Mats har Ulrika nu skrivit artikeln The social worker as the Good Samaritan – When my heart did the thinking som ska publiceras i en specialutgåva av tidskriften Social Work and Social Sciences Review där den får sällskap av artiklar skrivna av flera framstående forskare inom inom psykologi och socialt arbete i USA och Storbritannien.
– Det är nästan ofattbart hur vår artikel nu platsar där. James har tagit klivet från trottoarkanten i West End till de mest namnkunniga inom den här världen. Han har blivit en central person, någon man pratar om. James och min historia har nått långt utanför Sveriges gränser och fortsätter att fascinera människor på alla nivåer, säger Ulrika.
Den vetenskapliga artikeln beskriver mötet mellan Ulrika och James, hur hon räddade honom från livet som hemlös missbrukare och hur det ens var möjligt att göra det.
– Artikeln är en beskrivning av en utsatt människas liv, men Ulrikas del är en viktig aspekt; vad var det som gjorde att hon gjorde som hon gjorde? Hur kan det komma sig att en människa agerar som hon gör och vilka beslut tog Ulrika, säger Mats.
Varför hon gjorde det är en fråga som Ulrika ofta får.
– Jag förstår fortfarande inte frågan, jag skulle göra samma sak en gång till. Om en människa sitter och dör framför mig måste jag agera! Jag skulle vilja ställa frågan till alla andra som gick förbi honom: varför räddade ni inte James?
Både hon och Mats hoppas att artikeln, som publiceras inom den närmaste månaden, ska väcka frågor och kanske till och med skapa en diskussion om hur vi bemöter människor.
– Jag tycker att titeln på artikeln säger väldigt mycket, säger Mats och fortsätter:
– Metoden vi använt oss av kallas autoethnography – den passar bra för att ge ord åt röster som annars är tysta. Här handlar det om två personer och Ulrika kan stå till svars för det hon skriver, däremot är James den tysta rösten. Rent etiskt har Ulrika tagit fram ett medgivande för att det här får skrivas och hon har varit bestämd på var gränsen går på vad hon vill och kan berätta, säger Mats.
Tidskriften Social Work and Social Sciences Review kommer att lägga ut artikeln fritt och Mats hoppas att många får upp ögonen för den.
– Artikeln är en generös palett och innehåller väldigt mycket. Låt oss hoppas att många flera läser och att den kan skapa ett ökat intresse för hur vi ser på andra människor, säger han.