Annons

Efter kritik: Han blir socialnämndens ordförande under time out

Socialdemokraten Mathias Karlsson blir tillförordnad ordförande för socialnämnden i Mörbylånga kommun, under Gunilla Karlssons (C) time out. Hon utreds för att ha lämnat felaktiga uppgifter om ett barn till en annan kommun.
Mörbylånga • Publicerad 9 oktober 2019
Mathias Karlsson (S) blir tillförordnad ordförande för socialnämnden i Mörbylånga kommun, under ordinarie ordförande Gunilla Karlssons (C) time out. Hon utreds för att ha lämnat felaktiga uppgifter till annan kommun.Foto: Pia Olofsson

Han valdes på socialnämndens möte på onsdagen till tillförordnad ordförande under utredningen.

– Vi har beslutat att ta en grannkommun till hjälp i utredningen. Vi vill inte att det ska finnas tveksamheter kring att vi utrett vad som hänt och vilka konsekvenser det fick. Det tycker både personalen och Gunilla är bra, säger Mörbylånga kommuns socialchef Ann-Katrin Ståhl.

Annons

Mathias Karlsson har varit ledamot i socialnämnden sedan årsskiftet och är ganska ny i politiken i Mörbylånga kommun, men berättar om en desto längre erfarenhet från bland annat samhällsbyggnadsnämnden och tekniska nämnden i Oskarshamns kommun.

– Det är en utmaning att ta över i det här läget, av den här anledningen. Jag blev förvånad när jag kom till den här kommunen att politiker fått rycka in i socialjouren, säger han.

– Det är en sammanblandning av roller vi undviker framöver när utbildade socialsekreterare i Sydostjouren tog över 1 oktober. Så ska vi politiker rycka ut när vi behöver fatta beslut, exempelvis om omedelbart omhändertagande.

I övrigt ser det ut som om socialnämnden går med ett minus på 4,5 miljoner kronor för 2019, ett underskott som majoriteten beslutat ska täckas upp av tidigare överskott i kommunen.

– Då ska man ha med sig att vi haft det tufft i år och sparat 7-8 miljoner, säger Ann-Karin Ståhl och berättar om ökade kostnader för LSS och för heltidsresan.

Alla som vill ska få rätt till heltid vilket gör att scheman och tjänster görs om, vilket hon beskriver som ett pussel. Det kan innebära att vissa arbetsplatser där personalen vill jobba mer, kan få uppåt tio extra årsarbetare utöver budget. Det innebär arbete på en annan arbetsplats under vissa tider, berättar hon.

– I grunden är heltidsresan bra för jämställdheten och för pensionen. Men det kostar mer i en omställningsfas.

Nytt är också att den som vill nu kan få jobba tre av fyra helger med sänkt arbetstid i veckorna (från 37,35 timmar till 30 timmar), i stället för varannan helg.

– Vi behöver fler som jobbar helg och det är svårt att få tag i timvikarier, säger hon.

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons