Annons

”Alla fåglar har karaktär, men vissa har mer karisma än andra”

”Där ute sitter en ung havsörn och äter på en näbbgädda. Och där har vi en rödbena, det är Ölands karaktärsfågel. Och i dungen här intill hör jag en svarthätta som sjunger.”
Donat Hullmann hör och ser fåglar överallt och får även Barfotas utsända team att spetsa både öron och ögon.
Seby läge • Publicerad 14 juni 2019 • Uppdaterad 14 april 2020
Gammalsby sjömarker på sydöstra Öland anses som ett av Europas bästa fågelområden. Fågelguiden Donat Hullmann visar Barfotateamet artrikedomen, från den lilla gransångaren med sin karakteristiska sång, till havsörnen, Sveriges största fågel.
Gammalsby sjömarker på sydöstra Öland anses som ett av Europas bästa fågelområden. Fågelguiden Donat Hullmann visar Barfotateamet artrikedomen, från den lilla gransångaren med sin karakteristiska sång, till havsörnen, Sveriges största fågel.Foto: Mikael Eklund

Vi befinner oss på sydöstra Öland en ganska tidig onsdagsmorgon. Seby läge står det på skylten och den smala vägen ringlar ner mot de gröna strandängarna. Där möter oss fågelguiden Donat Hullmann och tillsammans går vi över stättan och ut på kalkstensflisan som sluttar ner i Östersjön.

– Det här är ett av de allra bästa ställena om man vill börja titta på fåglar, säger han och fäller upp tubkikaren.

Annons

Han har skådat fåglar sedan tolvårsåldern och har bott på Öland de senaste tolv, tretton åren. Numera driver han eget fågelguidningsföretag, men är nog mest känd från SVT:s Den stora fågelresan från 2017, där han tillsammans med Daniel Norberg vann och fick resa till Peru och spana efter kondorer, världens största fågel.

"Det är underbart att få dela med sig av kunskapen och se glädjen när andra också ser", säger Donat Hullmann, som efter vinsten i SVT-programmet Den stora fågelresan vågade satsa på egen fågelguidning.
"Det är underbart att få dela med sig av kunskapen och se glädjen när andra också ser", säger Donat Hullmann, som efter vinsten i SVT-programmet Den stora fågelresan vågade satsa på egen fågelguidning.Foto: Mikael Eklund

Här, i Gammalsby sjömarker, som anses som ett av Europas värdefullaste fågelområden, nöjer vi oss gärna med att se Sveriges största fågel, havsörnen.

– Där borta sitter en, säger Donat Hullmann och riktar kikaren norrut.

– Den har tagit en näbbgädda, trutar och måsar är på den. Det är en ung havsörn, det ser man på den brunvita stjärten. Gamla örnar har kritvit stjärt och citrongul näbb, säger han medan vi tittar i kikaren.

Att det är just så bevisas några minuter senare, när vi spanar in en cirklande havsörn i söder, högt, högt uppe i det blå.

– Det blänker till så fint när solen träffar den kritvita stjärten, säger Donat Hullmann, som har en okomplicerad filosofi när det gäller fågelskådning.

En gammal havsörn seglar högt, högt över Gammalsbyören, en sandrevel en bit ut i Östersjön. "Det ser man på den vita stjärten och den citrongula näbben", säger Donat Hullmann.
En gammal havsörn seglar högt, högt över Gammalsbyören, en sandrevel en bit ut i Östersjön. "Det ser man på den vita stjärten och den citrongula näbben", säger Donat Hullmann.Foto: Mikael Eklund

– Det handlar inte om hur många arter man sett eller kan, utan det viktiga är att njuta av själva upplevelsen att se fåglar. Gör du det, och tycker att fåglarna hemma vid fågelbordet är fina, då är du en fågelskådare, säger han.

– Men ju mer man vet, desto bättre blir det.

Själv har han en hel del kryss, som det heter i fågelskådarkretsar, men det är inget som han skryter med.

– Jag har ganska många. Det finns 256 häckande arter i Sverige, och jag har väl sett en 420 nånting, säger han.

Annons

Det surrar i hans telefon av olika larm mest hela tiden, men det blir numera inte så många resor.

Här finns både hussvalor, som har kort stjärt och vit fläck på övergumpen, och ladusvalor, som har lång stjärt och röd haklapp.
Här finns både hussvalor, som har kort stjärt och vit fläck på övergumpen, och ladusvalor, som har lång stjärt och röd haklapp.Foto: Mikael Eklund

– I första hand måste lusten finnas där, säger han och berättar att det senaste krysset var en spetsstjärtat duva, i Hammarby, på västra sidan Öland.

Och självklart har han varit några kilometer norrut mot Triberga, där den mer ovanliga sydnäktergalen har siktats och där fågelskådare trängs längs landsvägen.

– Den hör egentligen hemma i södra Europa och sången är lite mer melodisk och trevligare, säger Donat Hullmann.

Öland är en utmärkt plats för den som vill titta på fåglar, både för kännare och nybörjare. Den långa kustlinjen gör att flyttfåglar rastar och äter innan de fortsätter norrut på våren och söderut på hösten.

– Men Öland är fint året om, här finns en rikedom av fåglar både på sommaren och vintern.

Ofta avbryter sig Donat Hullmann mitt i en mening, då han hör eller får syn på någon ny fågel. Han ser strandskata, småtärna och rödbena på stranden, och i den lilla dungen finns ladusvalor, hussvalor, grå flugsnappare och gransångare.

– Där hörde jag en svarthätta som sjöng. Och där är enkelbeckasinen. den spänner ut sin stjärt när den dyker, det är fjädrarna som vibrerar och ger ljudet. Hör ni?

Inne i dungen sitter en hämpling. "Det ser man på de typiska rosa fläckarna på bröstet".
Inne i dungen sitter en hämpling. "Det ser man på de typiska rosa fläckarna på bröstet".Foto: Mikael Eklund

Donat Hullmann svarar snällt på alla våra frågor, men utan att vi egentligen märker det har han alla sinnen på spänn mest hela tiden.

– Ja, jag är aldrig helt avslappnad, utan tittar och lyssnar konstant, säger han.

Annons

– Rörelser triggar mig, saker som bryter det naturliga mönstret.

Samtidigt ger han ett tips:

– Om man hör en fågel kan man koncentrera sig på ljudet, samtidigt som man försöker se var fågeln sitter och titta på den noga. Det är ett bra sätt att lära sig, en fågel i taget.

Vi lämnar stranden och går in i den vindskyddade dungen och slår oss ner vid ett av fikaborden.

– Tidigare hade fågelskådare lite av töntstämpel, en som satt i en buske hela dagarna, men nu är det inte alls så, säger Donal Hullmann.

En steglits med sitt röda ansikte sitter lugnt i det skyddande buskaget.
En steglits med sitt röda ansikte sitter lugnt i det skyddande buskaget.Foto: Mikael Eklund

– Fågelskådningen har så många dimensioner, främst att man kommer ut i naturen, men också att man kan utöva sitt intresse nästan var som helst.

– Sedan är det upptäckarglädjen. Och samlarmanin.

Vi sitter nära de skyddande buskarna, och inom bara några minuter har Donat Hullmann sett och hört gransångare, hämpling och steglitsen med sitt röda ansikte.

– Svarthättan är en av favoriterna, den har en mjukt flöjtande sång. Och gärdsmygen, en liten, kaxig fågel med stjärten rakt upp, som sjunger otroligt vackert.

– Alla fåglar har karaktär, men vissa har mer karisma än andra, säger han.

Annons

Den här förmiddagen är det inte så mycket folk vid Seby läge, men då och då kommer fågelintresserade, ofta med stora kikare.

Två av dem är Thomas Jakobsson från Helsingborg och Annika Annemark från Torhamn som vid bordet intill njuter av sol, kaffe och systerkaka. De kallar sig för njutskådare, men snart kryper det fram att de tittat på fåglar sedan 1970-talet.

"Njutskådarna" Thomas Jakobsson från Helsingborg och Annika Annemark från Torhamn känner väl till Seby läge.
"Njutskådarna" Thomas Jakobsson från Helsingborg och Annika Annemark från Torhamn känner väl till Seby läge.Foto: Mikael Eklund

– Vi känner till det här stället sedan länge, jag har gammal släkt i Näsby, säger Thomas Jakobsson.

– Vi är inga artjägare, men det är alltid roligt att se en ovanlig fågel. Framför allt handlar det om hela upplevelsen, att komma ut och se, säger Annika Annemark.

Även om fågelskådning kanske har sin topp på våren när flyttfåglarna kommer, finns det mycket att titta på också under sommaren.

– I juni är det häckningsperiod och fåglarna sjunger inte längre lika intensivt. Och när de har kläckt sina ungar är de fullt upptagna med att mata dem, säger Donat Hullmann.

Vid Gammalsby sjömarker finns gott om både ovanliga och vanliga fåglar. Här trivs sädesärlan, datumflyttaren som kommer år efter år vid ungefär samma tid.
Vid Gammalsby sjömarker finns gott om både ovanliga och vanliga fåglar. Här trivs sädesärlan, datumflyttaren som kommer år efter år vid ungefär samma tid.Foto: Mikael Eklund

– Men en del fåglar är tidiga flyttare. Svartsnäppan till exempel flyttar redan i juli.

Framåt höstkanten börjar sedan den stora flytten söderut.

– Det är magiskt att se de stora sträcken. Då är det större flockar, eftersom ungarna som fötts under sommaren också flyttar med.

– Då kan man komma fåglarna riktigt nära.

Donat Hullmans bästa tips för nybörjare

Handkikare och fågelbok räcker långt

Var ska man börja?

Öland är alltid bra, både på östra och västra sidan. Fåglarna följer alltid kustlinjen, det blir som en motorbana för dem vår och höst.

Extra bra ställen är Gammalsby strandängar mellan Seby läge och Gräsgårds hamn. Där finns en strövstig med särskilda gömslen.

Ottenby och Beijershamn är andra bra platser, och Ölands norra udde. Det blir som en ålryssja där uppe när alla fåglar ska vidare norrut.

Hur ska man börja?

Man behöver inte så mycket utrustning, egentligen bara en hygglig kikare och en bra och enkel fågelbok, Fågelguiden är vår bibel, den finns också som app. En handkikare för 2 000-3 000 kronor räcker långt.

Hur ska man börja?

Det finns alltid fåglar att titta på, oavsett väder, tid på dygnet eller var i världen man befinner sig. Ta med dig kikaren när du är ute och promenerar, lyfta den lite då och då.

Hur ska man göra?

Försöka ta en fågel i taget, lägga märke till karakteristiska drag, ha en fågelbok med sig. Om man hör ett läte ska man försöka leta reda på fågeln, titta på den och lyssna koncentrerat, det stansar in ljudet i minnet.

Vilken tid på året är bäst?

Alla tider på året är bra, det finns alltid något att se. Flyttiderna vår och höst så klart, men även den lite lugnare sommaren och vintern.

Hur fotograferar man bäst?

Försöka komma nära med hjälp av lugna rörelser. Ta fem steg, stanna, ta fem steg till, stanna, fotografera.

Annons

Birgitta HultmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons