M-ledningen: ”Vi har följt våra stadgar”
Elisabeth Schröder och ytterligare medlemmar i Moderatföreningen i Mörbylånga hävdar att det är de som ledningen gillar som får nämndsposter, inte de som är mest lämpade och visat störst engagemang.
– Det stämmer inte. Kandidater skulle ha genomfört vissa aktiviteter men inte bara det. Deltagande i gruppmöten, politisk erfarenhet, personlig lämplighet, fördelning ålder och kön och en hel radda faktorer ligger bakom vilka valberedningen faktiskt föreslår av dem som medlemmarna nominerat. Sedan är det kommunfullmäktigegruppen som beslutar, säger Henrik Yngvesson.
– I vissa fall kan kritiken handla om att personer haft för dålig information om hur processen går till, några av dem som är kritiska är nya. Man kanske har läst in för mycket i det här med aktiviteter.
Vad säger du om kritiken mot att två ur valberedningen, Ulrik Brandén och Ingela Fredriksson, båda sitter i kommunstyrelsen nu?
– De har inte nominerat sig själva. De har blivit nominerade från andra medlemmar till olika poster. Det är inte heller så att valberedningens medlemmar fråntas möjligheten att sitta med på uppdrag, säger han.
Ingela Fredriksson och Ulrik Brandén själva betonar att nominering och val följt stadgarna.
– Det är inget som säger att valberedningen inte kvalificerar sig för poster. Alla medlemmar har rätt att nominera kandidater, sedan är det kommunfullmäktigegruppen som bestämmer vem som får vilka poster. Enligt demokratiska principer följer man beslutet även om det inte går den väg man önskar, säger Ulrik Brandén.
Henrik Yngvesson berättar att partiet till valet 2018 utsåg en mer fristående valberedning.
– Jag satt själv i valberedningen förra mandatperioden. Denna gång valde vi tre personer som inte har de tyngsta posterna i partistyrelsen.
Flera partimedlemmar skrev till förbundsstyrelsen om ”oegentligheter"?
– Förbundsstyrelsen svarade att stadgarna följts, säger han.
Enligt Mörbylångamoderaternas ordförande Eva Folkesdotter Paradis har inga fel begåtts.
– Det är inte ovanligt att personer blir missnöjda, men allt har varit transparent och vi har följt alla regler. Det är trist om man inte får de poster man hoppats på, man får tänka att den här gången hade jag inte det förtroendet, säger hon.
Valberedningen som i höstas tog fram förslag till nämndsposter för Moderaterna bestod av Ulrik Brandén, Ingela Fredriksson och Thomas Danielsson. Ulrik Brandén och Ingela Fredriksson valdes själva till ledamöter i bland annat kommunstyrelsen.
– Några i valberedningen fick många nomineringar av våra medlemmar. Vi måste lyssna på vad medlemmarna säger. Vi har 68 medlemmar och många var med och röstade, allt redovisades av valberedningen på nomineringsstämman. Utefter det satte valberedningen ihop ett förslag som röstades fram, säger Eva Folkesdotter Paradis.
– Ulrik Brandén satt i kommunstyrelsen förra perioden också och har gjort ett bra jobb. Många röstade på honom. Ingela Fredriksson var ytterst tveksam först att åta sig uppdraget men medlemmarna och Henrik Yngvesson ville att hon skulle ta uppdraget i kommunstyrelsen, med den erfarenhet hon har.
Din kommentar till det här brevet som du och Henrik Yngvesson ska ha skickat ut om röstningen?
– Det var inför en helt annan nomineringsstämma, inför fastställande av listan inför fullmäktige i våras. Då hade vi fått veta av medlemmar att det fanns några som ringde runt och sa ungefär ”om du röstar på mig röstar jag på dig”, med syftet att byta ut ledningen. Det följer inte våra etiska regler. När vi fick veta detta skrev vi brev och uppmanade medlemmarna att komma till nomineringsstämman och lyssna till kandidaterna och ta ställning själva. Det var förankrat hos förbundet att vi skickade detta brev, säger Eva Folkesdotter Paradis.
Vad säger du om påståendet att partiet i Mörbylånga styrs med järnhand av en liten klick?
– Vi är nio stycken i styrelsen, det är en stor styrelse för en så här liten förening. Det är mellan 8 och 15 personer som brukar komma till våra gruppmöten, där alla får göra sin röst hörd och ha olika åsikter, säger Eva Folkesdotter Paradis.
Din kommentar till att utfrysning och mobbning förekommer i M-föreningen, att Elisabeth Schröder hävdar att hon mobbas på grund av att hon är dotter till Pia Schröder?
– Jag blev förskräckt när jag fick höra detta, förstod att hon var ledsen och inte fått så mycket stöd som hon förväntat sig. Vi kan hålla isär två personer. Gruppledningen jobbar med detta.