Pandemin rår inte på bostadspriserna
Bostadspriserna i Kalmar är stabila, trots den pågående pandemin. Det senaste kvartalet steg villapriserna med 0,4 procent medan bostadsrätterna sjönk med 3,3 procent visar färsk Mäklarstatistik.
– Den lilla nedgången på bostadsrättssidan det senaste kvartalet är en effekt av den stora nyproduktionen i Kalmar och är egentligen bara en stabilisering efter en historisk jätteuppgång, säger Kalmarmäklaren Pontuz Löfgren som har störst del av marknaden i Kalmar.
LÄS MER: Mer om länets bostadsmarknad
Priserna på bostadsrätter i Kalmar har stigit i flera år i Kalmar – senaste tolvmånadersperioden med två procent, enligt statistiken.
Villamarknaden har i princip legat stilla sedan pandemin bröt ut. På årsbasis är uppgången 6,6 procent. Utbudet är fortsatt mycket lågt.
Pontuz Löfgren menar att läget dock kan komma att förändras, även om inget hittills tyder på det.
– Intresset hos både köpare och säljare är lika stort som tidigare, trots – eller kanske tack vare – att vi har bokade visningar och även erbjuder digitala alternativ för de som vill undvika smittorisk. Men vi ska alla vara medvetna om att det kan komma att förändras snabbt, säger han.
På Öland är maj och juni högsäsong för fritidshusmarknaden. Där har det fortsatt varit ett stort intresse av att köpa fritidshus – och väldigt lågt utbud.
– Vi hade nyligen en visning där det kom 46 familjer. I normala fall kanske det kommer 15-20. Vi har nästan märkt ett ökat intresse för våra hus under krisen, säger Anders Törnqvist som driver Ölandsmäklaren.
Vad är skälet till det?
– Det låga utbudet kan till stora delar förklaras av att många som äger husen inte har kunnat ta sig hit för att sälja. Sedan har coronakrisen gjort att många fått upp ögonen för att köpa fritidshus i Sverige istället för att kanske resa utomlands.
Hushållens syn på bostadspriserna är dock mer dyster, enligt SEB:s bostadsindikator. I maj ligger indikatorn på minus 26 vilket stärker bilden av av att bostadspriserna är på väg neråt.
– Pandemins ekonomiska konsekvenser fortsätter att fördjupas. Varsel, minskad tillväxt och stigande arbetslöshet har negativa konsekvenser på hushållens syn på hela ekonomin och bostadsmarknaden är inget undantag, kommenterar SEB:s sparekonom Jens Magnusson i ett pressmeddelande.