Annons

Persson håller öppet för flytt av explosiva ämnen

Kommunalrådet Johan Persson (S) var en av dem som starkast drev på Linnéuniversitetets etablering i hamnen. I dag är han trygg med att räddningstjänsten klarar riskerna, men är inte främmande för en flytt av de explosiva ämnena till ett mindre farligt ställe.
Kalmar • Publicerad 26 augusti 2020
Kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) har hela tiden varit en av de starkaste förespråkarna för en placering i Ölandshamnen.
Kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) har hela tiden varit en av de starkaste förespråkarna för en placering i Ölandshamnen.Foto: Mats Holmertz

Den förödande explosionen av gödningsmedlet ammoniumnitrat i Beiruts hamn har satt fokus på liknande verksamhet i Sverige. I Kalmar är det Swedish Agro som har tillstånd för att lagra ämnet i hamnen, bara några hundra meter från det nybyggda Linnéuniversitetet.

– Det är klart att explosionen i Beirut uppmärksammade vad som kan hända även här, men jag är trygg med att räddningstjänsten klarar riskerna. Reglerna är ju extremt hårda för att minimera riskerna, både i Sverige och inom EU, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S).

Annons

Han menar att Swedish Agro har tillstånd för att lagra mycket mer, uppemot 3 000 ton, men använder sig inte alls av de möjligheterna.

– De mängder som finns lagrade i hamnen är mycket mindre än dem som man har tillstånd för. Dessutom måste ju lagerbyggnaden bestå av icke brandfarligt material.

Enligt Swedish Agros vice vd Mats Jönsson har företaget tillstånd att lagra 2 500 ton av det explosionsfarliga gödningsmedlet ammoniumnitrat vid sin anläggning på Tjärhovet, ett par hundra meter från det nybyggda Linnéuniversitetet.
Enligt Swedish Agros vice vd Mats Jönsson har företaget tillstånd att lagra 2 500 ton av det explosionsfarliga gödningsmedlet ammoniumnitrat vid sin anläggning på Tjärhovet, ett par hundra meter från det nybyggda Linnéuniversitetet.Foto: Johanna Eriksson

Enligt Mats Jönsson, vice vd på Swedish Agro, har företaget tillstånd att förvara 2 500 ton ammoniumnitrat, men under korta perioder i samband med leverans kan lagret vara välfyllt.

I samband med samrådet 2013 kom de skarpaste invändningarna från brandkåren. Så här skrev man bland annat i sitt svar: ”Man måste dock vara medveten om att verksamhetsutövaren har tillstånd att hantera 3 000 ton ammoniumnitrat på Tjärhovet, och skulle allt det explodera tillsammans med t ex diesel så skulle det innebära en fara för personer som befinner sig på hela Barlastholmen samt hela Kvarnholmen”

Brandkåren var väldigt kritisk mot etableringen redan 2013?

– Jag håller inte med om att den var väldigt kritisk. Men det är deras uppdrag att lyfta fram riskerna, medan det är vårt uppdrag som kommun att väga samman riskerna.

– Men jag håller med om det som räddningstjänsten för fram i dag, riskerna är minimala, säger Johan Persson.

Kalmar Lantmän och Kalmar hamn sade båda nej till att bli närmsta grannar med ett stort universitet och befarade att bygget skulle hindra deras möjligheter till expansion.

Var det aldrig fråga om att flytta det här explosiva materialet till en annan plats, där det inte kan göra så mycket skada?

– Nej, i den grupp som bildades, där Kalmar Lantmän och hamnen ingick, handlade diskussionerna framför allt om att deras möjligheter till expansion inte fick stoppas och att transporterna till och från hamnen måste bli säkra, säger Johan Persson.

Annons

– Vad gäller hamnens expansion så pågår den processen nu, med utfyllnaden av Tjärhovsbågen. Och för infrastrukturen är de flesta problem lösta. Till exempel ombyggnad av Sandrarondellen och att ge lastbilar fri lejd på Södra vägen. Det var transporterna som var mest i fokus.

Johan Persson litar på att Swedish Agro transporterar ut gödningen till bönderna i så stor utsträckning som det går, i stället för att ha ett stort lager i hamnen. Han påpekar att även Lantmännen tar in gödningsmedel via båt till hamnen, men lagrar inte, utan kör det direkt ut till bönderna.

– Om frågan att flytta lagret skulle komma upp i en dialog med verksamheterna stänger inte jag några dörrar, men initiativet måste i så fall komma från dem, säger Johan Persson.

Finns den här samarbetsgruppen kvar?

– Nej, det gör den inte. Men det är klart, vi har alltid en pågående dialog med olika aktörer och vi är alltid pragmatiska.

Placeringen av Linnéuniversitetet i hamnen dömdes till en början ut av både dåvarande Kalmar Lantmän, nuvarande Swedish Agro, och av Kalmar hamn. De ville inte ha tusentals studenter som närmsta granne.
Placeringen av Linnéuniversitetet i hamnen dömdes till en början ut av både dåvarande Kalmar Lantmän, nuvarande Swedish Agro, och av Kalmar hamn. De ville inte ha tusentals studenter som närmsta granne.Foto: Johanna Eriksson

Nu är fler byggen aktuella på Barlastholmen, både ett P-hus och ett stort hotell. Och lägenheter på Baronen. Hur ställer du dig till det?

– Det är ute på samråd nu och handläggs av samhällsbyggnadsnämnden, som ska göra sina analyser. Jag vill på inget sätt föregripa dem, utan det är en fråga för Peter Akinder, där kan inte jag klampa in.

Universitetsbygget är snart avslutat, men brandkårens krav på laminerade fönster och explosionståliga stommar i de byggnader som vetter mot Tjärhovet togs emot positivt och fanns med i byggkraven från början.

– Husen är dimensionerade för att klara en explosion, det fanns redan i detaljplanen, säger Ola Lindgren, projektchef vid Skanska och byggherre.

Det betyder laminerade fönster på byggnaderna i västra delen som vetter mot Tjärhovet, och fasaderna har heller inga stora ingångar åt det hållet. Huset Vita, som ligger längre i öster, har vad som kallas hybridfönster, som också motsvarar säkerhetskraven, enligt Ola Lindgren.

Annons

– Riskerna togs upp i de första utredningarna, och de visade att det inte var någon större fara här än på Kvarnholmen, säger Linnéuniversitetets projektledare Christel Olsson.

Betyder de att bygget blev dyrare?

– Vi kände till alla kraven från början. Men det klart att det kostar, säger Ola Lindgren.

Birgitta HultmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons