Politiker gräver ner stridsyxan om äldreboende: ”Viktigast komma igång”
Tillsammans river de upp fullmäktigebeslutet från februari som oppositionen kritiserat häftigt.
– Vi är överens om att vi vill ha ett boende på plats så fort som möjligt. Det viktigaste är att komma igång. Det är viktigare än med de exakta formerna, säger kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S).
Det nya avtalet innebär att styrande Socialdemokrater och Centerpartister släpper kravet på att äldreboendet byggs som en kooperativ hyresrätt. Något som oppositionen med Moderaterna i spetsen varit starkt kritiska till.
– Men vi släpper inte kravet på att omsorgen ska vara i kommunal regi, säger Matilda Wärenfalk.
– Båda sidor släpper ideologierna nu. Vi drev från början att vi ville att boendet skulle drivas av privat företag. Det släpper vi nu, säger oppositionsrådet Henrik Yngvesson (M).
Nytt är också att bygget av boendet ska upphandlas och att kommunen sedan hyr byggnaden. Ungefär som upplägget med den nya kommunala högstadieskola som byggs i Färjestaden nu, berättar politikerna.
Oppositionen har varit starkt kritisk till majoritetens vilja att först upphandla en samarbetspartner, som sedan bygger ett äldreboende som drivs som kooperativ hyresrätt där kommunen står för vården.
Kritiken gäller främst att själva bygget av äldreboendet inte skulle upphandlas, och att kommunen då inte hade flera olika alternativ att välja mellan. Men också att det fanns risk för att kommunen kanske skulle behöva gå i kommunal borgen för det företag som skulle bygga åt den kooperativa hyresrättsföreningen.
Därför överklagade oppositionspartierna M, KD och L fullmäktiges beslut att gå vidare med kooperativ hyresrätt till förvaltningsdomstolen. De pekade på att beslutet kunde bryta mot bland annat kommunallagen.
Oppositionens krav på inhibition, att rätten stoppar beslutet att gå vidare med kooperativ hyresrätt tills domen kommer avslogs dock av förvaltningsrätten. Något som inte ska ha spelat någon roll i tisdagens överenskommelse, enligt Henrik Yngvesson.
– Det kanske inte så mycket är vi som ändrat oss, säger han.
Striderna har varit många och långa i olika nämnder gällande äldreboendet.
– Från och med nu är det dialog och samverkan som gäller. Vi lyssnar på varandra, säger Eva Folkesdotter Paradis (M), vice ordförande i socialnämnden.
I det nya avtalet försvinner både den kooperativa hyresrättsföreningen och kommunal borgen.
– Det är ett givande och tagande. Exakt hur upphandlingen ska gå till lämnar vi till våra jurister, säger socialnämndens ordförande Mathias Karlsson (S).
Tidplanen är att först upphäva fullmäktiges beslut från i februari. Det nya förslaget tas sedan upp i socialnämnden i april, och avgörs av kommunfullmäktige i april, efter ett extra insatt kommunstyrelsemöte strax före. Därefter tas upphandlingsunderlag fram.
Politikerna räknar med växande köer till plats på kommunens äldreboenden i takt med att andelen äldre ökar. De bedömer att behoven av nya platser är stort, särskilt i Färjestaden.
Nytt avtal om äldreboende
1. 48 platser som ska byggas på Hållbar plats i Färjestaden (samma som tidigare beslut).
2. Äldreomsorgen i boendet drivs av kommunen (samma som tidigare beslut).
3. Fastigheten ska hyras av kommunen och bygget ska upphandlas i en offentlig upphandling. (Nytt).
4. Kommunal borgen inte aktuellt. (Nytt)
5. Det tidigare fullmäktigebeslutet från februari ska upphävas. Socialnämnden tar upp det nya ärendet snarast. (Nytt.)
Undertecknat 24 mars av kommunstyrelsens presidium med ordförande Matilda Wärenfalk (S), vice ordförande Anna-Kajsa Arnesson (C), ande vice ordförande Henrik Yngvesson (M) och socialstyrelsens presidium med ordförande Mathias Karlsson (S) och vice ordförande Eva Folkesdotter Paradis (M).