Ny plan för Nybro skissar på bostadsområden
2013 antogs den senaste fördjupade översiktsplanen för Nybro stad - det dokument som anger hur Nybro ska utvecklas på kort och lång sikt.
Nu är en ny plan på väg att tas fram. Ett förslag är just nu ute på samråd fram till den 30 september. Efter sammanställning och ny granskning väntas kommunfullmäktige godkänna ett nytt dokument i maj nästa år.
– Man kan säga att vi fokuserat särskilt på det sociala perspektivet, och barnperspektivet. Vi har varit ute i skolklasser och träffat allt från 11-åringar till gymnasieelever och frågat om hur de vill se staden utvecklas, säger Emmy Fransson, översiktsplanerare på Nybro kommun.
– Det har också genomförts medborgardialoger, och där är det tydligt att natur och parker är väldigt viktiga, säger Johannes Scherman som arbetar med infrastrukturfrågor på Nybro kommun.
I förslaget till ny fördjupad översiktsplan talas det förtätningar av bostäder i centrala Nybro, som fastigheten där Transtorpskolan tidigare låg samt på Sveavallen - men också om utvidgningar i nya områden, som Hagnebo, Flyebo och Madesjö, utmed Stallvägen.
”Långsiktighet är viktigt; här kan det anges vad kommunen och invånarna tycker är värt att satsa vidare på. Långsiktighet är också bra för kommunens ekonomi.”Anders Davidsson
I centrum rivs det tidigare industrispåret och ersätts av en gång- och cykelbana.
– För rätt många år sedan användes industrispåret av flera företag för lastning och lossning, men av någon anledning har det upphört. Spåret används inte längre, säger Anders Davidsson, chef på samhällsbyggnadsförvaltningen.
Förslaget är också att anlägga en trädallé utmed Sveavägen.
– Träd och grönska är viktigt, i det här fallet som ett grönt stråk i staden. Det som vi sett nyligen är att det försvunnit träd i staden; almar som tagits ner därför att de drabbats av almsjuka, säger Emmy Fransson.
”Träd och grönska är viktigt, i det här fallet som ett grönt stråk i staden.”Emmy Fransson
En stor del av inriktningar som angavs i fördjupade översiktsplanen från 2013 har genomförts, men inte allt. Delar av det tidigare dokumentet följer med in i det nya som nu håller på att tas fram. Nya FÖP:en anlägger ett långsiktigt perspektiv då den bär rubriken Nybro 2040 - en sammanhållen stad. Där finns också perspektiv som sträcker sig längre än så - till 2100.
Vad är poängen med så långa tidsrymder?
– Långsiktighet är viktigt; här kan det anges vad kommunen och invånarna tycker är värt att satsa vidare på. Långsiktighet är också bra för kommunens ekonomi, menar Anders Davidsson.