Ett år sedan storbranden
Branden upptäcktes söndagen den 1 juli då släckningsarbetet efter den svårsläckta branden på Pub Kråkan ännu pågick. Den branden startade under lördagskvällen. Branden i Mellingerum spred sig snabbt i det mycket varma och torra vädret.
– Det var extremt väder i fjol, i sommar har det varit mer varierat även om det nu börjar bli torrt igen, säger Jonas Neldemyr som är räddningschef i Oskarshamns kommun.
Oskarshamn var också den kommun i Götaland som drabbades hårdast av skogsbränder under 2018.
Jan Karlsson arbetar på räddningstjänsten i Oskarshamn men han bor också i Mellingerum och han minns söndagen när branden startade tydligt:
– Jag hade varit vaken i ett och ett halvt dygn, jag var inre befäl under branden i pub Kråkan. På söndagen hörde räddningstjänsten i Hultsfred av sig och ville ha hjälp att hitta en brand i Vena. Det visade sig snart att det var branden här i Mellingerum det handlade om, berättar han.
Branden lokaliserades mer exakt med hjälp av brandflyget.
Först på plats var räddningstjänstens styrka från Kristdala och man insåg snabbt att det krävdes mer resurser. Under måndagen fick man också hjälp av helikopter.
– Det var aldrig någon fara för bebyggelsen i Mellingerum även om röken låg tät över byn ibland under de första dagarna. Men branden rörde sig snabbt mot nordväst och hade vi inte fått stopp på den kunde den snabbt ha blivit betydligt större. I den riktningen finns nästan inga vägar, säger Jan Karlsson.
Trots att Jan Karlsson hade jobbat flera dagar och nätter fortsatte han arbeta, nu som stabschef i Mellingerum.
– Jag hade i alla fall nära till jobbet och min lokalkännedom kom väl till pass.
Släckningsarbetet pågick nästan en vecka och man fick också hjälp av hemvärnet.
Totalt arbetade ett 40-tal personer som mest med att bekämpa branden.
I dag luktar det fortfarande rök och brand i det eldhärjade området. Alla träd har avverkats men det har också börjat komma upp en hel del nya växter på det stora hygge som branden lämnade efter sig. Jan Karlsson berättar att Oskarshamns biologiska sällskap kommer att göra ett besök på brandplatsen under sommaren.
– Det finns ju en del växter som bara växer efter en skogsbrand, säger han.
För Jan Oscarsson, som är en av markägarna som drabbades, innebar branden en ekonomisk förlust och en hel del merarbete.
– Allt virke som avverkades gick som brandskadat och det jag fick för det virket täckte knappt avverkningen, säger han.
Jan Oscarsson hade försäkring men den ersätter inte hela värdet av den brunna skogen.
– Det är ju ett tillskott i alla fall, säger han och berättar att det nu närmast blir plantering av nya plantor på den brända marken.
– Vi kan nog återplantera ungefär hälften av marken, resten var berg där mossa och jord brann och där går det inte att plantera, säger Jan Oscarsson.
Jonas Neldemyr som är räddningschef i Oskarshamns kommun säger att beredskapen för liknande skogsbränder är betydligt bättre i sommar än den var 2018.
– Vi har förberett oss betydligt mer och stärkt samarbetet både i länet och regionalt. Det regionala samarbetet mellan Östergötland, Jönköpings län, Kronoberg, Blekinge och Kalmar län började egentligen redan förra året men har utvecklats mer.
– Numera jobbar vi också tillsammans med räddningstjänsterna i Högsby och Mönsterås. Vi är bättre rustade nu och vi åtgärdar brister vi hittar hela tiden. MSB har också upphandlat fler helikoptrar för brandbekämpning. Jag känner mig mer och mer trygg.