Annons

Ingen insyn i Kambuas miljonaffärer

Kunderna har satt in 93,7 miljoner på Kambuas konto.
Men insynen är minimal. Enligt Skatteverket finns ingen bokföring och ingen årsredovisning.
Kalmar • Publicerad 29 januari 2019
Foto: SUVAD MRKONJIC

Kambuas kunder har satt in minst 93,7 miljoner på kontot i Hongkong. Det visar Skatteverkets kartläggning. Men det kan vara betydligt mer pengar – Skatteverket har bara gått igenom insättningar från fem banker, och bara belopp över 150 000 kronor.

Trots miljonaffärerna har Skatteverket inte lyckats få se någon bokföring eller någon årsredovisning. Enligt Skatteverkets utredning har Stefan Sandström uppgett att Kambua inte har gjort någon bokföring ”eftersom man på Seychellerna inte bedömt att detta var nödvändigt”.

Annons

Inte ens Kambuas andra delägare tycks ha insyn i ekonomin. Den 39-årige, tidigare okände, hälftenägaren beskriver för Skatteverkets utredare hur han förgäves försökt få svar. Förut hade han en egen bankdosa till Kambuas konto i Hongkong, men han fick lämna ifrån sig dosan till Sandström eftersom dennes dosa hade gått sönder.

39-åringen uppger också att han har ”begärt att få omsättningssiffror samt resultat, men ej erhålit något”.

Kambuas verksamhet sker huvudsakligen i Sverige, enligt Skatteverket. Ägarna bor i Sverige, och bolaget har flera kontor här, bland annat i Kalmar. Därför omfattas företaget av bokföringslagen, anser Skatteverket.

– Vem det än är som bedriver näringsverksamhet i Sverige, så är man bokföringsskyldig här, säger Mats Schröder på Skatteverkets rättsavdelning.

En viktig tanke med bokföringslagen är att de som har investerat i företaget ska kunna se hur det går. I Kambuas fall handlar det om att kunderna har rätt att veta vad som händer med deras miljoner.

– Om man inte har någon bokföring – vad finns det då som säger att de här pengarna finns i bolaget? säger Andreas Jansson, docent i redovisning och bolagsstyrning på Linnéuniversitetet.

Han är inte insatt i det enskilda fallet, men förklarar att bokföring är ett viktigt sätt att hålla kunder och andra intressenter i ett aktiebolag informerade om vad som händer.

– Kunderna är fordringsägare mot bolaget. De har rätt till någon form av bokföring så att de kan jämföra med andra placeringar. Jag hade blivit nervös om jag hade satsat pengar i ett företag som inte har någon bokföring, säger han.

Att strunta i bokföring och årsredovisning är brottsligt. Den som avsiktligt, eller av misstag, inte bokfört eller lämnat oriktiga uppgifter riskerar fängelse i upp till sex år, förklarar Mats Schröder på Skatteverket. Inte heller han är insatt i det enskilda fallet, utan uttalar sig principiellt.

– Har de ingen bokföring alls och det är konstaterat att de är bokföringsskyldiga, då är det rimligt att det är fråga om bokföringsbrott.

Annons

I Kambuas fall handlar det om 93,7 miljoner. Storleken på summan har betydelse för bedömningen av brottet, enligt Mats Schröder.

– Är det stora värden så blir brottet vanligen grövre, säger han.

Han kan inte uttala sig om det enskilda fallet. Men normalt anmäler Skatteverket alltid om man upptäcker ett misstänkt bokföringsbrott.

– Då anmäler vi ett bokföringsbrott till åklagaren. Sen är det åklagarens ansvar att ta hand om det.

I november berättade Barometern att Kambuas vd Stefan Sandström utreds av Ekobrottsmyndigheten. Misstankarna gäller grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott, enligt tidningen Dagens Industri.

Barometern har haft telefonkontakt med Stefan Sandström på måndagkvällen. Han hänvisar till sin advokat som kommer att svara på tidningens frågor på mejl.

Rasmus JeppssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons