Annons

Söker bidrag till dyr klimatvall – ska stoppa översvämning: ”Ända upp till Coop”

Utan skyddsvall kan stora delar av Färjestaden läggas under vatten vid högvatten och storm i ett framtidsscenario.
– Ända upp till Coop pratar man om, säger kommundirektör Ann Willsund.
Men en klimatvall vid kusten beräknas kosta 92 miljoner kronor och nu söker kommunen pengar hos MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Färjestaden • Publicerad 7 mars 2023
Färjestaden ligger lågt och riskerar att översvämmas. Enligt SMHI:s beräkningar stiger medelvattennivån från 13 centimeter till 106 centimeter på hundra år. Nu söker kommunen bidrag till en skyddsvall parallellt med kustlinjen, mellan Snäckstrand och Granudden
Färjestaden ligger lågt och riskerar att översvämmas. Enligt SMHI:s beräkningar stiger medelvattennivån från 13 centimeter till 106 centimeter på hundra år. Nu söker kommunen bidrag till en skyddsvall parallellt med kustlinjen, mellan Snäckstrand och GranuddenFoto: Johanna Eriksson

Färjestaden ligger lågt. Enligt SMHI:s beräkningar kommer medelvattennivån att stiga från 13 centimeter till 106 centimeter på hundra år. Klimateffekter som höjd temperatur på grund av växthusgaser i atmosfären leder till smälta polarisar och höjda vattennivåer i världens hav.

Blir det ovanpå det högvatten i sundet i kombination med storm och strömmar kan översvämningen nå en bra bit upp på land, ändå upp till där Coop ligger i dag, innan vattnet rinner tillbaka igen, berättar Mörbylångas planchef Fredrik Meurling. Redan nu ligger Dämmet i farozonen för att svämmas över vid dessa förutsättningar.

Annons

– Även Talludden och Granudden riskerar att översvämmas redan nu, säger han.

I framtiden riskerar Färjestaden att svämmas över från sundet upp till Coop på grund av global vattenhöjning med en meter på 100 år. Det gäller vid särskilda förhållanden som högvatten och storm.
I framtiden riskerar Färjestaden att svämmas över från sundet upp till Coop på grund av global vattenhöjning med en meter på 100 år. Det gäller vid särskilda förhållanden som högvatten och storm.Foto: Pia Olofsson

Nu vill kommunen ha en skyddsvall – eller ett kustskydd –på plats så fort som möjligt. Vallen blir olika hög beroende på platsens olika förutsättningar.

Skyddsvallen ska ligga parallellt med kustlinjen, ungefär mellan Snäckstrand och Granudden. Den ska byggas i två etapper och nu söker Mörbylånga kommun bidrag för den första etappen.

– Enligt de beräkningar vi lutar oss mot kommer den delen att vara tillräcklig de närmaste 50 åren, och sedan görs nya beräkningar för att se hur mycket vallen behöver justeras för att vara tillräcklig ytterligare 50 år, säger Susanne Bredesjö Budge, verksamhetsutvecklare för hållbar utveckling i Mörbylånga kommun.

– En skyddsvall påverkar ändå landskapsbilden och för att den inte ska påverka så mycket tar vi det i två etapper, säger Fredrik Meurling.

Vallen är till för att skydda den viktiga genomfartsleden Brovägen/Runsbäcksvägen med all trafik, cykelfärjan Dessi som även kan användas vid nödsituationer och bostäder och butiker som riskerar att översvämmas, enligt ansökan till MSB.

Kommunen beräknar att kostnaden blir cirka 92 miljoner kronor för den första etappen. Hos MSB går det att söka 60 procent av summan så kommunen har ansökt om 55 miljoner kronor.

Planerad byggstart är augusti nästa år. Skyddsvallen beräknas vara klar i april 2026.

En modell av klimatvall/översvämningsskydd som visas upp i hamnen i Färjestaden.
En modell av klimatvall/översvämningsskydd som visas upp i hamnen i Färjestaden.Foto: Pia Olofsson

Kustskyddet finns med i detaljplanen för centrala Färjestaden (Färjestaden 1:135) som ska möjliggöra för 850 nya bostäder och för verksamheter som Skansen att växa. Länsstyrelsen betonar att kommunen ska äga all mark där skyddsvallen ska byggas av säkerhetsskäl. Nu räknar kommunen med att planen ska vinna laga kraft under 2023.

– Vi har rådighet över all mark utom vid Talluddens stugby men räknar med att vi ska kunna ta över den marken snart. Det är det enda område vi behöver förhandla. Vi har en bra dialog både med Talludden och länsstyrelsen, säger Fredrik Meurling.

Annons

Klimatvallen ska skydda befintlig bebyggelse, men öppnar även upp för ytterligare bebyggelse inom den nya detaljplaneområdet. Men det kommer inte bli tillåtet att bygga i låglänta områden nära vattnet.

– När kustskyddet är på plats tillåter vi inte bostäder lägre än 1,5 meter över havsnivån, säger planchefen.

Fredrik Meurling, planchef i Mörbylånga kommun.
Fredrik Meurling, planchef i Mörbylånga kommun.Foto: Privat
Susanne Bredesjö Budge arbetar med hållbarhet i Mörbylånga kommun.
Susanne Bredesjö Budge arbetar med hållbarhet i Mörbylånga kommun.Foto: Anna Borg
Fakta

Ur ansökan om statsbidrag för förebyggande åtgärder mot naturolyckor

”Färjestaden är Ölands största tätort där omkring 23 procent av öns befolkning bor. Samhället ligger lågt, de högsta delarna omkring 6 meter över havet, men stora delar 0-1 meter över havet. Genom tätortens västra delar, parallellt med kustlinjen löper Trafikverkets länsväg 943 med ett dagligt trafikflöde på mellan 13-15 000 fordon i snitt”, skriver Mörbylånga kommun i ansökan om bidrag till MSB.

”Behovet av åtgärden bygger på regionala beräkningar av SMHI för medelvattenytan fram till år 2150. Siffrorna är baserade på IPCC:s senaste uppdatering AR6. Enligt ovan nämnda beräkningar kommer medelvattennivån i Färjestaden stiga från 13 centimeter till 106 centimeter (RH2000) mellan 2022 och 2125 enligt scenario SSP5-8,5 vilket är det som anses mest vedertaget”.

”Överenskommelsen med Länsstyrelsen i Kalmar län att de tillstånd som saknas i dag, kommer att sökas när detaljplanen är klar vilket den förväntas bli under 2023”.

”Även Talludden och Granudden riskerar att översvämmas redan nu.”
Fredrik Meurling, planchef Mörbylånga kommun
Storgatan i Färjestaden riskerar att svämmas över hela vägen från sundet upp till Coop på grund av global vattenhöjning med en meter på 100 år – och vid särskilda förhållanden som högvatten och storm. Sedan tror man att vattnet sjunker undan igen, enligt planchef Fredrik Meurling.
Storgatan i Färjestaden riskerar att svämmas över hela vägen från sundet upp till Coop på grund av global vattenhöjning med en meter på 100 år – och vid särskilda förhållanden som högvatten och storm. Sedan tror man att vattnet sjunker undan igen, enligt planchef Fredrik Meurling.Foto: Pia Olofsson
Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons