Han förvandlade Byttan till en modern askungesaga: ”Det är en magisk plats”
Det blir svaret på frågan vilket ställe han hade behållit om han hade fått välja. Följt av ett stort skratt. 2023 är Anders Hansson Skaret på topp igen. Han har blivit varm i kläderna på Slottshotellet och har massor med planer för framtiden. Men samtalet för dagen är Park Hermina. Nästan fyra år har passerat sedan skärmtaket ändrade hela spelplanen för succérestaurangen. Och nästan tio sedan äventyret i stadsparken började.
Hur fick du med dig Vicky von der Lancken och Robert Gustafsson på projektet?
– Vicky har varit som en extramamma för mig länge. Och Robert och jag lirar jättebra tillsammans. Vi hade ju en restaurang på gång i Borgholm, i societetsparken, men det blev inget där. Robert romantiserar restaurangbranschen. Han tog fram ett vin och han gillar mat och dryck. Jag skulle säga att Byttan är på topp fem av bästa läge för en restaurang i hela landet. Vi ville driva restaurangen som ju har ett otroligt vackert och unikt läge. Vi hade en scen där det hände mycket roligt.
Det är svårt att tro, men Anders Hansson Skaret kommer inte från stan. Han är från Vimmerby. Att han hamnade i Kalmar efter en karriär som klädtillverkare i Paris och Thessaloniki var en ren slump.
– Jag var i södra England när jag hade sålt klädbutiken och vi åkte till vårt sommarhus på Öland. En dag åkte jag in till Kalmar. Jag skulle köpa svarta strumpor på Baronen. Men då såg jag gatuköket Kabyssen, det som i dag är Stekhuset. Ägaren frågade vad det får lov att vara och det slank bara ur mig – får jag köpa ditt gatukök? Så började det med Hanssons krog. Min fru blev rätt förvånad när jag kom hem och berättade. Vi fick bra snurr på krogen och vi växte ur lokalen. Det har varit en förmån att kunna driva företag i Kalmar. Jag har gjort det från 1999 till i dag.
2015 slog han till och köpte 70 procent av restaurangen av Kalmarkrogar. Vicky von der Lancken och Robert Gustafsson hade övriga 30 procent. De satsade stort och hade öppet året om.
– Vi hade nattklubb under sommaren och på juldagen. Det funkade med grannarna. Vi hade 1 200 personer och det var fullt på dansgolven både ute och inne. Varje söndag gick jag runt och pratade med grannarna om hur det hade varit. Men nattklubben i sig var ju en sak. Sen skulle alla hem vid 03.30 på morgonen också. Vi gjorde vad vi kunde och försökte ta ansvar för den delen också. Här på Slottshotellet har vi haft både Lisa Nilsson och Ola Salo på scenen och det kräver samspel med grannarna när man har underhållning.
Visionen var att stället skulle bli ett vattenhål för alla.
– På Park Hermina hade vi ingen specifik målgrupp. Vi vände oss till alla. På nattklubben var det yngre men på söndagen hade vi bruncher som var väldigt uppskattade av lite äldre och det var många grannar som var här och åt brunch och luncher. De såg ett värde i att det var öppet året om. Det hör ihop, för ska det funka måste det finnas en väl fungerande sommar. Vi hade ett samspel med Kalmar konstmuseum också. Vi hade öppet jämt och det var nästan besvärligt att konstmuseet inte hade det eftersom vi hade gäster som gärna ville gå dit och kolla.
Som andra redan har vittnat om är det inte en enkel sak att driva Byttan. Att personalsätta är det svåraste. Att få stället mer stabilt just ur den synpunkten var också upprinnelsen till att ett visst skärmtak köptes in.
– Kruxet var att vi grävde i marken för att gjuta plintar. Det var ett fornminnesbrott men det visste inte jag då. Nu är jag världsmästare på fornminnesbrott. Det var det som det föll på. Jag nekade aldrig till att jag lät göra hål för plintarna. Det var tidigare rörd mark.
Du har tidigare sagt att du ändrat häckar och träd före skärmtaket och att ingen protesterade mot det. Var det därför du drog slutsatsen att skärmtaket var okej?
– Jag tog bort häckar i och med att vi skulle hålla i Guldfesten 2016 och det vi byggde då var det ingen som klagade på. Vi fixade plintar i marken då också. Vi satt ju ute i ett stort tält som vi tog ner sen. Jag trodde inte att jag gjorde något fel med skärmtaket. Vi ville bara göra något bra.
Blev du skakad av all uppståndelse?
– Jag är ju van att sticka ut näsan och ibland gör man bort sig och ibland gör man det inte. Men skärmtaket fick en otrolig uppmärksamhet. Jag hade drivit restaurang i 15 år då och glädjen har hela tiden varit en ingrediens i det arbetet. När skärmtaket briserade så försvann glädjen. Taket tog överhanden över min tillvaro och mitt liv handlade till 100 procent om det. Det var ett för stort intresse för det.
Livet tog en oväntad ny riktning. Han sålde.
– Jag trodde att Park Hermina skulle bli min sista arbetsplats eftersom det var en så väl fungerande restaurang. Jag saknar det inte. Jag hade spekulanter även före skärmtaket och jag valde att sälja till familjen Ahlbom som ju har stor erfarenhet av att driva nöjesetablissemang. De kunde se på platsen med nya krögarögon det kändes jättebra att sälja. Jag tyckte det var jättespännande köpare och att jag gjorde Kalmar en tjänst som fick hit dem. Men så kom pandemin och allt gick åt pipsvängen.
Den 1 mars 2020 överlämnades nycklarna. Då var restaurangen fullbokad året ut.
– Den 17 mars pratade jag med Jesper (Ahlbom, reds. anm.). Den dagen försvann den sista bokningen. Han hade en otroligt fin organisation och hade maximal otur. Det är inte klokt egentligen. På en vecka föll allt samman.
För egen del hade han sin första sovmorgon på åratal efter att nycklarna lämnats över. Men när paret Hansson slog på teven insåg de yrvaket att något stort, och oroväckande, höll på att hända.
– Tack och lov är pandemin glömd nu. Så snabbt det går. Det är tur det. Men jag lider med Ahlboms. Jag såg i ögonen på Jesper att han hade ett djupt intresse. Bara det att ha Kalmar slott som backdrop. Jag ser det och jag såg att han också ser det.
Efter försäljningen jobbade du en tid på Ica Maxi och plockade varor. Varför det?
– Jag känner Patrick Wiberg (Ica Maxis ägare) och vi hade ju en plan när vi sålde men sen kom ju pandemin. Jag hjälpte Patrick med företaget där. Restaurangerna gick på knäna men matbutikerna hade ju mer än någonsin att göra. Jag hatar att sitta still och är väldigt social. De hade hur mycket som helst att göra och det var supernice för mig. Jag träffade massor med folk.
Var det som terapi?
– Ja.
Sedan blev det Slottshotellet. Hur kom det sig?
– Det var LW fastigheter som både ägde och drev verksamheten här. Nu är jag delägare i Slottshotellet. Det började med att de ville ha mig som vd. Robert och jag hade redan en dröm om Park Hermina, Slottshotellet och sommarteatern och jag bodde inte så långt här ifrån tidigare. Jag gick förbi här varje dag och tänkte på vad man skulle kunna göra med stället. Jag har legat på LW i flera år och tjatat så mycket att Lars Wärnberg (LW Fastigheters ägare) måste ha tröttnat på mig.
Det har gått upp och ner och upp igen för dig. Hur har det varit?
– Jag sålde när vi fortfarande var på topp så jag vill nog inte gå med på att det har gått ner. Hade inte pandemin kommit hade det kanske varit ett helt annat ställe i dag.
Men skärmtaket menar jag och att du kom fram till att du skulle sälja. Det var väl inte meningen att det skulle bli som det blev när du fick idén till skärmtaket?
– Nej, det var inte meningen. Tvärt om.
Är du besviken på kommunen?
– Nej. Jag är inte besviken på kommunen. Jag har gjort som jag alltid har gjort. Jag har kört på. Här körde jag på lite för fort.
Anders Hansson Skaret är fortfarande överraskad att han dömts för fornminnesbrott. Det såg han inte i kristallkulan någon enda gång.
– Jag trodde inte att jag skulle begå det brottet. Så är det. Men det är sånt som händer.
Du ser Byttan, Park Hermina, varje dag från ditt nya ställe. Vad tänker du?
– Det är en magisk plats. Historisk. Underbar. Jag hoppas att Jesper hittar kraften och orken att få i gång det igen så människorna kan komma dit. Jag ser 600 gäster som florerar och en fantastisk personal. Jag har alla mina minnen. Det var min peak, eller näe jag peakar fortfarande. Men det var en så fantastisk härlig period. Jag ser ingen sorg och jag är övertygad om att stället får vingar igen. Jag vet att han ville det. Jag hoppas att det blir så. Vi får se. Eller så kommer det någon annan. Den platsen förtjänar det bästa.
Och skärmtaket på Öland?
– Jag hoppas att Gillis (Edman) får upp skärmtaket. Det är ett av de finaste som finns att köpa och det var dyrt.
”Vi vände oss till alla. På nattklubben var det yngre men på söndagen hade vi bruncher som var väldigt uppskattade av lite äldre och det var många grannar som var här och åt brunch och luncher. De såg ett värde i att det var öppet året om.”Anders Hansson Skaret, vd Slottshotellet