Folkets park återupplivas – kända artister står på den klassiska scenen i höst
I åratal, till och med årtionden, har det efterfrågats en permanent musikscen i Oskarshamn, där större artister kan uppträda. Frälsningsarméns lokaler har diskuterats, liksom gamla församlingshemmet.
Nu har den gordiska knuten äntligen fått en lösning.
Brädholmen Event, som även arrangerar festivalen Latitud 57, har skrivit ett avtal med föreningen Folkets Hus & Park i Oskarshamn. Planen är sex större konsertkvällar under hösten. Lägg till det ett antal julbordsshower.
Allt går under namnet Park 57. Vilket så klart är en blinkning till Latitud 57, också arrangerad av Brädholmen Event.
– Jag kan inte påminna mig att det har funnits ett ställe i Oskarshamn där man regelbundet har kunnat gå på större konserter. Det här ska bli ett återkommande koncept där vi kan arrangera x antal konserter varje höst och vår. Vi har ju fått ställa in Latitud två år i rad och behöver titta på intäktsmöjligheter, dessutom vill vi bidra till att evenemangsutveckla Oskarshamn, säger Christian Åberg från Brädholmen Event.
Folkets park grundades redan 1907. Då med en utomhusscen. Sedan den revs återstår dansrotundan. Det är där Brädholmen Event tänker hålla till.
Varför just Parken?
– Vi har ju under lång tid letat efter lokaler att arrangera konserter i. Parken har flugit lite under radarn av någon anledning. Det har varit ett ställe där man håller föreningsmöten och har danskvällar. Vi har inte pratat om den som en sådan här scen.
Scenen kommer få ett rejält ansiktslyft. Den höjs och blir två meter djupare. Dessutom kommer två ramper, en på varje sida av scenen, att byggas till.
– Så totalt blir det 14 meter scen med ramperna. Det blir en modern livescen mer än en folkparksscen.
Under normala omständigheter kan parken ta in drygt 700 stående. Men av pandemiska orsaker har arrangören valt att sätta taket till 500 biljetter per kväll. Christian Åberg ser det som realistiskt att få ta in så pass mycket publik i oktober.
– Naturligtvis hänger det ihop med hur viruset utvecklar sig, men om vaccinationen är klar i september, så utgår från att samhället kommer öppna upp på något sätt. Vi tänker heller inte fylla stället till brädden, utan det är bättre att kunna gå upp i kapacitet.
Hur mycket biljetter räknar ni med att behöva sälja per konsert?
– Vi har budgeterat för 400. Som arrangör utgår jag från att det finns ett uppdämt behov av att gå på konserter och träffa folk. Alla signaler jag får tyder på det. Folk är trötta på restriktioner och Zoomfester, säger Christian Åberg och lägger till.
– Vi tappar ungefär 35 000 kronor per månad och måste hitta intäktskällor för att överleva. Det är både kittlande och nervöst. Men jag hoppas att oskarshamnarna svarar upp och kan tänka sig att konsumera en konsertbiljett, en matbit och kanske en bira.
Utöver konsertkvällarna planeras för ett antal julbordsshower. Då handlar det om 300 sittande och underhållning.
– Till skillnad från konserterna kommer de inblandade där att vara mer lokala och regionala.
Planen är alltså uppemot sex större konserter med start första helgen i november. Grundtanken är att, likt Latitud 57, försöka tillgodose så många målgrupper som möjligt. En kväll är exempelvis vikt för hårdrock, en annan för artister som tilltalar den yngre generationen.
Vilken nivå på artister kan publiken förvänta sig?
– Etablerade artister utifrån scenen och hur mycket folk vi kan ta in. Det blir alltså inte de allra största, inte GES eller Ledin, men stora välkända svenska artister. Dessutom är avsikten att varje gång ha ett regionalt förband som antingen harmonierar med eller kompletterar huvudakten.
När presenterar ni vilka artister det blir?
– Målet är att göra det inom en ganska snar framtid. Vi har många namn vi bollar med och väljer mellan, säger Christian Åberg och avslutar.
Genom åren har massor av stora artister spelat i Folkets park, både på den numera rivna utescenen och inne i rotundan. Abba, Europe, Imperiet och brittiska världsbandet The Kinks är bara några som gästat Parken.
– Det känns bra att kunna etablera en nygammal konsertscen, att återstarta livescenen efter pandemin genom att ta tillbaka folkparken och bjuda på genuina konsertkvällar. Vi tycker att det måste finnas en scen som erbjuder livemusik i Oskarshamn och det här blir vårt sätt att återuppliva livebranschen efter corona.