Annons

Nytt äldreboende drar ut på tiden - ”får inte bli lika dyrt som högstadiet”

Fler äldre behöver flytta in på särskilt boende, men nya boendet på Hållbar plats har försenats. Politikerna är oroliga för att hyreslösningen blir för dyr – som för det nya högstadiet vid Färjehallen.
Mörbylånga • Publicerad 14 januari 2021
Arkivbild från slutet av mars 2020 då oppositionen och majoriteten slutit ett avtal för att upphandla och hyra ett nytt äldreboende i Mörbylånga kommun. Anna-Kajsa Arnesson (C), Mathias Karlsson (S), Henrik Yngvesson (M), Matilda Wärenfalk (S) och Eva Folkesdotter Paradis (M) har ingått i arbetsgruppen som jobbat fram upphandlingsunderlaget.Foto: Pia Olofsson

Tanken är att boendet vid Hållbar plats ska upphandlas och att kommunen sedan hyr byggnaden. En arbetsgrupp har gjort studiebesök hos äldreomsorgen i Kalmar.

– De har gjort på olika sätt och hamnat i olika fallgropar, som vi inte vill göra. Vi vill inte heller göra på samma sätt som vi gjorde med högstadiebygget i Färjestaden. Det blev dyrt, säger Mathias Karlsson (S), ordförande i socialnämnden i Mörbylånga kommun.

Annons

– Vid högstadiebygget har vi både en byggare och en hyresvärd som inte tycker det är problem om kostnaden ökar. Vi förhandlar mot två parter. Det blir två mot en och finns ingen bromskloss, menar han.

För att få en så billig lösning som möjligt ska Mörbylånga kommun nu upphandla en upphandlingskonsult, som ska upphandla själva byggandet och hyreslösningen. 48 platser i kommunal regi ska det bli i Färjestaden.

Samtidigt är det dyrt för kommunen att vänta med bygget.

Det är kostsamt när alltfler äldre som bor hemma är så dåliga att de behöver ha mer än 180 hemtjänsttimmar i månaden. Det är där brytpunkten går för när det är mer ekonomiskt att en person flyttar in på särskilt boende än fortsätter med hemtjänst, berättar socialchef Ann-Katrin Ståhl.

– I dag har vi ganska många som har över 180 timmar hemtjänst i månaden.

Hon anser att det är bråttom och hade helst sett ett nytt äldreboende på plats redan nu.

Tanken var att en nedläggning av Villa Victoria i Mörbylånga skulle finansiera delar av det nya boendet i Färjestaden. Men då behovet av boendeplatser är så stort kan Villan bli kvar.Foto: Mörbylånga kommun

Tanken var att en nedläggning av Villa Victoria i Mörbylånga skulle finansiera delar av det nya boendet i Färjestaden. Men då behovet av boendeplatser är så stort kan Villan bli kvar.

– Det är inte klart, vi måste hela tiden omvärdera våra lokaler. Om Villan ska vara kvar måste vi göra någon form av åtgärd vad gäller tvätt och förråd, säger Mathias Karlsson.

Efter bygget på Hållbar plats måste boendeplatserna fortsätta att öka, då de äldre blir många fler enligt prognoserna.

– Vi funderar också på någon boendeform mellan hemtjänst och särskilt boende. Även andra platser kan bli aktuella. Jag vet att det finns önskemål om boende i Södra Möckleby, säger Mathias Karlsson.

Annons

Det var i april 2020 som politikerna i fullmäktige grävde ner stridsyxan och enades om formerna för bygget av ett nytt äldreboende i Mörbylånga kommun – för snart ett år sedan.

Köfakta

6

personer köar till omvårdnadsboende, fyra till demensboende just nu.

57

personer fick plats på särskilt boende i Mörbylånga kommun under 2020. En ökning med fem personer mot året innan.

88

platser på särskilt boende saknas i kommunen till 2027, enligt en prognos.

”Vi vill inte heller göra på samma sätt som vi gjorde med högstadiebygget i Färjestaden. Det blev dyrt.”
Mathias Karlsson (S), socialnämndens ordförande.
Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons