Förhandling om skolbesparing nästa vecka
– Skolpengen minskar. Vi får cirka fem färre heltidstjänster nästa läsår jämfört med nu, säger Sara Brogård som är rektor på Skansenskolan och Alunskolan i Mörbylånga kommun.
– Lärarna upplever att detta är en jättepåfrestning och det är inte bra för arbetsmiljön att ständigt behöva hålla igen. Det ger självklart en väldigt hög stressnivå, men vi arbetar för att vara professionella gentemot eleverna.
Sara Brogård räknar inte i dag med att hon behöver säga upp personal utan att hon kan lösa det med bland annat pensionsavgångar. Förhandlingen handlar främst om tjänstefördelning till lektionerna.
Hon berättar att det troligen blir tre sjuor med ungefär samma klass-storlek som i år till hösten.
– För tre-fyra år sedan hade vi mindre klasser.
Att organisera om undervisningen för barn som behöver särskilt stöd till Studion där mer flexibla lektionstider gör att det krävs färre speciallärare sparar också en del, berättar hon.
Annika Bertilsson är vd för Ölands friskola, som fram till i höst varit den enda högstadieskolan i Färjestaden.
– Vi gnetar och snålar i alla ändar. Det är tredje året som man sänker skolpengen. Vi utökade med ett par elever förra året för att få det att gå runt.
Å ena sidan säger hon att skolan får gilla läget och anpassa sig efter de ekonomiska förutsättningarna, å andra sidan att det är tufft att dra ner på verksamhet samtidigt som skolan får mer att göra.
– Det blir jättekonstigt att spara när allt fler uppgifter, mer dokumentation och ansvar för bland annat psykisk ohälsa läggs på skolorna. Det är klart att det är tufft, jättetufft, säger Annika Bertilsson.
– Vi är en liten skola med lojal personal och sammanhållning bland eleverna, vilket gör det lättare att hålla koll på utgifterna. Vi räknar med att behålla de lärare vi har. Vi försöker också samarbeta med andra skolor om utbildningar till personalen, och inte gå så dyra utbildningar.