Annons

Önskemål om övergångsställen på trygghetsvandring

Från Södra hamnplan, via Storgatan och runt Köpstaden. Ett tiotal personer deltog i kommunens och polisens trygghetsvandring i centrala Färjestaden på torsdagskvällen.
Färjestaden • Publicerad 5 december 2019 • Uppdaterad 6 december 2019
Önskemål om övergångsställen på Brovägen genom Färjestaden är en stor fråga – år efter år – och så även på trygghetsvandringen. ”Vi för dialog med Trafikverket, det är deras väg”, säger planchef Marie-Christine Svensson och hänvisar till det helhetsgrepp som är på gång med detaljplanen för Färjestaden som är på gång.
Önskemål om övergångsställen på Brovägen genom Färjestaden är en stor fråga – år efter år – och så även på trygghetsvandringen. ”Vi för dialog med Trafikverket, det är deras väg”, säger planchef Marie-Christine Svensson och hänvisar till det helhetsgrepp som är på gång med detaljplanen för Färjestaden som är på gång.Foto: Pia Olofsson

Önskemål om övergångsställen på Brovägen genom Färjestaden är en stor fråga – år efter år – och så även på trygghetsvandringen.

– Vi för dialog med Trafikverket, det är deras väg, säger plan- och byggchef Marie-Christine Svensson från Mörbylånga kommun, och hänvisar till det helhetsgrepp som är på gång med nya detaljplanen för Färjestaden.

Annons

Brist på trottoarer och cykelvägar överlag är synpunkter som kommer upp, bland annat Storgatan saknar cykelväg.

Storgatan är en av flera vägar kommunen tar över från Trafikverket i maj nästa år, och då kan det bli ändring på det, menar Mörbylångas gatu- och servicechef Per Gustafsson.

– Det finns ingen riktig trottoar på Hantverkargatan. Där har trafiken ökat mycket med hemtjänsten, säger Joakim Wallster.

– Det som är positivt är att det blivit mycket bättre med cykelvägar i Färjestaden än när jag växte upp. Det tog bara slut, säger han.

Det förklarar Marie-Christine Svensson med Färjestadens tillväxthistoria.

– Det har inte varit mycket helhetstänk i planeringen om vi ska vara ärliga. Detaljplaner har gränser och ritar vi in en cykelväg tar den slut. Nu ska vi ha ett bättre helhetstänk, säger hon.

Hållbarhetsstrateg Linn Bergsten Ahrens, service- och gatuchef Per Gustafsson, kommunpolis Magnus Areskog och planchef och stadsarkitekt Marie-Christine Svensson tillsammans med kommunalrådet Matilda Wärenfalk (S) medverkade vid trygghetsvandringen, som inleddes på Trossen.
Hållbarhetsstrateg Linn Bergsten Ahrens, service- och gatuchef Per Gustafsson, kommunpolis Magnus Areskog och planchef och stadsarkitekt Marie-Christine Svensson tillsammans med kommunalrådet Matilda Wärenfalk (S) medverkade vid trygghetsvandringen, som inleddes på Trossen.Foto: Pia Olofsson

Kommunpolis Magnus Areskog inleder med att berätta att den anmälda brottsligheten generellt är låg i Mörbylånga kommun där människor upplever trygghet. Det som sticker ut är att många uppfattar det som att bilister kör för fort, men om det verkligen är så är oklart.

Mörk cykelväg vid Snäckstrand, trafiksäkerheten vid skolor, trasig belysning, höga häckar som skymmer trafiken och buskörning är andra synpunkter.

Per Gustafsson, som även ansvarar för belysning, uppmanar allmänheten att anmäla via appen eller servicecenter om gatubelysning går sönder.

Parkeringen vid Coop har varit tillhåll för motorburen ungdom, ungdomar samlas också vid Köpstaden och folk har hört av sig till polisen, berättar kommunpolis Magnus Areskog. Men det har lugnat ner sig på båda platser, kanske beroende på att det blir kallare.

Annons

– 99 procent är fantastiska ungdomar. De vill bara ha någonstans att träffas. Det vi inte vill hamna i är om något gör något som är förbjudet och de andra hänger på, säger Magnus Areskog.

– Köpstaden har vakter och polisen har ökat sin närvaro. Jag var själv här med några polisvolontärer för några veckor sedan och det var väldigt lugnt.

Rosalie Wallster och Joakim Wallster hängde med på trygghetsvandring genom centrala Färjestaden på torsdagskvällen.
Rosalie Wallster och Joakim Wallster hängde med på trygghetsvandring genom centrala Färjestaden på torsdagskvällen.Foto: Pia Olofsson

Trygghetsvandringar som kommunens tjänstemän och polisen har tillsammans med medborgare ska förebygga brott och otrygghet. Tanken är att de som bor eller arbetar i ett område är experter på sin närmiljö, och kan komma med tips på förbättringar. Det kan gälla bättre belysning på vissa platser, eller idéer om hur trafiksituationen kan bli tryggare.

Ett tiotal personer (utöver kommunen och polisen) deltog i Mörbylånga kommuns och polisens trygghetsvandring genom centrala Färjestaden på torsdagskvällen.
Ett tiotal personer (utöver kommunen och polisen) deltog i Mörbylånga kommuns och polisens trygghetsvandring genom centrala Färjestaden på torsdagskvällen.Foto: Pia Olofsson

Trygghetsvandringar ingår också i de medborgarlöften som tecknats mellan polisen och Mörbylånga kommun. Färjestaden är först ut men trygghetsvandringar kommer att genomföras på fler platser i kommunen.

Höga häckar, höga hastigheter, avsaknad av trottoarer, cykelvägar, belysning eller övergångsställ var några av önskemålen som kom fram vid Mörbylånga kommuns och polisens trygghetsvandring genom centrala Färjestaden på torsdagskvällen.
Höga häckar, höga hastigheter, avsaknad av trottoarer, cykelvägar, belysning eller övergångsställ var några av önskemålen som kom fram vid Mörbylånga kommuns och polisens trygghetsvandring genom centrala Färjestaden på torsdagskvällen.Foto: Pia Olofsson
Linn Bergsten Ahrens, ansvarig tjänsteman för trygghetsfrågor på Mörbylånga kommun, och kommunalrådet Matilda Wärenfalk (S) på väg ut i Färjestadenkvällen.
Linn Bergsten Ahrens, ansvarig tjänsteman för trygghetsfrågor på Mörbylånga kommun, och kommunalrådet Matilda Wärenfalk (S) på väg ut i Färjestadenkvällen.Foto: Pia Olofsson
Fakta

Anmälda brott minskar i Mörbylånga kommun

Statistik över antalet anmälda brott, januari-september:

Mörbylånga kommun:

2018 : 1376 stycken

2019 : 1030 stycken

Postort Färjestaden:

2018 : 798 stycken

2019 : 547 stycken

Trafikbrott:

januari-september 2018: 135 stycken (januari-september 2019: 108 stycken). Samtidigt som antalet poliser ökar i lokalpolisområde Kalmar och Öland, enligt Magnus Areskog: ”En glädjande siffra även om många invånare fortfarande tycker att det går för fort på vägnätet inom kommunen”.

Källa: Magnus Areskog, polismyndigheten

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons