Annons

Årets Ölänning 1981: Bertil Palm

Sextusen förväntansfulla människor hade samlats på en sommarfager idrottsplats i Borgholm, tisdagen den 14 juli 1981, när Barometerns chefredaktör Olle Westin överlämnade Sollidenpriset till Årets Ölänning, Bertil Palm.
Publicerad 28 mars 2019 • Uppdaterad 14 oktober 2019

Bertil Palm föddes år 1916. På fädernesidan härstammade han från en soldatsläkt där många efter invandringen till Öland blev organister. Bertil var son till kantor Alrik Palm och hans hustru Helfrid i Glömminge.

FAKTA

Juryns motivering

”Varhelst man möter öländska kultur träffar man på Bertil Palm. Hans kulturgärning på Öland kan sammanfattas i hans publicistiska verksamhetsbeskrivningar. Himmelsberga hembygdsmuseum utgör också ett äreminne liksom hans 28 år som intendent för Ölands hembygdsförbund. Bertil Palm uppfyller väl de kriterier som var för sig gäller för att bli Årets Ölänning och därmed erhålla det av Barometern instiftade Sollidenpriset”:

Efter studentexamen vid Kalmar Högre Allmänna Läroverk skrev han in sig vid Lunds universitet där han började studera juridik. Men hans historieintresse var djupare varför hansadlade om och 1945 avlade han en filosofie kandidatexamen i ämnena nordiska språk, litteraturhistoria, folklivsforskning och konst. Och arkitekturhistoria. Hans studielust ledde mot högre höjder. År 1952 blev han filosofielicentiat och år 1954 avlade han filosofie doktorsexamen. Han disputerade på en avhandling om arkitekten Carl Westman.

Annons

För Bertil Palm var längtan till hembygden stark. Här ville han göra sin mannagärning och här ville han främja öns intressen och utveckling. Forngården i Borgholm var först att ta hans eminenta kunskaper i anspråk. Samlingarna där fick en ordentlig uppordning av honom.

Hans nästa stora insats var bildandet av ett hembygdsförbund för hela Öland där alla goda krafter skulle samverka. Han blev dess förste intendent 1955, en uppgift han hade i 28 år.

Ändå är det Himmelsberga hembygdsmuseum är idag ett av landets mest besökta och mest innehållsrika.

Det började år 1957 med att Norrgården inköptes och nu är Himmelsberga bygatas ostsida komplett med renoverade och ditflyttade byggnader, inalles ett tjugofemtal och med väderkvarn, lanthandel och malmbebyggelse. Här finns också hemtrevlig kaffestuga och stilrena lokaler för muséets konstsamlingar och utställningar. Bertil Palm var en sann vän av den öländska turismen och han var i flera år ordförande i Ölands turistförening. Hans uppfattning var, att ett turistland inte fick bli ett jippoland utan att det skulle väl passa in i den öländska landskapssjälen.

Bertil Palms flitiga penna har satt många spår. Tillsammans med två andra ölandssöner, Olle Nordmark och Lennart Landin, publiceras i slutet av 1940-talet det största faktaboverket i den öländska litteraturen, nämligen Öland i tre delar, numera nästan omöjligt att få tag på. Bertil Palm var också medförfattare i Allhems förlags stora bok om Öland, utgiven 1963.

Han har vidare medverkat i och redigerat flertalet öländska sockenböcker. Hans lysande skrivkonst har också berikat tidningar och tidskrifter med otaliga artiklar i skilda ämnen.

Bertil Palm var en i ordets bästa bemärkelse gammaldags lärd, med djupa kunskaper i ett brett register av ämnen och med en förmåga att också kunna dela med sig av dem. Detta i sin tur gjorde honom till en briljant föredragshållare, folkbildare av stora mått, och till en ofta anlitad exkursionsledare.

Bertil Palm gick ur tiden 1992.

Göran O T Dahlberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons