Strid om äldreboende före beslut – M: Olagligt och riskfyllt
Beslutet att upphandla en samarbetspartner för att bygga ett nytt äldreboende i Färjestaden fattades i oenighet på måndagens fullmäktige.
Henrik Yngvesson (M) anser att majoriteten här sätter lagen om offentlig upphandling ur spel genom att rigga för Riksbyggen, som samarbetat på samma sätt och bildat kooperativ hyresrättsförening med flera andra kommuner, däribland Högsby och Valdemarsvik.
Mathias Karlsson (S), ordförande socialnämnden, tillbakavisar kritiken:
– Det är oppositionen som tror att vi favoriserar någon leverantör. Vi har aldrig pratat om någon leverantör. Det är jag oerhört noga med. Det finns ett antal på marknaden. Det finns ett antal kommuner som gjort på detta sätt tidigare, varav några samarbetar med Riksbyggen men vi ska ha öppen konkurrens och upphandla samarbetspartner. Upphandlingen ska följa reglerna. Därefter ska vi bilda en ekonomisk förening som bygger, säger han.
– Det är ett försök att fördröja ett oerhört viktigt beslut, ett sätt att kasta grus i maskineriet.
Innan mötet skickade Moderaterna ut en skrivelse till alla fullmäktigeledamöter. Där hävdar Moderaterna att det numera är olagligt enligt kommunallagen med kommunal borgen för att kooperativ hyresrättsförening ska få låna pengar.
– Jag reagerar mot att du som socialnämndens ordförande säger att vi inte behöver upphandla byggnation av det här boendet, att en upphandling räcker. Vilken juridisk kompetens har du tillfrågat gällande lagligheten? Detta vi är på gång att göra nu kanske strider både mot kommunallag och lagen om offentlig upphandling, säger Henrik Yngvesson (M).
För att klara finansieringen av ett nytt äldreboende i Färjestaden vill majoriteten med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet upphandla en samarbetspartner som tillsammans med kommunen ska bilda en ekonomisk förening. Denna förening ska längre fram ta ställning till byggande och ägande. Boendeformen blir kooperativ hyresrättsförening. Kommunen kan behöva gå i kommunal borgen för bygget.
M ifrågasätter också om affären verkligen blir ekonomiskt gynnsam för kommunen. Något som majoriteten menar ska utredas längre fram.
– Vi pratar många hundra miljoner om vi räknar in byggnation och drift. Då gäller så snabbt som möjligt istället för fakta, säger Ulrik Brandén (M).
Röstsiffrorna i kommunfullmäktige var 24 ja-röster och 19 nej-röster till beslutet att upphandla en samarbetspartner, som längre fram ska leda till att det byggs ett nytt äldreboende i Färjestaden.
Moderaterna, som hellre sett upphandling enligt LOU eller att kommunen går i borgen för ett lån till egna Mörbylånga bostad som i så fall bygger, reserverade sig mot beslutet efter att yrkandet om återremiss först röstats ner.
Enligt Mathias Karlsson är orsaken till upplägget att majoriteten vill få lägre hyror för de äldre, få möjlighet till inflytande för kommunen och hyresgästerna, samt att kooperativa hyresrätter inte är vinstdrivande.
– De ska gå ihop och överskott återinvesteras i företaget. Jag tycker vi kan nöja oss med att konstatera att vi har olika uppfattningar. Oppositionen vill ha en privat lösning och vi i majoriteten vill ha en kooperativ lösning.