Kalmaraktuella Daniel Adams-Ray om sommarturnén och Ironman-tävlandet
Sommargästen
Under sommaren är länet fyllt av tillfälliga gäster som gör avtryck på den lokala kultur- och nöjesscenen. Under vinjetten Sommargästen möter du några av dem. I dag har turen kommit till rapparen och popartisten Daniel Adams-Ray.
Daniel Adams-Ray slog igenom som ena halvan av hiphopduon Snook under tidigt 00-tal. Det senaste decenniet har han även etablerat sig som soloartist och han har flera stora hits i bagaget. Den 31 juli skulle han ha spelat på öländska Kackelstugan, men på grund av ett covid-fall i bandet blev han tvungen att ställa in. Lördagen den 11 september kommer han istället till Kalmar slott för ett sista stopp med sin sommarturné ”Döda hjärtan kan slå igen”, vilket också är namnet på hans senaste platta.
– Albumet består av de två huvudbeståndsdelarna av mig som artist – min bakgrund som rappare i Snook och mitt famlande i den mer melodiska popvärlden. Mötet mellan visa och rapp är grunden till albumet.
Text- och innehållsmässigt bär skivan på en större berättelse, förklarar han.
– Det handlar om när man har gått igenom ganska mycket skit men befinner sig precis i det ögonblicket där man börjar känna att saker och ting kan börja funka igen. Inte att allt har löst sig, men man börjar i alla fall tänka tanken att saker kanske kan förändras.
Utöver vis- och rappgenren har han hämtat inspiration från flera andra ställen – bland annat från ett lite oväntat håll.
– Jag gick på gatan i Kapstaden och där var det fem–sex barn som stod och sjöng. Jag hade ingen aning om vad det var för låt, men jag spelade in dem med min iPhone. Det visade sig vara en hyllningssång till Sydafrika, och jag tyckte att det var så mycket känsla i det. Man sitter oftast i en studio med mixar som kostat alldeles för mycket pengar så jag trodde inte att det skulle gå att använda klippet, men det går ju. Det låter ju bara som det är på riktigt.
Inspelningen från gatan hörs i slutet av låten ”Fjärilar till havs”, och den som sjungit i kör kan mycket väl komma att känna igen den traditionella, sydafrikanska visan ”Shosholoza”.
Daniel Adams-Ray
• Daniel Adams-Ray föddes 1983 i Kenyas huvudstad Nairobi. Hans pappa är svensk och mamman är indonesisk-nederländsk. 1997 flyttade familjen till Sverige.
• Han slog igenom som ena halvan av den hyllade rappduon Snook, som han hade tillsammans med Oskar Linnros. 2004 fick de sitt stora genombrott med hitten ”Mister Cool”.
• År 2010 släppte han sin första skiva som soloartist. Den innehöll bland annat låten ”Gubben i lådan” som under tio år var den mest streamade låten på svenska.
• I höst medverkar han i succéprogrammet ”Så mycket bättre”.
• Den 11september spelar han på borggården på Kalmar slott.
I Kalmartrakten är Daniel Adams-Ray inte bara känd som artist, utan också som en framgångsrik Ironman-deltagare. Han medverkade i Kalmarupplagan både 2015 och 2017, men har också kämpat sig igenom tävlingen i Hawaii och Sydafrika.
Hur kom det sig egentligen att du började med Ironman?
– Jag började löpträna väldigt sent. Jag är född i Nairobi i Kenya och där finns en stark tradition av löpning, men den hoppade jag inte på alls. När jag flyttade till Sverige fick jag en kompis från Etiopien, och det är ju just kenyanerna och etiopierna som är världsledande rivaler inom löpning. Han skickade något provocerande sms där det stod typ ”jag har en plats till ett lopp, men det kommer ju inte du orka springa”. Men när det kom från Etiopien kände jag att det ska jag visst, säger Daniel Adams-Ray och skrattar.
”Det är något speciellt med Kalmar, det känns som att man är i Danmark. Du vet ju hur danskar är – mycket mer utåtriktade och dricker lite öl och tjoar. Det är lite mindre jante, kanske. Så känns Kalmar, tycker jag.”Daniel Adams-Ray om sin bild av Kalmar efter att ha deltagit i flera Ironman-lopp.
Där och då var han både rökare och helt ointresserad av hälsa, men efter att ha genomfört det första loppet växte intresset. Så småningom började han även att simma, och när han genomfört sin första svenska klassiker tog han siktet på Ironman.
– Där upptäckte jag att det var väldigt mycket mellanchefer och alfahannar som höll på, och det gav mig lite bränsle. Jag kände att de här människorna måste man ju tvåla dit, de är så jävla buffliga. Så jag blev lite besatt av att topplacera mig i Kalmar så att jag skulle få tävla på Hawaii.
Under åren har han insett att det inte bara är buffliga mellanchefer som tävlar i Ironman – och han har fått många nya vänner. Dessutom har han fått upp ögonen för Kalmar som stad.
– Jag kommer tillbaka. Banan är grym och det är något speciellt med Kalmar, det känns som att man är i Danmark. Du vet ju hur danskar är – mycket mer utåtriktade och dricker lite öl och tjoar. Det är lite mindre jante, kanske. Så känns Kalmar, tycker jag. Folk är jävligt sköna.
Men just nu ligger fokus helt och hållet på turnén. Trots att det fortfarande är sittande publik som gäller kommer Daniel Adams-Ray inte att spara på krutet.
– Min produktion är inte på något sätt coronaanpassad. Många väljer att köra väldigt avskalat och akustiskt nu, men jag kommer inte att kompromissa alls. Jag har bränt mitt gage på ljustekniker, kör, scendekor och massa musiker. Jag spelar med fullt ställ.
Daniel Adams-Ray
Äter helst på sommaren: ”Jag är en sådan himla allätare, men jag gillar ju grillat. Det tycker jag är magiskt. Då spelar det ingen roll vad det är, allt från grillen är gott.”
Dricker helst på sommaren: ”Jag har upptäckt något som min kompis introducerade mig för, något som heter Varm & Kall. Det är ett svenskt kaneläppelvin som är jättesliskigt. Om du frågar någon cool alfahane kommer han säga att du dricker tjejdricka, men jag är ingen ölkille. Jag gillar kanelbullar, så då gillar jag det här.”
Gör på stranden: ”Jag vill vara den som solar och läser en bok men jag sticker oftast ut och simmar. Att läsa är också jävligt najs, men man sitter alltid på stranden med en kompis som aldrig håller tyst. Jag borde väl gå till stranden själv istället, haha.”
Läser och lyssnar på: ”Jag lyssnar inte på poddar. Just nu läser jag om ”Kejsarn av Portugallien” av Selma Lagerlöf. Man läste så mycket bra böcker i skolan som man kanske inte kunde ta till sig helt. Så nu läser jag om några av dem.”
Smultronställe: ”Jag tycker mycket om Karlshamn, av alla ställen. En nära vän har sin familj där, så jag har varit där mycket. All skärgård i Sverige är väl vacker men det är verkligen sjukt fint där. Man ska känna någon som har en utombordare så att man kan åka runt bland kobbarna. Det är jättefint.”