Annons

Debatt om kommunens rykte på maratonmöte: ”Inte vi som smutskastar”

Mörbylångas kommunfullmäktige inför en seniorlots som ska hjälpa äldre att hitta rätt information. Annars dominerades ett drygt sju timmar långt möte av debatter om hur arbetsmiljöproblem och vaccinationsfusk svärtar ner kommunens rykte.
Mörbylånga • Publicerad 1 mars 2021 • Uppdaterad 2 mars 2021
Kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S) och 1:e vice ordförande Anna-Kajsa Arnesson (C)  fick svara på oppositionens frågor om alla de utredningar som pågår vid måndagens kommunfullmäktigemöte. Både gällande arbetsmiljön i kommunhuset och misstänkt vaccinationsfusk.
Kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S) och 1:e vice ordförande Anna-Kajsa Arnesson (C) fick svara på oppositionens frågor om alla de utredningar som pågår vid måndagens kommunfullmäktigemöte. Både gällande arbetsmiljön i kommunhuset och misstänkt vaccinationsfusk.Foto: Mats Holmertz

Matilda Wärenfalk (S) och Anna-Kajsa Arnesson (C) svarade på frågor i åtta intensiva interpellationsdebatter. Oppositionen ville bland annat veta hur det går med utredningarna av vaccinationsfusk och brister i arbetsmiljön i kommunhuset, något som den menar solkar kommunens rykte.

Elisabeth Schröder (politisk vilde) undrade hur kommunalrådet ser på att vissa gått före i kön till vaccination mot covid-19?

Annons

– Det är helt oacceptabelt att gå före i vaccinationskön och det skadar förtroendet för kommunen, svarade Matilda Wärenfalk.

Fortfarande pågår den utredning som revisionsfirman PWC gör om misstänkt vaccinationsfusk, efter att flera chefer tagit sprutan före prioriterade grupper.

Och hur går det med företagshälsan Previas utredning av den kritiserade arbetsmiljön i kommunhuset? Det ville Elisabeth Schröder, Carl Dahlin (M) och Eva Folkesdotter Paradis (M) ha svar på i olika interpellationer ställda till de båda kommunalråden.

–Den psykosociala skyddsronden som genomförs med 126 medarbetare i eller nära kommunhuset har nu kommit halvvägs, svarade Matilda Wärenfalk som bekräftade att problem med ledarskapet kommit fram i enkäten som besvarades över jul.

Hon hänvisade till att flera utbildningar var på gång, bland annat för chefer som ska bli bättre på dialog.

– Nu är det mycket fokus på cheferna men vad har vi för fokus på de anställda som vänt sig till flera av oss politiker och berättat hur dåligt de mår eller mådde, frågade Eva Folkesdotter Paradis.

Flera ledamöter ur oppositionen var kritiska till att Anna-Kajsa Arnesson valde att inte svara på alla Carl Dahlins (M) frågor om vad hon gör för att förbättra arbetsmiljön i kommunhuset.

Hon motiverade detta med att den ”psykosociala arbetsmiljön inte gynnas av att medarbetare på grund av sitt arbete riskeras att hängas ut i press och på sociala medier eller användas som slagträ i en fullmäktigedebatt”. Anna-Kajsa Arnesson hänvisade till att hon finns tillgänglig på mejl, telefon och i kommunhuset för att svara på frågor rörande brister i arbetsmiljön istället för offentligt i kommunfullmäktige.

– Jag är förvånad över slutklämmen att det plötsligt är vi i oppositionen som ska ha piskat upp en stämning när det handlar om en allvarlig fråga om att härskartekniker och mobbning förekommit i kommunhuset, något som ni blundat för alltför länge. Kom inte och säg att det är oppositionen som smutskastar kommunen. Vi belyser problem precis som en opposition ska när ni som majoritet väljer att i det längsta blundar för problemen, sa Carl Dahlin.

Flera ledamöter i majoriteten ryckte ut till Anna-Kajsa Arnessons försvar. De ville istället fokusera på allt positivt som händer i kommunen, inte minst vad gäller ökat antal invånare.

Annons

Kommunfullmäktige beslutade att införa en seniorlots under 2021. Något som Eva Folkesdotter Paradis (M) och Ingela Fredriksson (M) föreslagit i en motion där de skriver: ”Det kan vara svårt att hitta rätt i flödet av information som kommer idag. Det behövs därför underlätta för äldre och anhöriga att hitta rätt bland kommunens aktiviteter, tjänster och insatser.”

– Funktionen seniorlots lovordas överallt, så det är bra om det marknadsförs ordentligt att vi infört detta, sa Eva Folkesdotter Paradis som också frågat varför svaret på motionen dröjt så länge.

Förseningen beror på att rutinerna inte följts på grund av för hög arbetsbelastning, något som nu åtgärdats, svarade kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S).

Kommunfullmäktige beslutade också att anlita Skandia till en kostnad av sju miljoner kronor för att försäkra bort 18 miljoner kronor av kommunens pensionsskuld. Syftet är att minska risker och jämna ut kostnader över flera generationer, enligt beslutsunderlaget.

Henrik Yngvesson (M) kritiserade förslaget för att vara otydligt och dyrt och ville istället att kommunen placerar pengarna hos KLP, Kalmar Läns Pensionskapitalförvaltning AB.

– KLP är en framgångssaga vad gäller kapitalförvaltning, och förvaltningskostnaden är otroligt låg, sa Ulrik Brandén (M).

Johan Åhlund (C) förordade försäkringslösningen:

– Det kostar kanske lite, men ger en större trygghet om det händer något på börsen, sa han.

M, L, KD, MP och SD reserverade sig mot beslutet efter votering.

Efter det långa mötet ska fullmäktiges ordförande Kjell Magnusson (C) och presidiet se över hur möten kan bli mer effektiva framöver.

Annons

– Det här blev lite för långt.

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons