Annons

Äldre damer förbjöds att träffas vid boende

De äldre damerna som bor granne till Möregården i Hagby är upprörda och ledsna. En lapp i brevlådan förbjöd dem att avsluta de dagliga promenaderna i den öppna paviljongen intill boendet.
– Varför är vi inte välkomna, undrar Berit Alvarsson.
Hagby • Publicerad 7 maj 2020
Håll avståndet, manar deltagarna varandra under den dagliga promenaden i närheten av Möregården. Berit Alvarsson tar täten, följd av Aina Johansson, Mona Turesson, Ella Nilsson, Kajsa Svensson och Ing-Marie Petersson.
Håll avståndet, manar deltagarna varandra under den dagliga promenaden i närheten av Möregården. Berit Alvarsson tar täten, följd av Aina Johansson, Mona Turesson, Ella Nilsson, Kajsa Svensson och Ing-Marie Petersson.Foto: Mats Holmertz

Hon är en av de 14 boende i servicelägenheterna som ligger en bit bortom Möregården. Nio av de 14 är änkor, och de deltog ofta i verksamheten på Träffpunkten.

– Det var så trevligt och familjärt, många kände varandra sedan länge. Så när den stängdes visste vi först inte vad vi skulle ta oss till, säger Berit Alvarsson.

Annons

Så de började promenera tillsammans, fyra, fem stycken åt gången. De samlades i området varje dag klockan 14.

– Vi kände att vi behövde skaffa oss rutiner för att inte deppa ihop och vi gick på behörigt avstånd från varandra, ofta upp till kyrkan. Sedan avslutade vi i paviljongen. Men det är det slut med nu, säger Berit Alvarsson besviket.

Därför träffar Barometern sju av dem i ett partytält som anhöriga har hjälpt dem med att sätta upp. Regnet hänger i luften och den vita plasten fladdrar lite i vinden, men inuti finns stolar för alla att sitta, på armlängds avstånd. Rullatorerna står parkerade på gräset utanför.

När de inte fick träffas i paviljongen på Möregårdens baksida skaffade de sig ett eget partytält. Från vänster Mona Turesson, Aina Johansson, Ing-Marie Petersson, Berit Alvarsson, Hilkka Klingefjord och Ella Nilsson.
När de inte fick träffas i paviljongen på Möregårdens baksida skaffade de sig ett eget partytält. Från vänster Mona Turesson, Aina Johansson, Ing-Marie Petersson, Berit Alvarsson, Hilkka Klingefjord och Ella Nilsson.Foto: Mats Holmertz

Vid ingången har de hängt upp en liten skylt: Välkomna alla boende i Topax servicelägenheter, står det. Och: Kära vänner på Möregården, till oss är ni hjärtligt välkomna, hälsar promenadgänget.

– Det har funkat så bra med att vi avslutade våra promenader i paviljongen. På påskafton åt vi till och med sill och annat där, det var lite mysigt, berättar Ing-Marie Peterson.

Men för tre veckor sedan fick alla en lapp i brevlådan där det påmindes om att kommunen infört besöksförbud på vård- och omsorgsboendena. Sedan stod det, understruket: ”OBS! förbudet gäller även oanmäld vistelse i anslutning till boendet samt trädgård och altan.”

"Det kändes som om vi blev utslängda, det var så burdust”, säger Berit Alvarsson, en av de boende i servicelägenheterna.
"Det kändes som om vi blev utslängda, det var så burdust”, säger Berit Alvarsson, en av de boende i servicelägenheterna.Foto: Mats Holmertz

– Vi blev alltså utslängda, det kändes så burdust. Vi accepterar att de stängde Träffpunkten, men det här var att skjuta över målet, säger Berit Alvarsson.

– Ja, vi blev väldigt häpna att vi inte fick vara där, säger Aina Johansson.

Därför skickade de en gemensam skrivelse med ett antal frågor till enhetschefen för Möregården. Bland annat undrade de vem som fattat detta drastiska beslut, och varför.

”Vistelse ute och hålla avstånd i alla situationer är ju OK enligt smittskyddsinrådan”, skrev de bland annat.

Annons

– Men vi har inte fått några svar, säger Berit Alvarsson.

Mona Turesson har sin man boende på Möregården, och hade gärna gratulerat honom på 90-årsdagen.
Mona Turesson har sin man boende på Möregården, och hade gärna gratulerat honom på 90-årsdagen.Foto: Mats Holmertz

En av deltagarna, Mona Turesson, har sin man boende på Möregården, och för en tid sedan fyllde han 90 år.

– Men jag fick inte träffa honom, säger hon.

– De kunde väl ha gjort ett besöksrum med en glasskiva, säger Berit Alvarsson.

– Ja, det finns på andra håll, i Falkenberg, säger Aina Johansson.

Nu vill de ha svar på sina frågor, och även om de har ett partytält att sitta i, vill de helst få lov att komma tillbaka till paviljongen.

Nu har Ing-Marie Petersson, Berit Alvarsson och Aina Johansson ett eget partytält, men de vill helst komma tillbaka till paviljongen.
Nu har Ing-Marie Petersson, Berit Alvarsson och Aina Johansson ett eget partytält, men de vill helst komma tillbaka till paviljongen.Foto: Mats Holmertz

– Det var så bra att få vila benen där och prata igenom dagens händelser innan var och en gick till sitt, säger Ing-Marie Petersson.

Birgitta HultmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons