Lider du av kronisk stress? Så här kan du minska den skadliga stressen
Stress är kroppens sätt att hantera utmaningar, plötsliga faror och hot. När vi har mycket att göra eller ställs inför ett problem behöver vi fokusera och samla kraft för att lösa det. Det behöver inte vara negativt om perioden följs av avkoppling där tankarna ägnas åt annat. Men för många saknas dessa nödvändiga avbrott. Sigrid Salomonsson är psykolog och forskare med många års erfarenhet av arbete på vårdcentral.
– Personer som söker på grund av stressrelaterad ohälsa har ofta hög belastning på flera områden i livet. Det kan vara konflikter på jobbet, hög arbetsbelastning, ekonomiska problem eller relationssvårigheter, berättar hon.
Stressrelaterad ohälsa drabbar människor i alla åldrar och livssituationer. Men det finns mönster. Kvinnor strax över 40 med yngre barn är vanliga patienter. Många drar ett tungt lass både hemma och på jobbet. Föräldrar till barn med särskilda behov eller anhöriga till personer som är sjuka eller behöver mycket stöd i vardagen är andra grupper som söker hjälp för att hantera sin vardag.
– När stresspåslaget är konstant högt kan det vara mycket uttröttande, förklarar Sigrid Salomonsson.
Oro över barnen eller en sjuk anhörig kan ständigt gnaga och skapa en oavbruten känsla av stress med få eller inga perioder av återhämtning. Detsamma om arbetsuppgifter och vardagssysslor avlöser varandra utan avbrott.
– Att se över sin arbetssituation eller hemma är konkret och ofta går det att hitta lösningar. När det handlar om oro för det vi inte kan påverka är det snarare acceptans, återhämtning och engagemang i annat än det som tynger oss som behövs.
”Det behöver nödvändigtvis inte handla om vila, men det ska vara något som inte är förenat med krav och prestation.”Sigrid Salomonsson, psykolog och forskare
Sömnsvårigheter, spänningshuvudvärk, yrsel och hjärtklappning är vanliga tecken på att vardagen inte ger tillräckligt med återhämtning. Det är bra att varje dag ge utrymme för nedvarvning eller någon aktivitet som inte är förenad med måsten.
– Det behöver nödvändigtvis inte handla om vila, men det ska vara något som inte är förenat med krav och prestation, säger Sigrid Salomonsson, som förklarar att återhämtning i vardagen inte behöver ta mycket tid.
– Det kan handla om att sätta sig fem minuter och djupandas innan man börjar laga mat efter jobbet. Det viktiga är att det sker kontinuerligt, varje dag. Och glöm inte att sömnen är vår viktigaste återhämtning. Ihållande sömnsvårigheter en viktig signal att vi behöver en förändring.
Individer reagerar olika på höga krav och kroppens stresspåslag. Vad som fungerar återhämtande är också individuellt.
– Men för det flesta handlar det om aktiviteter som på något sätt bryter av mot vardagens rutiner, måsten och problem.
För att få utrymme kan man behöva be om hjälp, men kanske också lära sig att säga nej.
– För den som är van att alltid ställa upp kan det ge känslor av obehag som man kan behöva möta, säger Sigrid Salomonsson.
Det är också viktigt att göra sådant man tycker om och mår bra av. Och försöka se till att oron inte följer med i aktiviteten.
– Det kan vara bra att bestämma sig för hur mycket tid man får ägna sig åt att tänka på problemen, så att annat i livet också kan få ta plats, säger Sigrid Salomonsson.
Fem tips för att minska skadlig stress
• Ge utrymme för återhämtning kontinuerligt under dagen. Det kan vara vila eller någon aktivitet där du kopplar av från att tänka på problem.
• Om det finns problem i ditt liv som stressar dig men som går att lösa – försöka att göra det. Det kan vara allt från praktiska omständigheter i vardagen till att du inte trivs på din arbetsplats och behöver byta jobb.
• Finns det problem du inte kan lösa – försök nå acceptans och fundera på hur mycket tid du vill lägga på att tänka på det du inte kan påverka.
• Börja säga nej. Det är ofta jobbigt och obekvämt, speciellt för den som är van vid att alltid ställa upp.
• Säg ja till det du vill göra och som ger dig energi. Fokusera på det du vill istället för att tänka på krav och måsten.