Annons

Birgitta Hultman: ”Centern länets stora förlorare medan SD är klara vinnaren”

Efter en mycket dramatisk valkväll, där den inledande ledningen för de rödgröna plötsligt vände till fördel för lag Kristersson, har krutröken lagt sig och några trender blivit tydliga, inte minst i Kalmar län.
Största förändringen svarar Centerpartiet för, som tappar stort i flera kommuner och mister sitt riksdagsmandat, samtidigt som Sverigedemokraterna går kraftigt fram i nästan alla kommuner.
Birgitta HultmanSkicka e-post
Kalmar län • Publicerad 13 september 2022
Birgitta Hultman
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Så här såg det ut när Centerpartiets partiledare Annie Lööf kampanjade på Larmtorget i Kalmar.
Så här såg det ut när Centerpartiets partiledare Annie Lööf kampanjade på Larmtorget i Kalmar.Foto: Mats Holmertz

Valkvällen utvecklade sig till en riktig berg- och dalbana (och det var svårt för reportrar med alltför tidig pressläggning att hänga med i de branta svängarna). Från den stora valundersökningen klockan 20, som gav S en ganska klar ledning, till den dramatiska vändningen några timmar senare när moderaten Ulf Kristersson, som mer eller mindre hade räknats ut, var tillbaka på banan som möjlig ny statsminister och regeringsbildare.

När kvällen gick över i natt var resultatet fortfarande mycket jämnt, med en knapp ledning för team Kristersson, men varken han eller Magdalena Andersson vågade utropa sig som segrare. Nu är alla distrikt räknade och det är de cirka 70 000 utlandsröster och de sista förtidsrösterna som avgör, och den räkningen sker först på onsdag. Ett definitivt valresultat kommer troligen inte förrän på torsdag.

Annons

Segerrusiga var däremot Sverigedemokraterna, som i hela riket hamnade på 20,3 procent, en rejäl ökning på 2,8 procentenheter. I Kalmar län surfade partiet vidare på riksvågen, och ökade ännu lite mer, sammanlagt 3,9 procentenheter.

Stihna Johansson Evertsson (C) får inte ta plats i riksdagen.
Stihna Johansson Evertsson (C) får inte ta plats i riksdagen.Foto: Erika Wiman Snäll

Och om SD var den enskilde vinnaren i Kalmar län var Centern den stora förloraren. Partiet minskade med 3,3 procentenheter, till 6,5 procent, en låg siffra i ett jordbrukslän och traditionellt centerfäste. Det betydde också att C förlorade sitt riksdagsmandat, vilket innebär att förstanamnet Stihna Johansson Evertsson även i fortsättningen får ägna sig åt kommunpolitiken i Högsby.

Centerpartiets stora förluster, trots ett massivt kampanjövertag till exempel vad gäller annonsering, kommer säkerligen att leda till noggranna analyser i partiet. Annie Lööf har varit partiledare i mer än tio år, och partiets ständigt lysande stjärna. Hon gjorde som vanligt en bra valrörelse, men kanske har väljarna tröttnat på hennes stenhårda kritik av SD, men framför allt beslutet att ingå i Magdalena Anderssons lag. Röstsiffrorna, inte minst från Kalmar läns landsbygd, antyder att många Centerväljare inte är överens med henne om det ställningstagandet.

Under valrörelsen mötte Jimmie Åkesson (SD) en stor publik i Kalmar.
Under valrörelsen mötte Jimmie Åkesson (SD) en stor publik i Kalmar.Foto: Amelia Rydeberg

Socialdemokraterna ökade något i Kalmar län och behöll därmed sina tre riksdagsmandat, samtidigt som KD lyckades behålla sitt, trots ett litet tapp.

Framgångarna för SD och bakslagen för C var också mycket tydliga i länets kommuner, men där rönte också Socialdemokraterna stora framgångar, bland annat i Borgholm där kommunalrådet Ilko Corkovic gjorde ett kanonval.

Moderata oppositionsrådet Hanne Lindqvist firade framgången på valnatten.
Moderata oppositionsrådet Hanne Lindqvist firade framgången på valnatten.Foto: Johanna Eriksson

I Kalmar var det Moderaterna, med oppositionsrådet Hanne Lindqvist i spetsen, som klättrade till nivåer som känns igen från förr. Partiet ökade till 13 mandat medan Socialdemokraterna backade med 2 mandat, precis som 2018. Sverigedemokraterna gjorde ett ovanligt dåligt val, jämfört med övriga landet och länet, och stannade på 8 mandat, samma som 2018. Det betyder att Johan Persson (S) sitter kvar i orubbat bo, även om marginalen mot Kalmaralliansen krymper ytterligare, 32 mandat mot Alliansens 19, men 27 om man räknar in SD.

Även i Oskarshamn gick socialdemokraterna tillbaka något, medan både Moderaterna och SD ökade ganska kraftigt, vilket kan indikera att samarbetet mellan S och M inte kommer att upprepas. Liberalerna är det parti som minskar mest och åker ur fullmäktige, till förmån för Kustlandspartiet med tidigare L-profilen Mathias Karlsson i spetsen. Mycket tyder på att Kustlandspartiet får ett till två mandat.

I Nybro är det framför allt Centerpartiets kraftiga tillbakagång som är extra anmärkningsvärd. Partiet backar med 9,2 procentenheter, medan Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna alla ökar ganska mycket. S är nu nästan dubbelt så stora som C, vilket kan locka fram nya, blocköverskridande samarbeten.

Hultsfred är undantaget som bekräftar regeln. Centerpartiet gick visserligen bakåt även här, men kommunalrådet Lars Rosander sitter ändå säkert, eftersom framför allt KD ökade ovanligt mycket, till 13,9 procent, vilket är näst högst länet.

Om Hultsfred är ett glädjeämne för C är Mönsterås den stora mardrömmen. Här rasar partiet med hela 14,4 procentenheter, samtidigt som Socialdemokraterna blir största parti och landar på 17 mandat mot Centerns 12. Men tillsammans med övriga Allianspartier kan kommunalrådet Anders Johansson troligen ändå fortsätta vid makten, även om marginalen blir liten och SD kan bli vågmästare.

Annons

I Högsby minskar de flesta partier, till och med Sverigedemokraterna, medan ett parti går fram kraftigt, och det är KD. Partiet hamnar på 15,8 procent, vilket är rekord för länet. Centerpartiet minskar även här, så det kan bli svårt för tidigare kommunalrådet Stihna Johansson Evertsson och nye Per Gröön att få till en fungerande majoritet.

Ilko Corkovic (S) fick nästan egen majoritet.
Ilko Corkovic (S) fick nästan egen majoritet.Foto: Maria Alåsen

Socialdemokraterna firar sina största triumfer i de båda Ölandskommunerna, men framför allt i Borgholm, där kommunalrådet Ilko Corkovic får näst intill egen majoritet, med hela 43,2 procent. Det är ett tydligt exempel på hur stor betydelse en enskild person kan få för sitt parti, precis som Johan Persson (S) i Kalmar eller tidigare Roland Åkesson (C) i Mönsterås. Borgholm har haft två lokala partier i fullmäktige, men i spåren av profilen Per Lublins bortgång tidigare i sommar ramlar Ölandspartiet ur fullmäktige, medan Framtid Öland fortfarande är starkt på nordligaste delen av ön.

I Mörbylånga gjorde Socialdemokraterna också ett bra val, med kommunalrådet Matilda Wärenfalk som draglok. S ökade till 32,1 procent, medan samarbetspartiet Centern backade till 13,2 procent. I valet 2018 gjorde C ett mycket bra val, men de framgångarna raderades ut, utom runt Gårdby på östra sidan, där Centern fortfarande är starkast.

För Centerpartiet är Emmaboda enda undantaget in Kalmar län, eftersom partiet faktiskt ökar här, till 19,3 procent. Samtidigt ramlar lokala partiet Bästa Alternativet, som haft en mycket turbulent mandatperiod bakom sig, ur fullmäktige,. Det kan göra att Socialdemokraterna, trots ett visst tapp, kanske kan komma tillbaka till makten.

Torsås är den kommun där Sverigedemokraterna bara är snäppet från att bli största parti, med 28,5 procent av rösterna, mot Socialdemokraternas 29,0. Både Centerpartiet och Socialdemokraterna backar, men det finns en liten chans att kommunalrådet Henrik Nilsson Bokor (S) kan sy ihop en färgsprakande majoritet för ännu en mandatperiod.

I Torsås får Miljöpartiet ett mandat, vilket är mer än partiet får i de flesta av länets kommuner. Partiet gjorde ett riktigt dåligt val 2018, och även om det i år gick lite bättre på riksplanet, så är det lokalt fortsatt skralt för de gröna, som förutom i Torsås bara vann mandat i Emmaboda, Kalmar och Västervik. MP missade dessutom att ta sig tillbaka till regionfullmäktige.

”Socialdemokraterna firar sina största triumfer i de båda Ölandskommunerna, men framför allt i Borgholm, där kommunalrådet Ilko Corkovic får näst intill egen majoritet.”
Birgitta Hultman, politisk kommentator
Annons
Annons
Annons
Annons