Annons

På vandring genom en stad i förändring

Stadens historia, personliga minnen och visioner på väg att bli verklighet. När vi vandrar från Gesällen, vidare till Fredriksskans och bort mot Monte Cavallo kommer tankarna hos Kenneth Ottosson, känd som Flanören för Barometerns läsare. Längs vägen blir det tydligt hur Kalmar växer, förnyas och byter skepnad.
Kalmar • Publicerad 22 december 2017

Flanören Kenneth Ottosson om Kalmar – en stad i förändring.
Flanören Kenneth Ottosson om Kalmar – en stad i förändring.

Kenneth Ottosson har varit verksam på tidningen Barometern i över 50 år. De senaste två decennierna har han profilerat sig som Flanören, i en artikelserie där han i kåserande form delar med sig av minnen, reflektioner och fakta om platser, byggnader, händelser och människor i Kalmar.

”"Äntligen har Kvarnholmen fått en värdig infart från norr.””
Annons

När jag av nyhetschefen fick frågan ”Vill du flanera med Flanören?”, blev jag glad. Vi har ju varit kollegor i snart 30 år. Nu skulle jag på nära håll få ta del av hur Kenneth Ottosson betraktar sin stad.

"Flanören" Kenneth Ottosson har ett stort intresse för både det historiska Kalmar och för hur staden utvecklas. Han tycker om de nya husen med sina drag av Hansatiden i kvarteret Gesällen på Kvarnholmen.
"Flanören" Kenneth Ottosson har ett stort intresse för både det historiska Kalmar och för hur staden utvecklas. Han tycker om de nya husen med sina drag av Hansatiden i kvarteret Gesällen på Kvarnholmen.Foto: Mats Holmertz

Vi träffas en kylig vinterdag för att flanera tillsammans och börjar inne på Kvarnholmen vid kvarteret Gesällen, i hörnet Västra Sjögatan och Fiskaregatan, där det ena höga huset efter det andra vuxit upp de senaste åren.

Kenneth ser upp mot husen där människor flyttat in under året. Han ser fundersam ut och säger att området Gesällen länge var ett av Kvarnholmens sorgebarn.

– Husen förföll alltmer och staden satsade inte på dem som bodde där. Det kom att bli ett område för de mindre bemedlade, säger han och skakar på huvudet. Kvarnholmens fattigkvarter med enkla små hus.

Till slut kom beskedet från kommunpolitikerna att hela kvarteret skulle rivas. Området förvandlades till en stor parkeringsplats.

Kvarteret Gesällen, på vänster sida, innan det revs för att under 50 år vara bilparkering.
Kvarteret Gesällen, på vänster sida, innan det revs för att under 50 år vara bilparkering.Foto: Kalmar läns museums arkiv
Husen i kvarteret Gesällen tilläts under många år att förfalla.
Husen i kvarteret Gesällen tilläts under många år att förfalla.Foto: Kalmar läns museums arkiv
Husen var till slut så dåliga att det enda som återstod var rivning. Foto: Kalmar läns museums arkiv.
Husen var till slut så dåliga att det enda som återstod var rivning. Foto: Kalmar läns museums arkiv.
Område blev parkeringsplats och den blev med åren allt större.
Område blev parkeringsplats och den blev med åren allt större.Foto: Kalmar läns museums arkiv

– Det var på 60-talet och visst förstår jag att rivningen var nödvändig, säger han, men att det här fina området mitt på Kvarnholmen skulle förvandlas till parkeringsplats hade jag inte väntat mig. Och absolut inte att det skulle förbli så i fem decennier.

Det är skönt att kvarteret äntligen har fått sin bebyggelse, parkeringsplatsen var ett eländigt fult inslag.

– Synd bara att även nykterhetsborgen, IOGT/NTO:s hus med scen, också revs. Tänk så mycket som det huset varit med om genom åren. Jag hade gärna sett att det hade fått vara kvar.

Kenneth ser sig omkring. Han tittar ner mot Fredriksskansbron och ler.

Annons

– Äntligen har Kvarnholmen fått en värdig infart från norr. En riktigt fin entré har det blivit när man kommer in till centrum via Fredriksskansgatan.

Sedan förklarar han att han hoppas att även parkeringsplatsen på östra sidan om Västra Sjögatan ska bebyggas snart. Han pekar österut mot området där hundratals bilar står parkerade.

– Tänk dig så fint det blir när även den här delen av Kvarnholmen får en stadslik bebyggelse. Då blir Kvarnholmen en helhet igen.

Kvarnholmen har fått en ny profil när Gesällen bebyggts. Kenneth Ottosson är glad över att centrum nu får en värdig infart från norr.
Kvarnholmen har fått en ny profil när Gesällen bebyggts. Kenneth Ottosson är glad över att centrum nu får en värdig infart från norr.Foto: Mats Holmertz

Medan vi står där på Västra Sjögatan är det många människor som kommer förbi på trottoaren. Det är ingen tvekan om att reportern och flanören Kenneth Ottosson är en välkänd profil. Det är många som hälsar och några stannar upp för att säga några ord.

Åke Sandberg stannar och hälsar på Kenneth Ottosson framför det sista huset, Bastionspalatset, som byggs i kvarteret Gesällen. Dagens ämne blev höghuset Läppstiftet på Varvsholmen.
Åke Sandberg stannar och hälsar på Kenneth Ottosson framför det sista huset, Bastionspalatset, som byggs i kvarteret Gesällen. Dagens ämne blev höghuset Läppstiftet på Varvsholmen.Foto: Mats Holmertz

– Många kommenterar sådant jag skrivit och jag får också många tips om sådant jag kan skriva om.

Han har hunnit skaffa sig ett otroligt stort kontaktnät under de över 50 år han skrivit för Barometern.

Det börjar bli dags för oss att flanera vidare över bron till Fredriksskans. Kenneth vänder sig om och ser upp mot Gesällens spetsiga gavlar. Han blir tyst en stund.

– Tänk att få bo i en lägenhet där uppe, säger han. Det skulle jag så gärna vilja. Vilket läge och vilken utsikt.

När vi är på Fredriksskansbron säger Kenneth att Kvarnholmen nu äntligen börjar få en värdig entré från norr.

– Du har öppnat mina ögon så att jag också ser det, säger jag. Du är bra på det och det är det som gjort dig till en uppskattad flanör bland Barometerns läsare.

”Jag hoppas verkligen att de låter hela portalen stå kvar när det här området ska förvandlas till bostadsområde.”
Kenneth Ottosson har många minnen från Fredriksskans och han hoppas att den vackra gamla stenportalen får vara kvar när området ska bebyggas.
Kenneth Ottosson har många minnen från Fredriksskans och han hoppas att den vackra gamla stenportalen får vara kvar när området ska bebyggas.Foto: Mats Holmertz
Annons

Vi stannar till framför portalen i muren som omger Fredriksskans idrottsplats.

– Jag hoppas verkligen att de låter hela portalen stå kvar när det här området ska förvandlas till bostadsområde.

Arkitektbyråns bild visar hur fint muren och portalen kan komma att smälta in i bostadsområdet.
Arkitektbyråns bild visar hur fint muren och portalen kan komma att smälta in i bostadsområdet.Foto: Sandell Sandberg Arkitekter/Riksbyggen

Han ser ut över gräsplanerna och ser tankfull ut.

– Så många minnen jag har från Fredriksskans, säger han. Otaliga, faktiskt. Jag var 13 år när FF 1949 nådde allsvenskan.

Kenneth växte upp i Algutsboda socken i Sutaremåla by. Det var långt från Kalmar men det hindrade honom inte.

– Jag cyklade många gånger de en och en halv milen till Emmaboda för att ta tåget till Kalmar för att se FF-matcher.

Ville du bli fotbollsspelare som ung?

Kenneth ser förvånat på mig.

– Det fanns inget annat! Fotboll var allt för mig.

I flygbilden över Fredriksskans har de planerade bostäderna placerats  in med hjälp av digititalt montage. Bild: Kalmar kommun
I flygbilden över Fredriksskans har de planerade bostäderna placerats in med hjälp av digititalt montage. Bild: Kalmar kommun

Vad tror du om en framtida bebyggelse här?

Annons

Han ser tankfull ut en stund innan han säger att det visar sig.

– Men en sak är säker – finare idrottsplats än den här på Fredriksskans finns inte.

Han ser ut mot träningsplanerna där det ska bli bostäder.

"Flanören" Kenneth Ottosson förklarar att finare idrottsplats än den här på Fredriksskans finns inte.
"Flanören" Kenneth Ottosson förklarar att finare idrottsplats än den här på Fredriksskans finns inte.Foto: Mats Holmertz

När Kenneth var barn åkte familjen regelbundet till Kalmar där de hade släktingar på Stensö och Gamla stan, områden som på den tiden inte var fashionabla, betonar han.

På Stensö bodde också Kenneths pappas kusin Sven Karlsson.

– Han var en känd tyngdlyftare eftersom han var både svensk och nordisk mästare. Jag var imponerad av honom och vi delade idrottsintresset.

Sven Karlsson brukade ta med gossen Kenneth på cykelturer genom staden.

– Han lyfte upp mig på pakethållaren och sedan bar det iväg. Jag var lycklig och förväntansfull där jag satt på cykeln och dinglade med benen. Han cyklade först till hamnen och sedan vidare till Fredriksskans. När han öppnade dörren till omklädningsrummet stack vi in näsorna för att känna lukten av liniment. Gissa om jag var lycklig då, säger han glatt.

Sedan gick cykelfärden vidare norrut några kvarter.

– Det ingick alltid att köra förbi ”choklaan”, alltså chokladfabriken, för att njuta av den söta doften av choklad och godis.

Annons

Kenneth funderar en stund och förklarar att det var nog då under de där turerna som grunderna lades till att han med tiden blev en flanerande reporter.

”Det här är det mest positiva som hänt på många år i Kalmar. Husen som ligger så här längs gatan bidrar till en stadskaraktär.”
Kenneth Ottosson tycker att raden av bostadshus längs Erik Dahlbergs väg knyter samman området med centrum och att husen ger gatan stadskaraktär.
Kenneth Ottosson tycker att raden av bostadshus längs Erik Dahlbergs väg knyter samman området med centrum och att husen ger gatan stadskaraktär.Foto: Mats Holmertz

Vi går ut genom Fredriksskans portal och beger oss norrut mot Erik Dahlbergs väg och de nya stora byggnaderna med lägenheter.

– Det här är det mest positiva som hänt på många år i Kalmar, säger Kenneth. Jag tycker det blivit vackert och de knyter samman det här området med centrum. Husen som ligger så här längs gatan bidrar till en stadskaraktär.

Vi står framför Monte Cavallo, en äldre villa på norra sidan av Erik Dahlbergs väg, mitt emot de nya husen. Framför det ska en nytt bostadshus byggas.

Ett litet grönområde vid villa Monte Cavallo intill Erik Dahlbergs väg ska bebyggas med höghus med bostadsrätter för boende som fyllt 55 år.
Ett litet grönområde vid villa Monte Cavallo intill Erik Dahlbergs väg ska bebyggas med höghus med bostadsrätter för boende som fyllt 55 år.Foto: Mats Holmertz
I förgrunden Monte Cavallo-villan och snett till vänster bakom det har det hus med bostadsrätter för boende 55+ som snart ska byggas norr om Erik Dahlbergs väg ritats in.
I förgrunden Monte Cavallo-villan och snett till vänster bakom det har det hus med bostadsrätter för boende 55+ som snart ska byggas norr om Erik Dahlbergs väg ritats in.Foto: Riksbyggen
Sommarvillan Monte Cavallo och dess park byggdes på 1860-talet. Huset såg ut så här tills det byggdes om 1930.
Sommarvillan Monte Cavallo och dess park byggdes på 1860-talet. Huset såg ut så här tills det byggdes om 1930.Foto: Kalmar läns museums arkiv

– Jag gillar när även de här små gräsytorna bebyggs numera. Det ger liv åt området som förtätas.

– Men när stan förtätas är det avgörande att kommunen ordnar fler parkeringsmöjligheter. Det borde vara dags att planera för parkeringshus centralt.

Vi står kvar vid Erik Dahlbergs väg och Kenneth konstaterar att den nu i och med raden av högre bostadshus blir ”en fullvuxen gata”.

– När man kommer in mot Kalmar centrum från väster på Erik Dahlbergs väg blir även detta en snygg entré, säger han. Särskilt när även ytan här framför Monte Cavallo-villan snart bebyggs.

Har du några minnen från den här delen av stan?

– När cirkusar kom till Kalmar var det här de fick resa sina tält och jag och barnen Lotta och Pelle gick ofta dit för att titta. Artisterna övade utomhus och vi gick dit för att titta på dem och på djuren.

Annons

Min promenad med Flanören är slut. Det är gråkallt och blåsigt så vi bestämmer oss för att avsluta på ett kafé. Vi värmer oss med kaffe och ser ut över Stortorget som ser ganska öde ut.

– Tänk om även det här torget kunde bli mer levande så som Larmtorget blivit, funderar Kenneth.

Jag märker att allt han tittar på av platser i stan väcker engagemang i honom.

När började du med Flanören på Barometern?

– Det var på 90-talet som dåvarande chefredaktören Anders Wendelberg kom med förslaget Flanören på stan efter att jag haft en hjärtinfarkt och bara kunde arbeta halvtid.

Hur många Flanörer har du gjort de här över 20 åren?

– Jag vet inte, kanske har det blivit tusen stycken.

Visste du redan som ung att du ville bli journalist?

– Nej, det var en tillfällighet att jag blev det, säger han. Eller kanske inte.

”Folk vill gärna läsa om sådant de redan vet och känner igen, det är en anledning till att Flanören når en stor läsekrets.”

Så berättar han om den gången då han som ung cyklade till Johansfors tillsammans med några andra pojkar för att gå på bio.

Annons

– När jag kom hem skrev jag en lapp för hand om vilken film jag sett och att den var så bra så att andra inte skulle missa den. Jag skrev under med mitt namn och satte upp lappen på ladugårdsväggen.

– Sedan gömde jag mig och satt kvar i mitt gömsle för att se om de som kom förbi skulle skulle läsa vad jag skrivit. Visst är det konstigt att jag skrev en ”recension” då när jag bara var 10–12 år.

När jag skjutsar hem Kenneth ”Flanören” Ottosson till Berga pratar vi om vilken roll man som reporter har i förhållande till läsarna.

– Du förstår att folk vill gärna läsa om sådant de redan vet och känner igen, det är en anledning till att Flanören når en stor läsekrets, tror han.

Reportern Katarina Sandström och ”Flanören” Kenneth Ottosson.
Reportern Katarina Sandström och ”Flanören” Kenneth Ottosson.Foto: Mats Holmertz

Katarina SandströmSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons