Kritik mot kommunen: Var ska alla äldre bo?
I början av sommaren besökte han politikerna i kommunfullmäktige. Där berättade han om hur byggprojektet framskrider i Färjestaden och om processen bakom. Men han uttryckte också oro för var allt fler äldre i kommunen ska bo.
– Det är en våg av äldre som kommer att söka boende inom kommunen, men jag känner inte att Mörbylånga kommun är mogen för det här och har god beredskap, säger Per Fredriksson.
– De som är födda på 40- och 50-talet accepterar inte att flytta till något kyffe någonstans. När de nu blir pensionärer och lite sjuka är de vana vid en speciell standard. Han berättar vad som är på gång vid bygget på Vasatomten där medlemmar i en kooperativ hyresrättsförening betalat insats för att få bo i seniorboendet som byggs där i tre huskroppar vända mot havet.
Just nu finns en kö på 120 personer för lägenheterna, enligt Per Fredriksson.
Där byggs flera ettor och tvåor och ett fåtal treor och fyror. Där finns en central matsal med plats för 80 personer och det finns en grupp som planerar för gemensamma aktiviteter, kanske bridge, eller en fikastund varje fredag eller gemensam matlagning för den som vill. Tv-rummet blir samlingsplats för den som känner sig ensam, berättar Per Fredriksson.
– Vad är det som skapar sjukdom och bedrövelse för äldre? Jo det är ensamhet, säger han.
– På Vasatomten vill vi binda ihop ett gäng på 65 personer, det är alla slags olika människor med olika yrkesbakgrund. Vår yngsta medlem är 66 och den äldsta är 92, men styrelsen kan sänka åldern till 55. Det är bra att sprida åldrarna tror vi. Kommunen kommer ändå att få en hel del jobb att sköta gamla hos oss via hemtjänsten.
Först kände han sig motarbetad av kommunen då tillstånden tog tid, berättar han, men sedan fick föreningen tomt och bygglov.
Föreningen Wasa Seaside har gjort studiebesök vid liknande boenden i södra Sverige. Nu är det EA fastigheter som bygger.
Det första förslaget med röda trähus inspirerade av öländska radbyar blev för dyrt, utan det blev i enklare stil berättar han. Men trähus ska det bli.
Först var det inflyttning i år. I somras var det tänkt att inflyttning skulle ske i det första huset efter årsskiftet, men projektet har blivit mer försenat.
– Vi räknar med att flytta in i det första huset någon gång under maj månad, fyra månader senare i hus 2 och ytterligare fyra månader senare i hus 3. Vi bygger i etapper, säger Per Fredriksson.
– Förseningen beror på att vi behövde göra nya konstruktionsritningar från betong till trä. Vi har byggmöten varje fredag nu för att få veta vad som händer.
Han berättar också om kritik, att det ibland ringer folk och säger att bygget är överklagat.
– Jag tror att många ångrar sig när lägenheterna är färdiga. Jag hoppas att vi kan projektera liknande grejer i Mörbylånga.
Det finns också stora planer för tomten. En trädgårdsgrupp på 15 personer bland hyresgästerna ska sköta trädgårdens växter, berättar han.
Fler äldre
De som är 80 år och äldre kommer nära nog fördubblas på tio år enligt befolkningsprognos för 2018-2027 i Mörbylånga kommun, från 844 (2017) till 1436 (2027).
Den stora gruppen 40-talister kommer upp i de åldrar över 80 år där behov av stöd ökar, vilket får konsekvenser för kommunen.
Källa: Statisticon