TV: Kunglig glans på solig invigning
[w8gnuotd]
Oskarshamn Energis medarbetare hade anledning att vara nöjda när det på fredagen var dags att inviga den biobränsleeldade anläggningen som producerar både energi och el.
Helt enligt tidsschemat anlände kung Carl XVI Gustaf och kronprinsessan Victoria till den nya anläggningen klockan tjugo i elva.
Tillsammans med vakter från Säpo, landshövding Stefan Carlsson och andra inbjudna tog kungligheterna plats framför scenen där flera hundra besökare deltog. Många var inbjudna men en hel del vanliga Oskarshamnsbor däribland några förskolegrupper hade också mött upp.
– Det är roligt att så många har kommit hit, sa energibolagets vd Jöns Wahlström.
Han passade även på att tacka alla som bidragit till den nya anläggningen.
– Jag är både glad och stolt över det arbete som lagts ned, sa Jöns Wahlström.
Därefter var det dags för kungen att tala. Carl XVI Gustaf har ett stort miljöintresse och inledde med att konstatera att hållbarhet är något som diskuteras över hela världen.
– Vi är många som har förväntningar på det klimatmöte som ska hållas i Paris och där vi alla hoppas att man gör framsteg i den här viktiga frågan, sa kungen.
Han betonade också betydelsen av lokala insatser och berömde Oskarshamn Energi för investeringen i en ny kraftvärmeanläggning.
– Det är ett bra exempel på där man tar tillvara restprodukter från skogen som annars hade gått till spillo.
På ett givet tecken anlände sedan den dumper med träflis som fyllde på med nytt bränsle. I och med det så var också Solkustens värmeanläggning invigd.
Flera besökare noterade att invigningen gavs en lite extra dimension då stor havsörn råkade sväva över hamnområdet.
– Ett fint tecken i skyn, konstaterade samhällsbyggnadschefen Bodil Liedberg Jönsson, en av de som uppmärksammade örnen.
Landshövding Stefan Carlsson, Eons koncernchef Jonas Abrahamsson och Oskarshamns kommunalråd Peter Wretlund höll också tal. Alla framhöll betydelsen av förnybara bränslen.
– Anläggningen här i Oskarshamn är viktig för Oskarshamn men också för hela Kalmar län. Vi har som mål att länet ska vara fossilfritt till 2030.
Jonas Abrahamsson beskrev kraftvärmeanläggningen som ett bevis för ett gott samarbete mellan kommunen och Eon. Peter Wretlund framhöll anläggningen betydelse för fjärrvärmeutbyggnaden i Oskarshamn.
– Utan den nya anläggningen hade till exempel inte Scanias nya logistikcenter kunnat erbjudas miljövänlig energi, sa han.
Kungligheterna deltog sedan i en invändig runvandring i anläggningen kostat cirka 300 miljoner kronor.
Innan bussen gick vidare mot Kalmar fick OT en pratsund med kungen där han berömde satsningen i Oskarshamn. På en fråga om de kungliga slotten bidrar till minskade utsläpp, svarade kungen att de är anslutna till fjärrvärmenätet i Stockholm.
”Det är ett bra exempel på där man tar tillvara restprodukter från skogen.”
”Ett fint tecken från skyn.”
Solkustens kraftvärmeanläggning
Den nya anläggningen togs i drift i somras och har kostat cirka 300 miljoner kronor. Bränslet består av restprodukter från skogen i form av flis, bark och spån. Värmeeffekten uppgår till 17 megawatt och 3,8 megawatt el. Produktionsvolymen uppgår 100 gigawattimmar, vilket motsvarar uppvärmning till 7000 villor eller 70 procent av Oskarshamn. Elproduktionen uppgår till 19 gigawattimmar vilket motsvarar el till 2 300 kunder.
Källa:Oskarshamn Energi AB