Annons

Politikerna får betala fikat själva

Snart är det slut med gratis fika på politikernas möten. Detta ska spara 92 000 kronor till kommunkassan, är kommunstyrelsens förslag till fullmäktige.
Det är också klart vilka yrken som får extra lönepåslag i år.
Mörbylånga • Publicerad 5 mars 2019 • Uppdaterad 6 mars 2019
Frallor med ost eller skinka brukar det bjudas på vid kommunfullmäktige och andra politiska möten, nu får politikerna själva stå för fikabrödet.Foto: Anders Wiklund/SCANPIX

Alla kommunens förvaltningar ska spara 1,5 procent av sin budget, vilket motsvarar 231 000 kronor för politiken. Kommunstyrelsen röstade på tisdagen för att dessa pengar ska tas från att ställa in åtminstone ett fullmäktigemöte vilket sparar 90 000 kronor.

Om politikerna dessutom betalar fikabröd som frallor själva minskar kostnaden med ytterligare 92 000 kronor. Kaffe bjuds det på även fortsättningsvis.

Annons

Färre prenumerationer av tidningen Dagens samhälle, som ska ersättas med delade prenumerationer eller digitala prenumerationer istället, sparar in 40 000 kronor.

Dessutom får förvaltningen i uppdrag att hitta en 20 000 kronor billigare lösning för att webbsända kommunfullmäktiges möten framöver.

Oppositionen hade hellre sparat pengar på att sluta annonsera inför fullmäktigemöten i tidningar än att dra ner på kvaliteten på webbsändningarna, men de fick se sig nerröstade.

– Alla är inte i sociala medier, och det är viktigt för demokratin att fullmäktigemöten också annonseras i tidningen, säger kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S)

Kommunfullmäktige ska fatta det slutgiltiga beslutet om politikbesparingarna.

– Det blir svårt att spara på Dagens samhälle i år eftersom prenumerationen redan är betalad, säger oppositionsrådet Henrik Yngvesson (M).

Kommunstyrelsen beslutade också att i år prioritera löner för undersköterskor inom äldreomsorgen, arbetsterapeuter, fysioterapeuter, specialpedagoger och biståndsbedömare.

– I några av grupperna ligger kommunen väldigt dåligt till i jämförelse med löneläget i resten av länet, i andra har vi ett tufft rekryteringsläge. Vi ser också att förra årets prioriteringar gett genomslag. Exempelvis ligger vi betydligt bättre till när det gäller lärarna, kommenterar Matilda Wärenfalk.

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons