Annons

Här är länets alla skyddade minnen

Kalmar län är minst sagt rikt på historia. De 136 byggnadsminnen som totalt finns i länet innefattar allt från slottsruiner till herrgårdar och gamla kvarnar.
Kalmar län • Publicerad 26 december 2017

Kanske mest vida känt av alla byggnadsminnen i länet är Kalmar slott. De första grunderna till slottet lades redan på 1100-talet. På 1500-talet byggdes slottet om av Gustav Vasa och hans söner Erik XIV och Johan III. Utseendet förändrades då från medeltidsborg till ett modernt renässansslott.

Inte långt från slottet, ute i sundet, ligger Grimskär. Tidigt 1600-tal började Grimskär skans byggas och är idag byggnadsminnesförklarat. På 1900-talet anlades en minstation på ön som numera är ett museum.

Annons

Klapphuset på Kattrumpan är ett av Kvarnholmens många byggnadsminnen. För att ge skydd mot kallt väder byggdes de här små husen till att tvätta kläder i. Klapphuset har funnits sedan 1857 och är Skandinaviens enda bevarade klapphus.

Fredriksbergs herrgård, Oskarshamn, byggdes i gustaviansk still år 1783 för ryttmästare P. C. Cederbaum.Foto: Roger Carlsson

När det gäller länets byggnadsminnen utanför Kalmar imponerar bland annat Fredriksbergs gård, beläget i utkanten av Oskarshamn. Herrgården byggdes i gustaviansk stil på 1700-talet. Den ägs numera av Oskarshamns stad och är öppen för allmänheten.

Smalspårsjärnvägen mellan Hultsfred och Västervik är Sveriges enda byggnadsminnesförklarade järnväg. Bredden på spåren är knappt två tredjedelar av vanliga järnvägsspår. Banan byggdes 1879 och invigdes året därpå av Oscar II. Järnvägen används än idag, både till tåg och dressiner.

Smalspårsjärnvägen sträcker sig mellan Hultsfred och Västervik. Här har tågen rullat ända sedan 1879.Foto: Henrik Simonsen

Orrefors Järnbruk i Nybro kommun anlades av Lars Johan Silfversparre 1726 och var i mitten av 1800-talet länets största stångjärnverk. Den nuvarande hammarsmedjan byggdes 1841 efter en brand. Bruket togs ur drift 1914 när verksamheten blev olönsam, men hammarsmedjan är idag fullt fungerande igen och enligt Länsstyrelsen ”en av landets bäst bevarade anläggningar i sitt slag”.

Källa: Länsstyrelsen

Oskarshamns stationshus, byggt 1906.Foto: Roger Carlsson
Olssonska gården i Torsås. Köpmannen H.N. Olsson bedrev handelsverksamhet här 1890-1918 och gav gården dess namn.Foto: Anna Nilsson
Långe Jan på Ölands södra udde är med sina 42 meter den näst högsta fyren i Skandinavien. Den uppfördes 1785 av arrendatorn på Ottenby kungsgård, Axel von Roxendorff.Foto: Anton Lernstål
Råsnäs herrgård i Mönsterås kommun byggdes 1756 av landshövdingen T. C. Rappe.Foto: Johanna Eriksson
Inne i Bötterums gästgivargård, Högsby kommun, finns bland annat kakelugnar och väggdekorationer bevarade från 1790-talet.Foto: Loe Önnered
Hanna SjöbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons