Tajt tidsplan för hybridgräs på arenan i vår
Kalmar kommun ska ta över hela Guldfågeln Arena från och med den 1 april. Då ska också anläggningens hjärta, den gröna naturgräsmattan, rivas upp och ersättas med så kallat hybridgräs, en gles konstgräsmatta med insått gräs. Beslutet att påbörja arbetet togs av kommunstyrelsens planutskott den 11 februari 2020.
– Hela arbetet med att ta bort det gamla gräset, förbereda för det nya och så in nytt gräs kommer att ta sex veckor, säger P-O Johansson, verksamhetschef för idrott, bad och föreningsliv inom kultur- och fritidsförvaltningen.
Det handlar om att först fräsa av det gamla gräset och ta bort det med rötterna. Därefter ska planens dränering förstärkas med sand och jord för att en gles konstgräsmatta därefter ska kunna rullas ut.
– I den mattan sår vi sedan in vanligt gräs, säger P-O Johansson.
Den ursprungliga planen var att göra detta under Allsvenskans matchuppehåll i samband med EM nu i sommar. Men nu är EM framflyttat till nästa år på grund av coronaviruset, och matchstarten för årets allsvenska är väldigt osäker. Svenska Fotbollförbundet har talat om start både den 1 juni och den 1 juli.
– Vi behöver komma i gång i mitten av maj, så om starten blir den 1 juni hinner vi inte med att få hybridgräset klart, säger P-O Johansson.
– Men en lösning då skulle vara att Kalmar FF bara spelar bortamatcher under juni, då skulle det kanske gå ändå. Annars får vi vänta till nästa sommar, när EM spelas.
Just nu håller kultur och fritid på att ta fram underlag för upphandling av hybridgräset och det som hör till.
– Vi jobbar för fullt med att projektera och ta fram ritningar och materialbestämningar. Sedan ska det annonseras ut i minst 10 dagar, och därefter ska vi gå igenom anbuden och politikerna besluta om tilldelning.
Hinner ni med detta fram till mitten av maj?
– Ja, det är vår ambition, vi sliter som tusan för att fixa det. Om allt flyter på bra kan det gå, säger P-O Johansson.
Ett problem är att det ännu så länge inte finns så mycket kunskap kring hybridgräs. Enligt P-O Johansson är det bara Malmö FF och Östers IF och Gamla Ullevi som har det. En annan risk kan vara att anbuden bedöms vara alltför dyra.
– Då blir det mer tveksamt, säger P-O Johansson.
Än så länge har Svenska Fotbollförbundet inte fattat några beslut om när Allsvenskan ska börja spelas. På onsdagen gick Svensk Elitfotboll ut med att starten skulle ske i juni, med inga datum nämndes. Men det bygger på att coronasmittan klingar av och att regeringen tillåter folksamlingar över 500 personer, åtminstone om matcherna ska spelas inför publik.
Vad händer om ni inte hinner lägga gräset i vår?
– Då får vi vänta till nästa år, säger P-O Johansson.
– Men allt det jobb som vi lägger ner nu har vi i så fall nytta av då. Och pengar finns avsatta, säger han.
P-O Johansson vill inte säga hur mycket pengar investeringen handlar om, men i den utredning som tidigare gjordes på kultur och fritid nämndes en driftskostnad på 1,6 miljoner kronor per år. Ett byte till hybridgräs skulle öka antalet möjliga speltimmar till 620, medan det nuvarande naturgräset håller för 200 timmar.
Hållbarheten ska öka
Hybridgräs är en blandning av konst- och naturgräs, där naturgräset förstärks med konstgräsfiber vilket ska öka hållbarheten hos naturgräset. Gräsmattan sköts som en vanlig gräsmatta vad gäller bevattning och dränering. Hybridgräset används flitigt på stora arenor ute i Europa.
Källa: Svensk Elitfotboll