”Vi är som en schweizisk armékniv”
Täta samarbeten, miljöräddning och polisiära befogenheter till havs. Vad kustbevakningen är och vad de gör är svårt att sammanfatta på ett enkelt sett för någon som inte är invigd i organisationen.
– Det blir att vända på mössan beroende på vilket uppdrag man är ute på, ibland är man polis, ibland är man tullen, ibland är man sjöräddare och ibland får man till och med vara kustbevakare, säger Peter Ryman, stationschef för kustbevakningens bas i Oskarshamn.
Egentligen är Peter Ryman och alla de andra kustbevakarna självklart alltid kustbevakare men kustbevakningen som organisation och myndighet har som uppdrag att jobba med många olika saker.
– Det handlar alltid om att ge och ta, ibland behöver polisen hjälp med ordningshållandet vid en festival eller något större evenemang. Andra gånger är det vi som behöver hjälp, exempelvis har vi inga egna narkotikahundar men vi kan få låna av polisen eller tullen, säger Ryman.
Kustbevakningens lyder under Justitiedepartementet och det huvudsakliga och alldeles egna uppdraget handlar om miljöräddning på statligt vatten. Mycket arbete är förebyggande och utgår ifrån vad Östersjösamarbetet säger om riskområden i Östersjön.
– HELCOM, som det heter, undersöker vart risken är stor att olyckor som kan ha miljöpåverkan sker i Östersjön. Allt ifrån grundstötningar till rena kollisioner räknas med i analysen och utifrån det har vi en aning om vart vi skall patrullera.
Funnits sedan: 1638.
Myndighet sedan: 1988.
Anställda Sverige: Cirka 830.
Anställda Kalmar län: Cirka 40.
Myndighet under: Justitiedepartementet.
Generaldirektör: Therese Mattsson.
Ledningscentralen ligger: Göteborg.
Miljöräddning innebär hantering och begränsning vid spridandet av olja och andra farliga ämnen. Ett fortgående uppdrag just kustbevakningen i Oskarshamn har för tillfället är oljetömning vid ett sjunket fartyg.
– Vraket ligger på 90 meters djup och släpper ifrån sig olja som flyter upp till ytan där vi fångar upp den i behållare. Oljeutsläppet kan verka litet i relation till Östersjön men påverkan är stor. Alfåglar misstar oljan för blankt vatten och landar där, med olja i fjädrarna lever den inte länge.
Bredvid miljöarbetet berättar Peter Ryman även om något som kallas ”polisiära befogenheter”. Det innebär att när brott begås till sjöss kan det vara kustbevakningen som både ingriper och utreder.
– Under vår och höst är det mycket olovligt fiske, sommaren innebär sjöfylleri och hastighetsöverskridningar. På vintern jobbar vi mycket med tullverksamhet i hamnarna. Vi är som en schweizisk armékniv, säger Peter Ryman, stationschef för kustbevakningens bas i Oskarshamn.