VA-taxorna rusar – då vill Hans ha svar från Kalmar Vatten
Hans Norrman bor i ett mindre småhus i ett samhälle en bit utanför Kalmar. Han har en trädgård och en gäststuga på tomten. I och med det kvalar han in i det som Kalmar Vatten kallar för typhus A. På senare tid har han intresserat sig för räkningarna som kommer från Kalmar Vatten då han reagerat över hur priserna verkar stiga mer än vad som kommunicerats ut.
– Varför kan man höja så mycket som man har gjort? Tar de höjd för reningsverket?, säger Hans Norrman som undrar vad kostnaden för Kalmarsundsverket kommer att bli.
Att den rörliga VA-taxan skulle höjas kraftigt var ingen nyhet. Det Hans Norrman studsat på är höjningarna av de fasta avgifterna. I hans eget fall finns tre olika fasta avgifter: grundavgiften, avgiften för gästhuset och avgiften per bostadshuset. Genom att jämföra sparade fakturor har han räknat ut att de fasta avgifterna ökat så mycket som med 83,5 procent. För säkerhets skull har han bett kollegor kolla sina räkningar därhemma, och de har samma ökningar.
För Hans Norrman kommer VA-räkningen inte att omkullkasta privatekonomin på något sätt. Men han är intresserad av vad som motiverar höjningarna. Utvecklingen har gått åt samma håll med Eon:s fasta avgifter som höjts med 60 procent på ett år.
– Det drar iväg. Vi ska försöka hålla ner inflationen men sådant här driver på den. Man kan minska sin vatten- och elförbrukning men det gör inte så mycket på räkningen. Det är de fasta avgifterna som verkligen kostar. Sedan förstår jag att pengarna behövs och vi ska ha ett bra vatten, men jag blir orolig att det ska skjuta i höjden ännu mer.
”Är detta motiverat är det okej, men Kalmar Vatten måste som alla andra företag försöka hålla nivåerna och vända på varje sten.”Hans Norrman
Han har också noterat att det skett höjningar inom samma år. 2022 angavs grundavgiften till 3 346 kronor per år i samtliga kvartalsräkningar. Men 2023 sker en höjning inom året. De tre första kvartalen var den fasta grundavgiften satt till 3 981 kronor per år. Men det fjärde kvartalet ändras det okommenterat till 4 797 kronor – en höjning med 20,3 procent inom året. 2024 höjs avgiften ännu en gång till 6 140 kronor. Höjningen den här gången är 27,9 procent.
– Det är märkligt att man höjer inom samma år. Och att man höjer med exakt lika mycket. Vi i det här landet gör ju som vi blir tillsagda av myndigheter. Det är inte som i Frankrike med vilda strejker. Det är väl bra det, men ibland är det bra med mer än höjda ögonbryn. Att man säger ifrån. Är detta motiverat är det okej, men Kalmar Vatten måste som alla andra företag försöka hålla nivåerna och vända på varje sten.
Hans Norrmans uträkning ökad VA-kostnad mindre villa
✓ Grundavgift vatten och avlopp, fast pris/år
2024: 6 140,26 kronor
2022: 3 345,86 kronor
Ökning: 83,5 procent
✓ Avgift per bostadsenhet, fast pris/år
2024: 1 617,30 kronor
2022: 881,26 kronor
Ökning: 83,5 procent
✓ Avgift för bostadsenhet med begränsad yta (gästhus m. m.), fast pris/år
2024: 1 212,98 kronor
2022: 660,95 kronor
Ökning: 83,5 procent
✓ Förbrukningsavgift vatten- och avlopp, rörlig avgift
2024: 36,39 kronor per kubikmeter
2022: 23,89 kronor
Ökning: 52,3 procent
Det finns fler som intresserar sig för vattentaxor. Nils Holgerssongruppen, som granskar och jämför kostnader för bland annat vatten och avlopp i kommunerna, har i en ny rapport konstaterat att Kalmar är den kommun i länet som höjt taxan för brukningsavgiften mest år 2024. Länssnittet ligger på 12,3. Högst taxa har däremot Mörbylånga kommun.
– Det är viktigt med fungerande VA-tjänster och rättvis finansiering av de investeringar som krävs. Vi uppmanar till öppenhet och dialog kring hur dessa kostnader fördelas, så att boende och fastighetsägare inte överbelastas, säger Joachim Höggren, ordförande för Nils Holgerssongruppen, i ett pressmeddelande.
Men prishöjningarna är bara början. 2022 presenterade Kalmar Vatten ett kalkylexempel för kommunstyrelsen. Till 2030 kom taxan att fördubblas jämfört med 2022 enligt Kalmar Vattens kalkylexempel från samma år: Från i snitt 8 677 kronor för en villa till drygt 17 000 kronor år 2030.
Den beräkningen kommer inte att hålla. För närvarande räknar Kalmar Vatten på nästa års taxa. Vad den landar på beslutar kommunfullmäktige i december och till dess ska det kommunala bolaget ha presenterat ett underlag.
Kommer kalkylen att spricka?
– Ja, det gör den. Vi jobbar med prognoser och det har hänt mycket i vår omvärld. Det blir inte samma siffror, det kan jag garantera, säger Ulrika Färm, ekonomichef på Kalmar Vatten.
I dagsläget kan Kalmar Vatten inte ge någon exakt prognossiffra för 2030. Och förklaringen till att taxorna höjs så mycket är inte bara det nya kretsloppsverket. Det ska också investeras i bland annat dricksvattenförsörjning, i VA-ledningsnät och i pumpstationer. Även ökande kostnader för kemikalier, entreprenader, el, drivmedel, försäkringar, räntor, och ökande pensionsavgifter påverkar.
Varför har de fasta avgifterna för en normalvilla med över 80 procent på två år?
– Beslutet om taxorna tas av kommunfullmäktige varje år. Men där finns inte detaljer om hur taxan ska fördelas mellan fast och rörlig med. Det är procentsatsen som det tas beslut om.
Via mejl utvecklar Kalmar Vatten svaret: ”Alla kunder, med samma förutsättningar, debiteras enligt taxemodellen. De finns flera uppgifter som är unika för varje fastighet som måste säkerställas för att VA-kostnaden för en specifik fastighet. Därav avstår vi gärna från att kommentera enskilda fastigheters debitering när vi inte har en tydlig helhetsbild. Det kan till exempel ha skett en förändring i fastighetens VA-tjänster, det kan ha gjorts en sammanslagning eller en rättelse av något slag.”
Hans Norrman tycker inte att Kalmar Vatten lyckas svara på frågan. Och några förändringar har inte skett på hans fastighet när det kommer till vatten- och avlopp.
– Ingenting. Hos mig har det inte skett någon förändring alls, säger han.
Hans Norrman har också kollat med en kollega, som har en större villa, hur hans räkningar sett ut. Det är ingen skillnad.
Enligt Kalmar Vatten är de senaste årens taxehöjningar 23 procent 2023 och 28 procent i år. Om det är fasta taxor, rörliga eller både och framgår inte.