Annons

Grönhögen: Betongfabrik kan ersättas med bostäder

Fabriksbyggnader står kvar i Grönhögen trots att Ytong lades ner för snart 50 år sedan. Nu tas första steget för att göra om fabriksområdet till attraktiva bostäder, i anslutning till golfbanan.
– Det är positivt för hela södra Öland.
Grönhögen • Publicerad 13 augusti 2019 • Uppdaterad 14 augusti 2019
Fabriksområdet vänster om golfbanan ska få ny detaljplan som möjliggör rivning av fabriksbyggnader och att det byggs nya bostäder i Grönhögen.
Fabriksområdet vänster om golfbanan ska få ny detaljplan som möjliggör rivning av fabriksbyggnader och att det byggs nya bostäder i Grönhögen.Foto: Pia Olofsson

Kommunstyrelsen i Mörbylånga beslutade på tisdagen att upprätta en ny detaljplan för de centrala delarna av Grönhögen, del av Ventlinge 7:62 med flera. Det omfattar gästhamn och fiskehamn och fabriksområdet med betongfabriken som lades ner 1971.

– På sikt kan det leda till att vi blir av med det gamla fabriksspöket som stått kvar sedan början av 1970-talet, säger kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S),

Annons

Nu har alla markägare och inblandade företag tillsammans med Mörbylånga kommun kunnat enas om att det behövs en ny detaljplan för att kunna utveckla området.

Varför har Ytong-byggnaden inte rivits tidigare?

– Jag kan inte alla turer så långt tillbaka, men som jag förstått det har området haft olika ägare, kommunen ägde området också vid ett tillfälle. Det som har ställt till det är att om man river fabriken utan ny detaljplan inträder strandskyddet, därför är det viktigt att ändra detaljplanen, säger Matilda Wärenfalk.

Syftet är att där ska kunna byggas attraktiva boenden och bostäder intill golfbanan, Linksgolf Öland. En ny detaljplan gör det också möjligt med nya verksamheter och att skapa nya rekreationsmiljöer vid stranden.

– Nu är alla med på samma tåg. Det blir ett väldigt attraktivt område för att bygga bostäder och vi vill inte ha strandskydd, säger Matilda Wärenfalk.

Hon betonar att detta är ett första steg mot att riva fabriken och få till nya bostäder och utveckling i Grönhögen, men att det tar tid. Först ska planen utredas och det kan bli fråga om sanering av giftig fabriksmark. Den nya detaljplanen kommer senare att behöva godkännas i nämnderna.

Nu först ska samhällsbyggnadsförvaltningen teckna planavtal med alla berörda markägare som får dela på kostnaden för att upprätta den nya planen.

Finns det risk för att det blir samma sak med den nedlagda cementfabriken i Degerhamn, att den blir stående?

– Det är ju Cementas byggnader och de har viss verksamhet kvar. De hyr också ut en del till tidigare personal som startat eget företag. Cementa har meddelat att de behöver till årsskiftet på sig för att lämna besked till kommunen vilka lokaler de kan släppa och vilka de behöver, säger Matilda Wärenfalk.

Fabriksbyggnader mitt inne i Grönhögen.
Fabriksbyggnader mitt inne i Grönhögen.Foto: Pia Olofsson
Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons