Många idéer när Sydöland kraftsamlade
Ett 90-tal personer, däribland ledande tjänstemän och politiker från Mörbylånga kommun, dök upp för att säga sin mening och komma med förslag.
– Jag tror folk verkligen vill kraftsamla. Jag känner att det finns en kämparglöd. Jag har inte känt någon uppgivenhet, även om det finns de som känner sig uppgivna också, säger Ulrika Hävre.
Hon bor i Södra Möckleby som i slutet av april blir av med den största arbetsgivaren på orten när Cementa lägger ner tillverkningen av anläggningscement. Kvar blir sex anställda och en mindre tillverkning av mikrocement och hamnverksamhet.
Det är kommunen som startat arbetsgruppen Kraftsamling Sydöland som under 2019 ska främja utveckling genom samarbete mellan företag, föreningar och bofasta.
Målet är att skola, räddningstjänst, butik och kollektivtrafik ska finnas kvar och kanske till och med förbättras – liksom hälso- och sjukvården, det kan vara lång väntetid på ambulans här nere. För att detta ska vara möjligt måste det bo kvar folk på orten, gärna flytta in fler och då måste det finnas jobb. Både i de 192 företag, de flesta små, som redan finns i området och genom att locka nya företag att etablera sig.
– Det finns inte så mycket mark eller detaljplaner klara för företag att etablera sig här, så vi behöver hjälp med att hitta det som finns, säger näringslivsutvecklare Susanne Bredesjö Budge.
– Vi i arbetsgruppen har både träffat räddningstjänsten och de anställda på Cementa och det finns ingen brist på kreativa idéer, men det måste gå att förverkliga idéerna också.
För det krävs bättre dialog med myndigheterna menade flera personer vid mötet. Svårigheter mellan båtklubben i Degerhamn och länsstyrelsen och att populära ställplatser för husbilar försvann efter myndighetsbeslut var några frågor som togs upp. Förslaget var att Kraftsamling Sydöland hjälper till i dialogen med bland annat länsstyrelsen.
Det krävs också god infrastruktur för att kunna bosätta sig på Sydöland betonade en nyinflyttad kvinna, som haft problem med såväl bredband, vatten och avlopp som belysning och dåliga vägar.
En person tyckte det var synd att täkttillståndet försvinner med Cementa, då kanske möjligheten att bryta sten försvinner för alltid – kanske finns möjlighet att ha kvar tillståndet vilande, en synpunkt som arbetsgruppen skulle ta med sig.
Ulf Kyrling hoppas på idéer för att bättre utnyttja möjligheten i att 250 000 besökare kommer till Ölands södra udde varje år. En bostadsmässa planeras i maj i Grönhögen och personal från Kraftsamling Sydöland kommer att finns på plats i lokalen mittemot Ica i Södra Möckleby, oklart vilka dagar och vilka tider, för samtal och idéer.
Ulrika Parboäng från Näsby har flera idéer för hur Mörbylånga kommun ska locka fler sommarölänningar att bosätta sig söderut permanent.
– De finns inte så många arbetsplatser kvar nu, kommunen och Cementa var de största. Men om kommunen vågar ta ut svängarna och göra något de aldrig gjort förut finns möjligheter. Som att sänka kommunalskatten de första fyra åren för de som bosätter sig här permanent. Då skulle det bli klirr i kassan. Vi har många höginkomsttagare som har sommarhus. Sen gratis bygglov, säger hon.
– Och stenbrottet som Cementa stänger skulle man kunna göra om till Norra Europas häftigaste äventyrsbad.