Oppositionen kritiserar äldreboende – ”äventyrar ekonomin”
Oppositionspartierna, som tidigare försökt skynda på bygget av ett nytt särskilt boende i Mörbylånga kommun, försökte på onsdagen stoppa upp processen genom att kräva återremiss i socialnämnden.
Bakgrunden är att S, C och V vill bygga med en modell där en privat aktör bygger och kommunen driver verksamhet i lokalerna, men att kommunen går in som borgenär för lånet. Något som oppositionen menar kan göra det svårare att få lån framöver.
– Tyvärr har man låst sig vid denna modell av ideologiska skäl, säger socialnämndens vice ordförande Eva Folkesdotter Paradis (M).
Men tillförordnade ordförande Mathias Karlsson (S) och majoriteten beslutade ändå att gå vidare med bygget enligt plan.
– Vi äventyrar inte kommunens ekonomi. Vi har inte alla svar men känner att vi har på fötterna och har gjort de utredningar som behövs. Kommuninvest har sagt att om det blir så att kommunen går i borgen får lånet så kan det påverka hur mycket vi får låna på sikt, men det är inte bestämt än. Vi är beredda att ta den risken, säger han.
Mathias Karlsson hänvisar också till att ledningen hämtat idén med kooperativ hyresrätt från alliansledda kommuner som Hultsfred och Högsby.
– De har också tuff ekonomi. Genom att kommunen går i borgen för lånen kan vi hålla lånekostnaderna nere för byggföretaget vilket ger lägre hyreskostnader för kommunens äldre. Nu hoppas vi att oppositionen inte stoppar detta i kommunfullmäktige, där de kan begära minoritetsåterremiss.
Eva Folkesdotter Paradis påminner om att oppositionens ingång hela tiden varit att bygga äldreboendet, först enligt Lagen om valfrihetssystem sedan Lagen om offentlig upphandling. Något som socialnämnden med den nya majoriteten två gånger i år röstat igenom men sedan ändrat.
– Oppositionen är inte emot ett nytt äldreboende men det förslag som majoriteten i dag presenterar äventyrar kommunens långsiktiga ekonomi, säger Eric Dicksson (KD).
– Bedömningen är att kommunen inte har råd att ta lån för att bygga i egen regi, men ska istället ge ett privat bolag borgen för lånen för äldreboendet. Vari ligger skillnaden?, undrar Berne Klysing (L).