Annons

Misstänkt mördare kontaktade medmisstänkt i häktet – flyttas till Växjö

En 17-årig pojke, som sitter häktad med restriktioner misstänkt för knivmordet i Berga, lyckades meddela sig med en av de fyra medmisstänkta på häktet i Kalmar. Det uppger åklagare Johan Henningsson för Barometern.
– Han försökte påverka utredningen till sin egen fördel, säger han.
Kalmar • Publicerad 30 juni 2022

Fem unga män sitter häktade misstänkta för inblandning i knivmordet på en man i 20-årsåldern i Berga på Valborgsmässoafton. Den yngsta av de misstänka, en 17-åring som är häktad för mord, har lyckats kontakta åtminstone en av sina fyra medmisstänkta – trots att han har restriktioner, berättar åklagare Johan Henningsson för Barometern.

– När jag fick reda på det så bestämde jag att han skulle flyttas till häktet i Växjö. Det verkar inte som om häktet har brustit, men det är klart att det inte är bra, säger åklagaren.

Annons

Restriktioner innebär begränsningar i kontakten med omvärlden och är just till för att förhindra misstänkta att kommunicera med varandra eller andra under utredningstiden. Detta just för att misstänkta inte ska få chans att prata ihop sig eller utöva påtryckningar mot någon.

Vad innebär det här för utredningen?

– I det här fallet tror jag inte det innebär någonting. Det jag kan säga om kontakten är att han försökte påverka utredningen till sin egen fördel, säger Henningsson.

Det ska heller inte vara första gången som 17-åringen försökt meddela sig med sina fyra medmisstänkta under häktningstiden.

– Vi fick ganska tidigt i utredningen veta av häktet att han försökte kontakta sina medmisstänkta. Jag bestämde redan då att han skulle flyttas till Växjö, men då gick det inte att genomföra en flytt och sedan lugnade det ner sig, enligt personalen. Sedan blev jag informerad om det här, säger Johan Henningsson.

Eftersom den 17-årige pojken är under 18 krävs det synnerliga skäl för att hålla honom häktad med restriktioner.

– Risken för kollusionsfara (risk för att en misstänkt undanröjer bevis eller på annat sätt förstör en brottsutredning, reds anm) är orsaken till att han sitter med restriktioner. Det kan inte garanteras på sis-hem, som annars skulle vara alternativet, säger Henningsson.

Sis-hem är särskilda ungdomshem som tar emot ungdomar med psykosociala problem, till exempel missbruk och kriminalitet och drivs av Statens institutionsstyrelse (sis).

Kriminalvårdschefen Hans Lagerlöf känner inte till incidenten i detalj, men återkommer till Barometern när han har uppdaterat sig.

– Vi har ett antal misstänkta i målet och en av dem hade försökt kommunicera på ett sätt som inte är tillåtet via promenadgården, men också toaletten. Det uppmärksammades av personal som har fotograferat det och meddelat åklagaren. Det är vad jag känner till, säger Lagerlöf.

Annons

Du säger att det var ett försök, men åklagaren säger att han lyckades meddela sig till i alla fall en av de medmisstänkta och att det kom fram under omhäktningsförhandlingarna på onsdagen?

– Jag känner bara till att det skulle vara ett försök, men jag ska nog kontakta åklagaren. Men är det så att vi inte kan upprätthålla restriktioner som meddelas är det jätteallvarligt så klart och beklagligt. Det finns ju en anledning till restriktionerna, säger Lagerlöf och fortsätter:

– När man har flera misstänkta i ett mål kan det vara särskilt ansträngande att upprätthålla restriktionerna, men jag vill absolut inte att det ska låta som en ursäkt. Det är vårt ansvar att göra det.

Lotta WaghornSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons