Annons

Ägaren: ”Fattar inte vad som hänt”

Ägaren till Haga Park är förvånad över politikernas beslut att inte köpa tillbaka badplatsen.
Mörbylånga • Publicerad 5 december 2018
Badplats Haga park, Mörbylånga kommun.
Badplats Haga park, Mörbylånga kommun.Foto: Sofia Hedman

– Jag fattar inte vad som hänt, jag är förvånad, kanske borde beslutet hänskjutits om frågan inte var klar för beslut, säger Anders Öman, som äger fastigheten Fröbygårda 1:1, Haga Parks badplats.

– Det kanske ändå går att lösa, jag är optimist.

Annons

I affären ingick också att Anders Öman via ett av sina bolag, APP Properties AB, skulle köpa en bit mark väster om Åkervägen i Färjestaden för att bygga bostäder där. Tjänstemännen hade upprättat två köpekontrakt.

Anders Öman från Växjö står bland annat bakom flera bygg- och fastighetsbolag. Han berättar att han köpte fastigheten för att förlänga campingplatsen 100 meter ner mot havet, något som inte godkändes av länsstyrelsen.

– Då finns inget vi kan få ihop ekonomi i att driva stranden. Vi har haft möte med kommunen och campingen. Vi har försökt att hitta en lösning så det här ska fungera över tid och kommit fram till att jag säljer till självkostnadspris, säger han.

I somras tog Mörbylånga kommun över skötseln av Haga Parks badplats igen efter att man tecknat nyttjanderättsavtal med ägaren Anders Öman våren 2018, berättar kommunens natur- och fritidsutvecklare Matheus Tholin.

– Vi fick skynda på att göra det vi kunde, få igång toaletter och städning, vi var där med grävmaskin och resande bort tång. Bryggan hann vi inte få i.

Haga Park kostade Mörbylånga kommun 62 700 kronor sommaren 2018. Dessutom tillkommer städningen av stranden som kostat cirka 15 000 kronor, enligt Matheus Tholin. Han uppskattar att kommunen skulle få betala 50-60 000 kronor om året i drift för stranden men att det först behövs större investeringar, bland annat i att renovera en kiosk och köpa en brygga.

Han berättar att kommunen fick in många klagomål på i våras när det blev känt att kommunen tar över skötseln, men att folk verkade förstå att det var kort om tid.

– Många har i minnet hur stranden såg ut när den var populär på 1980-talet och många har önskan om att det ska bli ett dragplåster igen. Även campingägaren är intresserad av att det ska vara en trevlig strand och vill vara delaktig säger Matheus Tholin.

– Stranden är välbesökt, inte minst av surf- och kitefolk, de surfar i och för sig oavsett om det är en badstrand eller inte.

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons