Annons

Höga kostnader för kommunen när eleverna väljer bort gymnasiet på hemmaplan

Mönsterås kommun har budgeterat 34 miljoner kronor i år för att betala för skolelever bosatta i kommunen som väljer en gymnasieskola i annan kommun.
– Det är självklart ett problem på sikt när elever väljer bort Mönsteråsgymnasiet, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Jacqueline Doohan (C).
Mönsterås • Publicerad 12 december 2022
Jacqueline Doohan (C), barn- och utbildningsnämndens ordförande.
Jacqueline Doohan (C), barn- och utbildningsnämndens ordförande.Foto: SUVAD MRKONJIC

När en grundskole- eller gymnasieelev väljer att studera vid en skola utanför hemkommunen måste kommunen där eleven är folkbokförd betala interkommunala ersättningar till kommunen där eleven går i skolan. När allt fler elever väljer att studera i en annan kommun ökar de interkommunala ersättningarna.

Mönsterås kommun har i många år kämpat för att få eleverna att välja Mönsteråsgymnasiet. För i år räknar kommunen med att betala drygt 36 miljoner kronor i interkommunala ersättningarna, enbart för gymnasieskolan om även kostnaderna för skolskjuts räknas in. Barn- och utbildningsnämndens ordförande Jacqueline Doohan (C) ser det som ett problem att många gymnasieelever som är bosatta i Mönsterås kommun väljer att studera i en annan kommun.

Annons

– Det är det eftersom det gör att det blir dyrare. Om fler hade valt Mönsterås skulle vi ha mer pengar att lägga på att anställa ännu fler lärare. Det är självklart ett problem på sikt när elever väljer bort Mönsteråsgymnasiet, säger hon.

Jacqueline Doohan tycker att de mindre kommunerna missgynnas av dagens system. Konsekvenserna blir enligt henne att flera gymnasieskolor på mindre orter tvingas stänga igen, alternativt att kommunen tvingas stoppa in väldigt mycket pengar i gymnasieskolan för att hålla den vid liv, vilket innebär kommunen tvingas ta pengar från någon annan verksamhet.

Men Jacqueline Doohan har förhoppningar på att den nya lagförändringen av skollagen som innebär mer samarbete mellan kommunerna och att gymnasieutbudet anpassas mer efter arbetsmarknadens behov ska gynna Mönsterås.

Mönsterås kommun samverkar i dag inom Gymnasieregion norra Kalmar Län tillsammans med kommunerna Västervik, Oskarshamn, Vimmerby, Högsby och Hultsfred.

– Det viktigaste är att Mönsteråsgymnasiet blir kvar, avslutar hon.

Lagen tillämpas för första gången för utbildning som påbörjas 2025.

Adam WigrenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons