Maria, 38, startade eget företag under föräldraledigheten
Det är en solig morgon i mars och Maria är hemma med sonen Stig, tre år, som är sjuk och inte kan gå till förskolan.
– Det var med Stig som allt började. Jag ville ha något mer konkret att jobba med när han var liten och sov om dagarna, berättar Maria Sjölin.
Resultatet blev det egna företagen Växtverk som erbjuder snittblommor som är odlade helt giftfritt.
– Ja, jag använder inga bekämpningsmedel alls och inte heller konstgödsel. För mig är det viktigt med hållbarhetstänk, säger Maria Sjölin.
Maria Sjölin
Från: Född och uppvuxen i Visby, flyttade till Oskarshamn 2015.
Ålder: 38 år.
Bor: Sekelskiftesvilla i Sörbo.
Familj: Gift med Kalle. Paret har två söner; Torsten, sju år, och Stig, tre.
Yrke: Utbildad byggtekniker. Just nu tjänstledig för att läsa hållbar stadsutveckling med fokus på stadsgrönska.
Intressen: Odlingsvård, byggnadsvård, fynda på loppis.
Favoritblomma: Tulpan.
Tänket genomsyrar även andra delar av verksamheten. Till exempel startar hon i år upp ett abonnemangssystem på buketter för att hålla nere svinnet och erbjuder blomdekorationer vid begravningar som enbart är tillverkade av naturmaterial.
– Just vid begravningar är det vanligt att använda material som plast eller oasis till att fästa blommorna med, men det är inte särskilt bra för miljön. Jag använder istället material som mossa, kvistar och träull till stommarna och snöret jag binder med är av jute eller lin, förklarar Maria Sjölin.
”Jag hoppas att kunna hitta en annan odlingsyta än den jag har här hemma i trädgården. Drömmen vore att hålla till någonstans i närheten av Fredriksbergs herrgård.”Maria Sjölin, snittblomsodlare i byn Sörbo strax söder om Oskarshamn
Marias blomsterkiosk i Sörbo har många hittat till sommartid men öppettiderna minskar nu till förmån för ett annat system där man kan teckna abonnemang på blommor eller boka veckobuketter.
– På det viset får jag ner svinnet. Det svåraste med att odla och sälja snittblommor är att uppskatta hur mycket som går åt. I år ska jag försöka komma ner i antal sorter och istället odla mer av varje blomma, säger Maria Sjölin.
Nytt för i år är att Maria gått med i den lokala Reko-ringen. Där har man tidigare haft en regel som satt stopp för blomodlare, men den är nu borta.
Vad är det roligaste med din odling?
– Det absolut roligaste är när det är dags för skörd. Min högsäsong är i augusti och september, det är då de flesta sorterna blommar.
Vilka blommor gillar du att odla?
– Tulpaner är som sagt min favorit, den kommer tidigt på våren och med rätt teknik kan man få den att leva länge i vas. Andra sorter som kommer senare är till exempel lejongap, gladioler, sommarrudbeckia, solrosor, dahlior och zinnia. Jag odlar också en hel del utfyllnad som olika grässorter och brudslöja.
Vad gödslar du dina odlingar med?
– Hästgödsel som jag får av grannen. Det viktiga är att det har hunnit brinna, det vill säga legat i minst ett år. Annars kan det bli för starkt. I år ska jag testa hönsgödsel som också kommer från grannen.
Vad är planen inför framtiden?
– Jag hoppas att kunna hitta en annan odlingsyta än den jag har här hemma i trädgården. Drömmen vore att hålla till någonstans i närheten av Fredriksbergs herrgård. Min plan är också att få lite mer ekonomisk bärighet i odlingen, hittills har jag gått plus minus noll och då har jag inte räknat in arbetstimmarna. Det är ytterst få som kan livnära sig på att odla snittblommor.
Marias bästa tips för att hålla buketten fin i vas
1) Skörda blommorna morgon eller kväll.
2) Låt blommorna stå svalt i vatten några timmar.
3) Snitta om stjälkarna innan du sätter blommorna i en vas.
4) Nästan alla blommor uppskattar mycket vatten som är kallt.
5) Undvik blad i vattnet.
6) Byt vatten varannan dag.
Växtverk
Växtverk är en giftfri och småskalig snittblomsodling med blomsterkiosk strax utanför Oskarshamn.
Odlingen i sig består av handgrävda bäddar, matade med trädgårdskompost, biokol och hästgödsel från grannarnas hästar.
Här erbjuder Maria Sjölin snittblommor under säsong. I maj startar säsongen med vårens efterlängtade narcisser och tulpaner, följt av bland annat blåklint, aster, lejongap och zinnia, för att avsluta säsongen med bland annat solrosor och dahlior.
Växtverk tar gärna emot beställningar av allt från brudbuketter till adventskransar.
Odlarglädje
• Odlarglädje är OT:s artikelserie där vi möter människor som tycker om att odla grönsaker och blommor.
• Serien ska skildra livet för lokala odlare genom hela växtsäsongen, från tidig vår till höstens skördetid.
• Vill du vara med? Kontakta gärna oss på redaktionen@ot.se. Det spelar ingen roll om du odlar på friland, hemma i trädgården eller på en balkong – så länge du har en kärlek till odling.