Annons

Årets pridevecka blir digital: ”Ville inte ställa in”

Det blir ingen prideparad i Kalmar i år. I alla fall inte likt de som varit tidigare år. I nuläget planeras en digital pridevecka och för Alexander Finstad blir det första året som ordförande.
Kalmar • Publicerad 9 april 2020

Här saknas innehåll

Färgstark folkfest när Kalmarsund Pride firade femårsjubileum.
Färgstark folkfest när Kalmarsund Pride firade femårsjubileum.Foto: Rasmus Jeppsson

Med anledning av det osäkra coronaläget har Kalmarsundpride valt att satsa på en digital pridevecka. Det innebär att programmet för veckan kommer att livestreamas.

– Vi kände att vi inte ville ställa in prideveckan och vi satt och diskuterade hur vi skulle göra. Det är många som ställer in paraden, men det gjorde inte vi på det sättet utan vi gör det digitalt. Det blir lite nytt tänk, säger Alexander Finstad, ordförande i Kalmarsundspride.

Annons

Företag, organisationer samt andra intresserade kommer att bjudas in till att medverka digitalt. De som vill ha en sektion i paraden uppmanas att filma en miniparad med max 49 personer. Filmen skickas sedan till Kalmarsundspride och klipps ihop till en paradfilm som visas vid Elevatorkajen.

Lokala artister kommer också att bjudas in. Året pridevecka invigs den 31 augusti. Det är oklart vilken kommun som ska hålla i invigningen.

Skulle restriktionerna släppa innan dess kan en del av programmet ändras till att vara live. Pridetåget kommer dock att vara digitalt.

För Alexander Finstad blir det första året som ordförande. I början av mars i år tillträdde han på posten efter Thomas Isaksson.

– Det blir en helt annan pridevecka jag får vara med och planera och det ska bli spännande att få göra något nytt. Jag tror att det kommer att bli väldigt bra, säger Alexander Finstad.

Om du skulle presentera dig som ny ordförande, vad har du gjort innan?

– Jag har sedan 2014 har jag varit engagerad i en del organisationer och föreningar. 2015 startade jag en egen förening som arbetade för att motverka psykisk ohälsa hos barn och ungdomar, så då har jag arbetat mycket med det. Sedan har jag varit aktiv i politiska partier och arbetat inom äldreomsorgen, så jag har varit lite överallt.

Har du några hjärtefrågor?

– Barn- och ungdomars rättigheter och sedan Hbtqi, allas rätt att få vara sig själv och älska den de vill utan att bli diskriminerad på grund av det.

Läs även:

Amelia RydebergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons