Annons

Slottet blev kärlekens borg – tolv par sa ja på en dag

En blick, två händer som formas runt varandra, först ett ja och sedan ett till. Två personer som tar ett nytt kliv tillsammans. Under tisdagen förvandlades Kalmar slott till en kärleksborg när tolv par gifte sig. Barometern hängde med under en romantisk alla hjärtans dag.
Kalmar • Publicerad 14 februari 2023
Femåriga Saga Hammarberg överlämnar vigselringen till mamma Liza. Under alla hjärtans dag vigdes tolv par på Kalmar slott.
Femåriga Saga Hammarberg överlämnar vigselringen till mamma Liza. Under alla hjärtans dag vigdes tolv par på Kalmar slott.Foto: Mikael Eklund

Dags att få igång rösten. Idag ska nämligen Veronika Dacke och Anne Haugaard sjunga och spela på samtliga tolv vigslar. Bröllopsparen har fått välja en låt var som ska framföras efter att de har sagt ja till varandra.

– Tre av paren har valt ”Av längtan till dig” av CajsaStina Åkerström och Åsa Jinder. Även Ted Gärdestad ”För kärlekens skull” ska vi spela två gånger liksom Ed Sheerans ”Perfect”, säger Veronika Dacke.

Annons

Det första brudparet Thorbjörn och Evelina Juel har slagit sig ner i restaurangen efter vigseln för en trerättersmiddag.

– Vi har valt att gifta oss i hemlighet och hade bara våra döttrar med oss, säger Evelina Juel.

– De har ordnat det väldigt fint här och vi är jättenöjda, säger Thorbjörn Juel.

Det är första gången som drop in-bröllop arrangeras på Kalmar slott. Men några impulsvigslar á la Las Vegas är det inte alls tal om här. När slottet släppte platserna i november gick de åt i rask takt. Emma Knutsson och Branko Djakovic har kommit från Ronneby för att gifta sig.

– Det var min mamma som såg en annons. Vi har varit förlovade sedan 2018 och tänkte att vi skulle slå till, säger Emma Knutsson.

Bildspel från dagen på Kalmar slott:

Ett plus för bröllopsparen är att det krävs minimalt med planering. Egentligen behöver de endast tänka på är att ha med sig rätt papper – hindersprövning, vigselintyg från Skatteverket och legitimation.

När paren kommer till slottet möts de först upp av frisörerna Ellen Nilsson och Linda Pettersson som hjälper till att stajla brudparet.

– Det är kul att använda kreativiteten än att något är bestämt på förhand. Vi har 30 minuter på oss, säger Linda Pettersson.

I stolen framför sitter Emma Knutsson som känner av fjärilarna i magen.

– Jag är jättenervös, jag vet egentligen inte varför. Men det hör väl till, säger hon med ett leende.

Annons

Alla bröllopspar bjuds på en bakelse som konditorn Junia Jeansson har utformat. Citron- och mandelbotten, med jordgubb- och rabarberfyllning, plus citron- och yoghurtmousse.

– Jag tänkte vitt som i brudklänningen och sedan det röda som kärleken med jordgubbar och rabarber. Sött och syrligt, säger Junia Jeansson.

”Vad jag tycker om att mamma och pappa ska gifta sig? Roligt. Vet du? Vi har fått jättegosiga jackor.”
Tuva Hammarberg, sju år.

Vindruvorna, jordgubbarna och godiset vid stajlingbordet är inte längre lika intressant och femåriga Saga Hammarberg börjar bli otålig. Hon drar i pappa Jesper Franzéns kavaj. ”Hur lång tid är det kvar?”

”25 minuter”, blir svaret.

Tillsammans med tvillingsystern Selma och två år äldre storasyster Tuva är de på plats för föräldrarnas giftermål.

– Vad jag tycker om att mamma och pappa ska gifta sig? Roligt. Vet du? Vi har fått jättegosiga jackor, säger Tuva.

Jesper Franzén och Liza Hammarberg har varit förlovade i 18 år.

– Det var dags och det känns bra nu. Det är skönt att slippa planera allting själv, säger Jesper Franzén.

Paret har tidigare aldrig kommit överens om hur bröllopet skulle gå till.

– Jag har alltid velat ha ett stort och pampigt bröllop medan Jesper helst ville gifta sig på en kafferast i rådhuset. Då blev det här bra. Min mamma läste om det i tidningen och då bestämde vi oss för att göra det, säger Liza Hammarberg.

Annons

Upp för trappan, sedan väntan utanför Sven Månsson-salen tillsammans vigselförrättaren Lillian Akthagen. Inne i lokalen står föräldrar och närmaste släktingar. Några snabba hjärtslag. Kliven in i salen. Saga och Selma lämnar över ringarna. Början på det nya.

Här saknas innehåll

Daniel BogeforsSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons