Annons

Fastighetsägarna kritiska till skenande VA-taxor: ”Kan tvingas dra ned på underhåll”

I Växjö kostar det 4 057 kronor om året med vatten- och avlopp. I Kalmar 6 879 kronor. I Växjö sänks brukningsavgiften med 11 procent. I Kalmar höjs den med 28 procent. Att det skiljer så mycket mellan olika kommuner när VA-taxorna skenar kan på sikt leda till att etableringar tappas i dyrare kommuner. Det menar Fastighetsägarna.
Kalmar • Publicerad tisdag 05:00 • Uppdaterad tisdag 17:20
Jonas Hellberg, näringspolitiskt ansvarig för Kalmar och Jönköpings län på Fastighetsägarna, menar att Kalmar Vatten måste bli bättre på dialog med kunderna och öppnare med sin ekonomi.
Jonas Hellberg, näringspolitiskt ansvarig för Kalmar och Jönköpings län på Fastighetsägarna, menar att Kalmar Vatten måste bli bättre på dialog med kunderna och öppnare med sin ekonomi.Foto: Jorge Gelati.

I förra veckan kunde Barometern berätta om hur de fasta taxorna på Hans Norrmans räkning från Kalmar vatten ökat med över 80 procent på två år. Och över 50 procent för den rörliga delen, det vill säga vattenförbrukningen. Kalmar Vattens egen siffra är att höjningen för fasta och rörliga avgifter tillsammans mellan 2022 och 2023, var 19 procent och mellan 2023 och 2024, 28 procent.

Oavsett vilka siffror som används så finns stora skillnader för kostnaden för vatten och avlopp mellan Sveriges kommuner. Fastighetsägarna är en av organisationerna bakom Nils Holgerssonrapporten som för statistik över bland annat VA-taxor och elpriser.

Annons

Fastighetsägarnas Jonas Hellberg, näringspolitiskt ansvarig för Kalmar och Jönköpings län, ifrågasätter både prissättningen och skillnaderna som skapas.

– Fastighetsägarna menar att det är oacceptabelt att priserna ska kunna skilja så mycket. Ta Kalmar och Växjö. Enligt Nils Holgersson är skillnaderna enormt stora. Vad beror det på? I grunden är det samma tjänster som utförs och tillhandahålls: Vatten in genom kranarna och ut via avloppet. Det är också oacceptabelt att kostnadsökningarna ska kunna svänga så kraftigt. Här krävs det en bättre process med ökad öppenhet och mer av förutsägbarhet. Taxorna måste också vara helt självkostnadsbaserade och endast täcka kostnaderna relaterade till vattentjänster, säger Jonas Hellberg.

Han menar att de stora höjningarna är kännbara för fastighetsägare till flerbostadshus och en konsekvens kan bli minskat underhåll och framskjutna investeringar.

– I förlängningen innebär höga taxor och avgifter att det blir mindre attraktivt att förvalta och investera i nya hyresrätter. Fastighetsägarna har inte samma möjligheter som VA-bolagen att kompensera för sina utgiftsökningar eftersom hyresmarknaden är reglerad.

Han tycker inte att förklaringarna som ges från de kommunala VA-bolagen: Inflation, högre elpriser, gammalt ledningsnät och utbyggnad av dagvattennät som följd av klimatförändringar håller för att motivera att VA-kollektivet själva ska finansiera investeringarna som krävs.

– Vi tycker att det är orimligt att dagens VA-kollektiv ska bekosta allt ensamma. Med tanke på att VA-systemet i Sverige sägs vara underinvesterat med 10 miljarder kronor per år så kommer den här frågan växa i betydelse varje år.

Fastighetsägarna menar att fler måste ta ansvar för finansieringen av kommunernas vatten- och avloppsnät.

– Det måste till en rättvis balans mellan stat, kommuner och fastighetsägare och flera olika finansieringsmodeller prövas.

Fastighetsägarna lokalt kommer att ha ett möte med Kalmar vatten om taxorna och utvecklingen. Blir inte taxorna rimliga skapar det ett dåligt företagsklimat, menar Hellberg och också är kritisk till sättet som Kalmar vatten kommunicerat, eller inte kommunicerat taxehöjningarna på. Han efterlyser en dialog med kunderna.

– Kalmar Energi, vars taxor vi också är kritiska till, där får vi veta mycket mer som kunder om vad som kostar och varför. På KVAB har vi ingen insyn. Varför blir det så här dyrt? De borde öppna upp och visa bolagets ekonomi.

Fakta VA-taxor Nils Holgerssonrapporten

I Nils Holgersson-rapporten bygger statistiken på ett flerfamiljshus med en beräknad vattenförbrukning på 2 000 kubikmeter vatten fördelat på 15 lägenheter på 67 kvadratmeter i medeltal.

I den senaste rapporten har Kalmar rankats nummer 173 bland landets kommuner och Växjö kommer in på plats 19. I växjö har avgiften sänkts med 11 procent mellan 2023 och 2024 och avgiften för typexemplet blir 4 057 kronor. I Kalmar är motsvarande kostnad 6 879 kronor efter den senaste prishöjningen på 28 procent.

I redovisningen är det endast VA-företagens så kallade brukningsavgifter som studeras. Dessa är hämtade från Svensk Vattens egen statistik.

Annons

Han tycker också att det inte går att göra mycket som konsument för att påverka priset. Själva förbrukningen är i regel den minsta posten på fakturan jämfört med de fasta taxorna.

– Gör det ingen skillnad att snåla så tappar folk motivationen. En annan aspekt för vår del är att detta påverkar hyran. Men vi har svårt att få täckning för taxehöjningen i och med att vår marknad är prisreglerad. Vi kan inte göra som Kalmar Vatten och lägga ut det här på kunderna som vi vill. Det här gröper ur ekonomin. Kommunerna borde ställa högre krav på effektivitet. Det är för lätt för ett monopolföretag att bara skicka vidare räkningen. Det finns inga hinder men teoretiskt. Ett kommunalt bolag, taxefinansierat oavsett.

Rent juridiskt finns det inga hinder för att gå in med skattemedel i ett VA-kollektiv. Men det händer mycket sällan, mellan fem och tio gånger om året, berättar Erik Karlsson, strateg på Svenskt Vatten. När det sker är det nästan alltid föranlett av en stor extra oförutsedd kostnad som orsakat ett underskott.

– Man kan skattefinansiera om man vill. Men det är ingen som gör det. Rent teoretiskt går det att ta bort VA-avgiften men då blir konsekvensen att höja skatten istället. Och det är ingen kommun intresserad av. Det är kommunfullmäktige som beslutar om VA-taxorna och VA är en kommunal angelägenhet i högsta grad, säger Erik Karlsson.

Även staten skulle kunna besluta om att gå in med skattemedel.

”Men vi har svårt att få täckning för taxehöjningen i och med att vår marknad är prisreglerad. Vi kan inte göra som Kalmar Vatten och lägga ut det här på kunderna som vi vill. Det här gröper ur ekonomin.”
Jonas Hellberg, näringspolitiskt ansvarig för Kalmar och Jönköpings län på Fastighetsägarna
Emma AreniusSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons