Annons

Svårt att hålla smittan borta från äldreomsorgen

Minst två äldreboenden i Kalmar län har haft coronafall. Personal är orolig för brister i skyddsutrustning och rutiner.
– Det måste vara möjligt att jobba sunt och säkert, säger Håkan Olofsson, ställföreträdande generaldirektör på Arbetsmiljöverket.
Kalmar • Publicerad 9 april 2020 • Uppdaterad 14 april 2020
Trots besöksförbudet har coronaviruset tagit sig in på länets äldreboenden. Smitta har förekommit på boenden i Torsås och Nybro.
Trots besöksförbudet har coronaviruset tagit sig in på länets äldreboenden. Smitta har förekommit på boenden i Torsås och Nybro.Foto: Gorm, Kallestad

Trots besöksförbudet har coronaviruset tagit sig in på länets äldreboenden. Smitta har förekommit på boenden i Torsås och Nybro – och i Torsås misstänks tre personer ha avlidit i covid 19.

Personal i Kalmar län varnar för att skyddsutrustningen inte är tillräcklig och känner oro för att bli smittade. I Barometern-OT:s enkät om corona och äldreomsorgen skriver ett 60-tal personer om läget.

Annons

"Vi ligger hela tiden steget efter. Finns inga munskydd, personalen får själva leta efter det lilla skydd vi kan hitta”, skrev en anställd på ett äldreboende i Nybro för en vecka sedan.

Personal på äldreboende i Kalmar är skeptisk till skyddens kvalitet.

– Det är som ett overhead-papper. Det känns inte som att det är godkänt. Långt därifrån, sade en anställd till Barometern på måndagen.

Men det är inte bara skyddsutrustningen som oroar.

"Skickar personal runt hela boendet. Trots att boende uppvisar feber,” skriver en kvinna i 50-årsåldern som arbetar på ett äldreboende i Oskarshamn.

Liknande rapporter kommer från Kalmar.

”Ordinarie personal erbjuder sig att gå in extrapass för att ej för många ska vara hos samma omsorgstagare, men nekas. De tar hellre in vikarier”, skriver en anställd i hemtjänsten i Kalmar.

•••

På fackförbundet Kommunal i Kalmar får ordförande Marie Simonsson många samtal. Hon beskriver läget som ansträngt – men fungerande. Skyddsutrustning finns samlad i ett centralt lager på äldreboendet Vänskapens väg.

– Det finns en rutin. Om personalen misstänker smitta ska de ringa sköterskan som ska göra en bedömning. Bedömer sköterskan att det kan vara en smittrisk, då åker sköterskan och hämtar utrustning, säger Marie Simonsson.

Annons

Låter inte det som en risk, att personalen redan hunnit ha kontakt med en smittad innan utrustningen kommer?

– Ja, det kan det vara. Men det står ju också skyndsamt. Det är en speciell situation. Och arbetsmiljölagen ska ju följas.

•••

Just nu ställs exceptionella krav på chefer och politiker i omsorgen, förklarar Håkan Olofsson, ställföreträdande generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

– På ett kontor, eller i en fabrik, där kan du kontinuerligt kolla om arbetsplatsen är säker. Men här kan personalen vara ute hos väldigt många brukare. Det ställer stora krav på arbetsgivaren att säkerställa att personalen kan jobba sunt och säkert.

Är det ens möjligt att skydda all personal från smitta?

– Det måste ju vara möjligt. I ett sådant här läge så måste man göra allt som står i ens makt.

Om personalen inte är säker, så är inte heller de äldre säkra, förklarar han.

– Om jag inte använder skyddsutrustning så är risken att jag bär med mig smittan, säger Håkan Olofsson.

I slutändan vilar ett tungt ansvar på kommunernas politiker och tjänstemän. De kan riskera åtal, om det funnits brister i arbetsmiljön. Men det krävs att de anställda slår larm.

Annons

– Arbetsgivare måste få information för att kunna agera. Och får man inte adekvata svar, då får man lyfta det till sina skyddsombud, säger Håkan Olofsson.

Omsorgspersonal är ofta imponerande osjälviska, och har brukaren i fokus, konstaterar han – och höjer ett varningens finger.

– Man får inte åsidosätta sig själv genom att slarva med skyddsutrustningen. Då gör man nästa brukare en björntjänst.

Fakta

Enkäten

Barometern-OT:s enkät om corona och äldreomsorgen har hittills fått ett 60-tal svar.

För att få en snabb och bred lägesbild har vi låtit de svarande vara anonyma, så tidningen har ingen möjlighet att kontrollera de svarandes identitet. Trots osäkerhetsfaktorn ger enkäten som helhet en bild av en omfattande oro.

40 av de svarande tycker att beredskapen för corona på deras arbetsplats är dålig eller mycket dålig.

Rasmus JeppssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons