Talentcoach – en unik elitsatsning på artister
Talentcoach är ett namn som fladdrar förbi i nyhetsflödet titt som tätt. Men vad är det egentligen? Varför behövs det?
Nöjets Christian Gustafsson slog sig ner med Bosse Nikolausson, ansvarig för Talentcoach, för ett samtal om det som blivit hans skötebarn.
För att hitta början på Talentcoachtråden får vi backa bandet ungefär sju år. Projektet startades i slutet av 2011 för att, i breda, formella drag, ge artister i Kalmarsundsregionen verktyg och hjälp på traven i karriären och till syvende och sist kunna leva på sin musik.
”Det handlar om att artisterna inte ska behöva flytta till en större stad för att kunna fortsätta med musiken”
– Det handlar om att artisterna inte ska behöva flytta till en större stad för att kunna fortsätta med musiken. Historiskt sett drar de till Stockholm, men tack vare Talentcoach behöver de inte det, säger Bosse Nikolausson.
Han var med från början. Nästan. Men för att finna ursprunget får vi leta hos två gamla musikrävar. Initiativtagare till Talentcoach var nämligen Putte Svensson Sahlin, som driver Hotell Hulingen i Hultsfred och var en av Hultsfredsfestivalens grundare, och Joppe Pihlgren från Docenterna, som då jobbade på Tillväxtverket och numera är verksamhetsledare på Svensk Live.
– De såg vad som hände. Att folk drog. Putte är ju en eldsjäl som har ett finger med i det mesta och Joppe är intresserad av vår region tack vare att Hultsfred alltid haft en stor plats i hans hjärta, säger Bosse Nikolausson.
Här kan du höra Talentcoach-artisternas hits:
Talentcoach drivs av Länsmusiken och regionförbundet med stöttning av vissa av länets kommuner. I våras permanentades det och Talentcoach är nu ett program under Länsmusiken.
Som en del i att Talentcoach permanentas så flyttar också huvudkontoret från Kalmar till Forum i Oskarshamn.
– I och med att Länsmusiken är baserad i Oskarshamn så är det naturligt att även vi finns i Oskarshamn. Dessutom är Oskarshamn en stark musikkommun och har hela tiden varit tydlig i sin stöttning av Talentcoach. Sedan har flera artister, bland andra Mollie Minott, Elin Namnieks, Rickard Lindgren (Richard Smitt) och My Helmner, gått estetgymnasiet i Oskarshamn.
LÄS MER – SÅ SÄGER MOLLIE MINOTT OM SAMARBETET MED TALENTCOACH:
Vilka kommuner är med och stöttar Talentcoach ekonomiskt?
– Ungefär hälften av kommunerna i länet är med. Kalmar, Oskarshamn och Hultsfred är väldigt tydliga, men även Västervik, Mörbylånga och Mönsterås är med, säger Bosse Nikolausson.
”Om vi ska prata idrottsspråk så är det en elitsatsning, fast på artister”
Talentcoach kommer emellertid att ha kvar en filial i Kalmar.
– Vi kommer dela kontor med Songlines och Imagine (tidigare Musik Direkt) i Kopparslagaren. Det är viktigt att vi fysiskt finns på plats i Kalmar eftersom många institutioner finns där och vi jobbar tätt tillsammans med Music & Event management-eleverna på Linnéuniversitetet, säger Bosse Nikolausson, som även har kontor på Rock City i Hultsfred och på Mejeriet i Västervik.
– Sedan har jag tillgång till Joppe Pihlgrens kontor på Södermalm i Stockholm. Egentligen är mitt kontor i bilen. Jag har övergripande ansvar över hela länet, är i Stockholm hyfsat ofta och åker utomlands med jämna mellanrum. Det är inget glidarliv.
Om du kort, ur ditt perspektiv, ska förklara vad Talentcoach är – hur låter det då?
– Om vi ska prata idrottsspråk så är det en elitsatsning, fast på artister. Vi hjälper dem med affärsplaner, varumärke och långsiktigt tänkande. Hållbar artistutveckling, kan man säga. Grunden är att de ska kunna leva på sin musik.
I en rapport, daterad juni 2018 står att läsa: ”Sex år in i projektet kan vi glädja oss åt att nio av våra akter uppnått detta mål (leva på sin musik) och därmed även börjat ge ekonomisk återbäring till de kommuner som valt att stå med som finansiärer”.
Bosse Nikolausson tar Dimpker Brothers som exempel. Duon från Edsbruk i Västerviks kommun har bara släppt två låtar på Spotify, har inte särdeles många streams och är inte så publika här hemma.
– De lever helt på sin musik. Folk förstår inte hur mycket de är ute och spelar, framför allt utomlands. De har varit mycket i Kanada och nu ska de till Nordirland. Vi har ett antal akter som åker utomlands ofta och är mycket större där än de är i Sverige. Rave the Reqviem är en, Adée en annan. Det finns ett intresse i Birmingham att jobba med henne, det är där hennes genre finns.
• • •
Talentcoach fungerar som ett slags mentorskap för artisterna. Karriärfrågor, starta företag, allmän rådgivning, kontraktsärenden, spelningar, varumärkeshantering och scenframställning är områden där Talentcoach är behjälpliga.
– Det kan vara hur de är på scenen, hur de bygger upp sin image, vilka låtar de ska släppa, vilka sammanhang de ska synas i. Det kanske inte är bra om du är med i Melodifestivalen just nu? Det kan också vara att det dyker upp folk som vill jobba med våra artister. Då hjälper vi till och går i genom kontrakt innan de skrivs på. Vi har juridisk hjälp i Sverige, England och Nordamerika.
Bosse Nikolausson är i dag ensam anställd på Talentcoach. Därutöver plockas coacher inom olika ämnen in.
Vilka är dina huvuduppgifter?
– Som det är nu är det för mycket jobb för en anställd. En tjänst till skulle definitivt behövas. Det är ett dygnet runt-jobb för mig. Mycket tid går åt att se till att det finns finansiering. Men jag gör det mesta. En viktig sak är att sätta folk i kontakt med varandra, presentera folk för varandra och bygga nätverk. Det händer inte mycket utan nätverk, om det bara är du och ditt sovrum som vet att du är bäst. Vi är noga med att artisterna ska vara ”export ready”, färdiga. Ingen vinner på för stora hopp, det måste tas steg för steg.
• • •
Talentcoach-stallet består i dag av ett 20-tal artister från länet. Av de mer namnkunniga kan nämnas Mollie Minott, Adée, Dimpker Brothers och Trofast.
Artister som kommit fram genom Talentcoach och gått vidare är exempelvis Richard Smitt (Rickard Lindgren), OhHeyMy (My Helmner) och Isle of you.
Oskarshamnssonen Richard Smitt fick sitt stora genombrott i våras och somras när hans låt All for love, som han skrivit och sjunger på och gör tillsammans med DJ-duon Tungevaag & Raaban, blev en superhit och i dag har osannolika 52 miljoner spelningar på Spotify.
LÄS MER OM SMITTS JÄTTEHIT:
– Rickard Lindgren är definitivt en referensartist för oss. We Met Tomorrow, där han var frontman, var första bandet vi jobbade med. Han är en sådan vi verkligen kan peka på, vilken resa vi gjorde tillsammans med honom. Över huvud taget var We met tomorrow ett viktigt band för oss. Vi hade dem på South by Southwest-festivalen i Texas och alla tyckte det var en wow-upplevelse. De öppnade dörrar när vi kom med andra artister.
En grundregel för Talentcoach är att artisten ska bo i Kalmar län för att vara kvalificerad. Men Bosse Nikolausson lägger också stor vikt vid att behålla kontakten även när artisterna flyttar och går vidare i karriären.
– Ta My Helmner som exempel. Hon bor i Stockholm nu och är formellt inte med i Talentcoach, men vi pratar, hon ger råd och kommer hem i bland och spelar i vår regi. Bara för att de flyttar och inte är med i Talentcoach så skär vi inte banden. Det är viktigt för oss att kunna visa upp vilka vi jobbat med.
Hur kommer man med i Talentcoach?
– Dels genom genom att själva söka, dels är vi ute och kollar vad som händer i kommunerna och letar efter artister. En tredje väg är via tips. Om exempelvis Putte i Hultsfred hör något han tror på så hojtar han.
Det kostar inget att vara med i Talentcoach. Ett enkelt avtal upprättas. Därefter handlar det om samarbete och ömsesidig respekt för varandras kunskaper.
– Artisterna måste visa intresse, att de tar emot det som vi erbjuder. Är man inte intresserad av det vi erbjuder, förutom pengar, då får de söka sig någon annanstans. Vi har regeln ”three strikes out”. Det är inte ofta det händer, men det har hänt.
• • •
”Andra regioner tittar definitivt på det vi gör”
Liknande projekt som Talentcoach finns i Dalarna (Dalapop) och Norrbotten (BD Pop). I övrigt är det unikt i landet.
– Andra regioner tittar definitivt på det vi gör. Blekinge vill starta ett Talentcoach. Jag har fått trevare från Östergötland och Kronoberg och blivit kontaktad av Örebro. Det är många som är intresserade.
För några veckor sedan tilldelades Bosse Nikolausson ”Årets studentpris” när eleverna på Music & Event management-programmet på Linnéuniversitetet delade ut priser i samband med Rookiefestivalen i Hultsfred.
– Jag vill understryka att Talentcoach inte är en enmansshow. Men det var så klart fantastiskt. Ett kvitto på att jag gör något rätt, säger Nikolausson, som själv har ett förflutet i artistbranschen.
Tillsammans med sina bröder, Göran och Janne, och sedermera Johan Mauritzson och Thomas Karlsson, utgjorde han gruppen Charizma.
Under 80-, 90- och 00-talet turnerade de i USA, Australien och Europa, de deltog i Melodifestivalen i Estland och Polen och hade 2004 en radiohit med låten Waiting (Here for you).
Om du ser tillbaka – hade du själv haft nytta av ett Talentcoach?
– Definitivt. Tidigt i det här projektet kände jag: ”Tänk om det hade funnits något sådant här när vi höll på”. Då hade det nog sett annorlunda ut. Vi var helt ensamma, gjorde allt själva och hade ingen att fråga.