Annons

De är oroliga för trygghetsboendets framtid

Vad vill Torsås kommun egentligen med trygghetsboende? Det undrar de boende på kommunens enda trygghetsboende. Nu begär de ett möte med socialchefen Claes Wiridén.
Torsås • Publicerad 13 augusti 2021

Frågan om trygghetsboende diskuterades i flera år bland politikerna innan man till sist gav bostadsbolaget i uppdrag att bygga trygghetsboende på Badhusgatan.

2015 stod trygghetsboendet klart. Många stod i kö för att flytta in. Här får bara 70+ bo och i huset finns också en trerumslägenhet som används till gemensamma träffar och aktiviteter.

Annons

Barometern träffar några av trygghetsboendets hyresgäster i boendets gemensamma lokal en onsdagseftermiddag. Orsaken till träffen är att Lennart Andersson skrivit till kommunen och ställt frågor kring kommunens tankar om trygghetsboende och vad som ska hända med trygghetsboendet på Badhusgatan framöver.

Här ute vid entrén till trygghetsboendet brukar Siv Andersson, Birgitta Olausson, Ulla Albertsson och Lennart Andersson träffas när vädret tillåter.
Här ute vid entrén till trygghetsboendet brukar Siv Andersson, Birgitta Olausson, Ulla Albertsson och Lennart Andersson träffas när vädret tillåter.Foto: Sofia Hedman

Till att börja med fanns bovärdar som tillsammans med de boende ordnade olika aktiviteter vid fyra tillfällen i veckan. Det var allt från att baka och spela kinaschack till högläsning, gymnastik, fika och underhållning.

– Det har varit mycket uppskattat bland oss som bor här på Badhusgatan 5A. Vi har lärt känna varandra och i stället för att sitta ensamma hemma, har vi kunnat träffas och ha trevligt tillsammans, säger Lennart Andersson.

– Inte minst gymnastiken vi haft har varit väldigt bra, säger Birgitta Olausson.

– Och fikastunderna är jätteviktiga, säger Siv Andersson.

Men nu var det länge sedan de boende på Badhusgatan 5A träffades i den gemensamma lokalen.

– Kommunen fick ett statligt stöd som delvis kunde användas till bovärdar. Sedan kom pandemin, och då ställdes allt in. Och våra bovärdar har gått i pension. Vi har inte fått någon information från kommunen om hur man har tänkt att trygghetsboendet ska fungera i fortsättningen, säger Lennart Andersson.

Lennart Andersson, Ulla Albertsson, Siv Andersson, Ulla Swedberg, Birgitta Olausson och Stina Larsson berättar att de äldre som bor i trygghetsboendet på Badhusgatan 5A trivs.
Lennart Andersson, Ulla Albertsson, Siv Andersson, Ulla Swedberg, Birgitta Olausson och Stina Larsson berättar att de äldre som bor i trygghetsboendet på Badhusgatan 5A trivs.Foto: Sofia Hedman

– Vi som bor här trivs väldigt bra. Men även om man är ganska pigg när man flyttar in, blir vi alla äldre. Vi kan komma med idéer om olika aktiviteter men vi orkar inte att själva driva verksamheten. Men de gemensamma aktiviteterna är väldiga viktig för oss. Det är en orsak till att vi valt att bo i trygghetsboende, säger Lennart Andersson som själv har fyllt 90.

Han vill att kommunen utvärderar hur trygghetsboendet har fungerat, och att man också gör en ordentlig undersökning av hur många äldre som skulle kunna vara i behov av, eller intresserade av att bo i trygghetsboende.

– Kommunen behöver en framtidsplanering där man tydligt anger vad ett trygghetsboende ska innehålla. Det räcker inte bara med att det är någorlunda handikappanpassat.

”Vi har lärt känna varandra och i stället för att sitta ensamma hemma, har vi kunnat träffas och ha trevligt tillsammans.”
Lennart Andersson
Annons

Politikerna i Torsås håller på att diskutera framtidens äldreboende. Kommunfullmäktige sa i december 2019 nej till en SD-motion om att bygga trygghetsboende på fastigheten Lövsångaren i Bergkvara. På samma möte sa fullmäktige däremot ja till en C-motion om att utreda framtidens äldreboende.

Det handlar om såväl särskilt boende som boenden där man inte måste ha ett beslut från socialtjänsten.

Vad man kommer att komma fram till är ännu oklart, men det kommunala bostadsbolaget har begärt en planändring vid Lunnagatan mittemot Mariahemmet, och tanken är att i framtiden kunna bygga ett trygghetsboende där.

– Vi hade ett möte med kommunalrådet Henrik Nilsson Bokor (S), men det handlade mest om hemtjänst. Nu hoppas vi att mötet med socialchefen kommer att ge svar på vad som ska hända här. Men det är också viktigt att politiker från olika partier sätter sig in i vad trygghetsboende innebär och hur viktigt det är, säger Lennart Andersson.

Sofia HedmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons