David Winberg: David Winberg: "Regionen missade chansen att bli ett padelcentrum”
På 80-talet, ruffigt räknat, bidrog framför allt Björn Borg men sedan också Mats Wilander och Stefan Edberg till att det byggdes både grus- och asfaltsbanor i parker och bostadsområden, det byggdes så kallade bollplank och inomhushallar. Tennisintresset var enormt i det här landet.
Många tennishallar är kvar men mängder av utomhusbanor har fått stryka på foten och det klassiska bollplanket, ja, det vet jag inte när jag såg ett senast.
I runda slängar 40 år senare ser vi en liknande byggvåg igen. Nu är det padel som gäller.
Skåne låg tidigt i framkant med banor både under sol och tak och sedan har det bara exploderat och det i hela landet. När jag har letat efter någon sorts sammanställning över antal utomhusbanor eller inomhushallar så är det omöjligt att hitta en sådan, inte ens branschsajterna verkar ha koll.
”Det tisslades och tasslades om flera privata initiativ men inget hände. De potentiella dragloken, yes, tennisklubbarna i regionen, såg kanske potentialen men det var inget som hände där heller.”David Winberg
Padel har blivit det nya svarta. Entreprenörerna täljer guld när hallarna fylls även på dagtid av de som i coronapandemins fotspår antingen är korttidspermitterade eller jobbar hemifrån. Utövarna själva kan i sin tur argumentera för en bättre hälsa, både fysiskt och mentalt, även om flera timmar i veckan kan gräva djupa hål i plånboken.
Kalmar-regionen är inget undantag det här pandemiåret.
Det växer så det knakar här också. Idrottsföreningar ser ett nytt intäktsben att stå på, ett nytt Bingolotto om man så vill, och fixar fram en utomhusbana eller två på bara någon månad, ett lekland för små människor har förvandlats till ett lekland för vuxna i form av en padelhall, ett ridhus ska bli padelhall, en annan hall ska rymma tio banor och så vidare.
Men Kalmar-regionen har också sumpat den största av möjligheter. Den att bli ett riktigt centrum för sporten i landet.
När Ekerum smällde upp tre utomhusbanor på sin anläggning precis vid väg 136 redan 2013 så trodde jag att det skulle explodera – om inte redan då så i alla fall något år senare.
Det tisslades och tasslades om flera privata initiativ men inget hände. De på förhand givna dragloken, yes, tennisklubbarna i regionen, såg kanske potentialen men det var inget som hände där heller.
Samtidigt klev andra regioner fram och servade upp både hallar och evenemang på olika nivåer. Och utvecklingen har bara rusat.
Kalmargrannen Växjö, till exempel, har arrangerat SM-tävlingar. Den svenska proffstouren, Swedish Padel Tour, gör stopp i städer och orter som Vilshärad, Löddeköpinge, Göteborg, Luleå, Karlstad och Sundsvall. Borås och Linköping är ställen där det hålls tränarutbildningar på förbundsnivå.
Helsingborg arrangerade den första internationella tävlingen på svensk mark, World Padel Tour Challenger, 2017. Samma år skrev Båstad på ett fem-årskontrakt (!) med World Padel Tour där världens bästa spelar. De två första upplagorna spelades på Båstad Tennisstadion 2018 och 2019.
Sverige hade växlat upp ytterligare inför 2020 innan pandemin satte stopp. Stockholm (Kistamässan) skulle stå som värd för en unik WPT-tävling för världens bästa kvinnliga och manliga spelare i en mixedturnering i april.
Malmö Arena var i sin tur bokad under fyra dagar i början av november, ett evenemang som arrangören hade räknat med att locka 25 000 åskådare till.
Chansen här kommer förstås inte tillbaka men kan regionen studsa tillbaka på något sätt? Ja, kan IK Oskarshamn spela en så kallad utomhusmatch på numera kommunägda Guldfågeln Arena så kan det också arrangeras en internationell tourtävling på kycklingarenan.
Det skulle inte göra regionen till ett padelcentrum i landet men man kan på så sätt bli en liten prick på den allt större padelkartan igen.