Cedergrens Krog
Var? I korsningen Stengatan/Södra Långgatan.
Om: Cedergrens Krog var ett välbesökt och stökigt hak. Hade ryktet om sig att vara ”Oskarshamns bråkigaste krog”. Rallarslagsmålen avlöste varandra. Troligen beroende på att krogen låg på gränsen mellan Oskarshamn och Döderhult.
”Ett ökänt tillhåll med ölhandel och återföljande oordningar, såväl söndag som måndag, vilken tid på dygnet som helst”, skrev en nykterhetsförening i ett protokoll.
Sista styvern
Var? I korsningen Köpmangatan/Lilla Köpmangatan.
Om: Stadens västligaste krog. Sista styvern ägdes av och fungerade som ett utskänkningsställe för Oskarshamns Spritvarubolag. Samma bolag som senare byggde Frejamagasinet på Lilla torget. I samma fastighet låg det även en flickskola. Anledningen till namnet var att bönderna spenderade sina sista pengar efter att ha varit på marknad. När bönderna druckit klart satte de sig upp bakom sina hästar och körde i kapp.
Dra té
Var? Svalliden.
Om: Lönnkrog som drevs av en kvinna vid namn Stina. Här stannade bönderna ofta till på vägen hem för att rätta till vätskebalansen.
Jeanssons Krog
Var? Köpmangatan.
Ida Magnussons Krog
Var? Köpmangatan.
Lütz Ölkällare
Var? Köpmangatan.
N.P. Bergqvists Krog
Var? Köpmangatan/Lilla torget
Societetshuset
Var? På Lilla Torget, där Handelsbankenhuset ligger i dag.
Om: Oskarshamns Societetshusbolags krog vid Lilla Torget var förmodligen populäraste etablissemang. Societetshuset, som även rymde stadens stadshotell, var ett av få ställen som ordnade underhållning i form av sång och musik. Societetshuset rymde dessutom ytterligare fyra krogar: Stallet, Fäladan, Soronto och Skostallet. Krogarna låg nära varandra och valvet var inte bredare än att när någon blev utkastad från den ena krogen, blev han samtidigt i princip inkastad på den andra.
Huset förstördes i en brand 1903. Handelsbankenhuset byggdes på tomten och ligger där än i dag.
Stallet
Var? På Lilla Torget, i Societetshuset, där Handelsbankenhuset ligger i dag.
Om man tittar på bilden på det gamla Societetshuset så låg Stallet till höger inne i porten.
Fäladan
Var? På Lilla Torget, i Societetshuset, där Handelsbankenhuset ligger i dag.
Mittemot Stallet, till vänster inne i porten låg Fäladan.
Soronto
Var? På Lilla Torget, i Societetshuset, där Handelsbankenhuset ligger i dag.
Om: Låg på nedre botten mot västra gaveln. En lokal som, trots att den var inhyst i det fina Societetshuset, var av det mer ökända slaget. Här fick alla vara kvar, oaktat promillehalt. Festandet fortsatte oberoende av stängningstider och andra förordningar så länge det fanns folk i lokalen.
Skostallet
Var? På Lilla Torget, i Societetshuset, där Handelsbankenhuset ligger i dag.
Väldigt populärt barhäng inhyst på Societetshusets innergård.
Stadskällaren
Var? I Frejahuset – eller Frejamagasinet – på Lilla torget
På den lite finare övervåningen – Sunnan – serverade fröken Sund, som också fått ge namn åt krogen. Den lite enklare undervåningen – där leksaksaffären Apollo låg förut och matstället Kupolen ligger nu – bar namnet Beskan.
Stadskällaren ägdes av Oskarshamns Spritvarubolag, som också hade en destillationsanläggning för framställning av spritdrycker i en grannbyggnad i den lilla backen upp mot tandläkaren i Besväret.
Ståhles Krog
Var? I Kråkerumsbacken, där anrika Ågrens järnhandel låg.
Hvite Björn
Var? Hamngatan.
Hamngatan med omnejd var vid den här tiden de riktiga arbetarkvarteren. Här låg massor av krogar – men framför allt Hvite Björn.
Kallades också Fredriksbergskrogen och är sannolikt Oskarshamns mest beryktade krog genom alla tider. Det var en stor krog och inne på Hvite Björn fanns det krogar på båda våningsplanen. Den lite finare på övervåningen och en så kallad ”buskrog” på nedre botten.
Grannarna Hvite Björn och Wasabryggeriet var mycket populära stamställen för varvs- och hamnarbetarna, vilka var många på den här tiden.
Faktum var att Hvite Björn öppnade redan klockan fyra på morgonen. Allt för att arbetarna skulle hinna ta sig ett par supar innan de började jobbet klockan fem. Efter avslutat värv bar det direkt tillbaka till krogen igen.
Fastigheten byggdes 1868-69. Hvite Björn låg här fram till 1917.
Wasabryggeriet
Var? Hamngatan.
Låg mittemot Hvite Björn och var både bryggeri och krog. Också mycket populärt.
Hotell Svea
Var? Nuvarande Pub Kråkan.
Svea drevs fram till stängning 1918 huvudsakligen av mössmakare Johansson. Därefter var det annan verksamhet i lokalen innan Pub Kråkan tog över stafettpinnen 1995.
Ida Westergrens Krog
Var? Hamngatan.
Lindbergs Ölscapp
Var? Hamngatan.
Schröderskans Krog
Var? Hamngatan.
Låg mellan Elefanten och den lilla vägen upp till Besväret. Än i dag finns ett järnstaket kvar på den lilla terrassavsatsen som vetter ut mot gatan. Det är också den exakta platsen för Schröderskans Krog. Järnräcket är märkt ”OS”, vilket står för Oskarshamns sjömanshem, som köpte huset. Sedermera byggde Oskarshamns sjömanshem Sjöfartshotellet, på platsen där det ligger än i dag.
Wikströmskans Krog
Var? Skeppsbron, ungefär vid refugen längst ner i backen mellan A Petterssonska huset och nuvarande Elefanten.
Om: Wikströmskans – eller ”Wikströmskans i Gloet” som den också kallades – och Wega låg vägg i vägg längst ner i backen mellan A Pettersson-huset och Elefanten.
Båda beskrivs som sjömanstillhåll och var väldigt omtalade. Hembygdsforskaren Göran Seger har tidigare berättat i OT om krogarna berömdhet.
– Både Wikströmskans och Wega var faktiskt världsberömda. Om sjömännen var i, låt säga, Afrika berättade de för kollegor på andra fartyg om sina strapatser i Oskarshamn och så spreds ryktet om Oskarshamnskrogarna världen över.
Wega
Var? Skeppsbron, ungefär vid refugen längst ner i backen mellan A Petterssonska huset och nuvarande Elefanten.
Se Wikströmskans Krog.
Carlqvists Krog
Var? Rondellen vid järnvägsstationen
Strand Hotell
Var? Varvsgatan
Punchverandan
Var? Varvsgatan
Frossan
Var? Brädholmen
Också en berömd sjömanskrog, belägen bland virkesladorna på Brädholmen. Namnet hade inget med fyllefrossa att göra, utan var döpt efter malariasymptom. Huset hade tidigare fungerat som någon form av vårdinrättning för bland annat sjöfarare som drabbats av just malaria. Huset revs 1939.
Petterssonskans Krog
Var? Trädgårdsgatan
Bengtssonskans Krog
Var? Tunnbindaregatan
Charlotta Fribergs Krog
Var? Värdshusgatan
Krogen i Mörkeskog
Var? På vägen ut mot Flinshult.
Lönnkrogar var också ett fenomen. Bland annat fanns det ett par i Gröndal. Den mest kända låg dock på vägen ut mot Flinshult och hette Krogen i mörkeskog.
Utskänkningstillstånd saknades, men det löstes genom att folk fick betala en slant för att titta på gårdens gris medan man ”bjöds” på en sup...
Källor: Hembygdsforskaren Göran Seger, lokalhistorikern Thomas Gren, OT:s arkiv.
Oskarshamn och kroglivet vid år 1900
• Oskarshamn hade omkring 7 000 invånare.
• Det fanns ett 40-tal krogar i stan. De flesta centralt belägna. Men en del så kallade lönnkrogar låg utkastade i Gröndal och på vägen ut mot Flinshult.
• Köpmangatan/Lilla Torget och Hamngatan var de två stora krogstråken.
• Vissa krogar, bland annat Hvite Björn, öppnade redan klockan 04.00 på morgonen, allt för att arbetarna skulle hinna med en sup före jobbet.
• Många av krogarna bar kvinnonamn. Besökarna var dock snudd på uteslutande män.
• En öl eller en sup kostade från tio öre och uppåt. En ”Hagbergare och en öl” var en vanlig beställning. Hagbergare tros ha varit en rejäl sup.
• Det var ofta bråkigt och stökigt kring krogarna. Slagskämparna fick då vila upp sig och nyktra till på vaktkontoret, som det hette. Det hette inte polisstation på den tiden. Vaktkontoret låg i en liten byggnad där Flanaden ligger i dag.
• Staten tillät prostitution vid tiden. I Oskarshamn fick de prostituerade gå på hälsoundersökning hos stadsläkare Lars Magnus Holmberger i vakttornet. Polis och läkare samarbetade för att registrera och undersöka kvinnorna. De prostituerade höll främst till på krogarna på Hamngatan och ombord på båtarna i hamnen.
Källor: Hembygdsforskaren Göran Seger, lokalhistorikern Thomas Gren, OT:s arkiv.