Annons

”Ölands odlingslandskap är nytt varje år”

Matmässan Mat i världsarvet är tillbaka för andra året i rad. Årets invigare Richard Tellström framhöll vikten av att vårda södra Ölands odlingslandskap.
Mörbylånga • Publicerad 19 juli 2018
Enligt Richard Tellström har Öland alltid varit duktiga på att exportera mat.
Enligt Richard Tellström har Öland alltid varit duktiga på att exportera mat.Foto: Jennifer Alm

Richard Tellström, docent i måltidskunskap och känd från Historieätarna, intog scenen när det var dags för invigning av Mat i världsarvet.

– Ölands odlingslandskap är nytt varje år, så det finns mycket att upptäcka, förklarade han.

Annons

Under torsdagen och fredagen anordnas Mat i världsarvet i Mörbylånga hamn för andra året i rad. Matmässan är en del i den pågående Världsarvsveckan och fokus ligger på den öländska matproduktionen.

Richard Tellström framhöll vikten av att sprid kunskap om öländsk mat och att vårda odlingslandskapet.

– Den här veckan handlar om mat och arv. Södra Ölands odlingslandskap är någon vi måste förvalta, vårda och skicka vidare, sa han.

Under mässans två dagar bjuds besökarna på seminarium, provsmakningar och musikunderhållning. Förra årets invigare, Carl Jan Granqvist, kommer även att vara på plats.

Nytt för årets upplaga av Mat i Världsarvet är att LRF anordnar politisk debatt under fredagen. Klockan 12 debatterar representanter från alla Sveriges riksdagspartier och klockan 18 hålls en politisk ungdomsdebatt. Temat för debatterna är maten, jobben och klimatet.

Bakom Mat i världsarvet står Mörbylånga företagsgrupp, LRF Sydost, Ölands turism, Hushållningssällskapet och Mörbylånga kommun.

Jennifer AlmSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons