Succépjäsen om Jeanssons blir virtuell
I vanliga fall spelas pjäsen ”Jeanssons – en epok” mitt i publiken på Villa Solbacken. Konceptet är mat och teater ihop och initiativet togs av Kalmarprofilen Martin Bergvall Nilsson, som driver flera restauranger, för tre år sedan. Maten kommer från restaurang Postgatan i Kalmar och i pjäsen spelar Katarina Ellborg, Jörgen Nordström, Peter Hausenkamp och Martin Bergvall Nilsson.
På onsdagsmorgonen samlades ensemblen på Villa Solbacken för att göra en filmatisering av pjäsen. På plats var också professionella filmare och rutinerade scentekniker. Men publiken lyste med sin frånvaro.
Filmatiseringen görs på grund av coronaläget och tanken är att man framöver ska kunna beställa mat från Postgatan och äta hemma samtidigt som man får tillgång till den inspelade föreställningen.
– Många av dem som vill se föreställningen tillhör en målgrupp som rekommenderas att inte gå ut, så förhoppningsvis blir det ett värde i att kunna se oss hemma, säger Katarina Ellborg.
Hur går det att filma något som brukar utspela sig mitt i en publik?
– Det är ju en stor del av föreställningens hjärta att publiken är mitt i. Vi har byggt upp det på samma sätt inledningsvis, att man blir välkomnad på samma sätt. Vi kommer också att bjuda på en liten titt in i logen. Men sedan har vi tajtat ihop miljöerna och lagt in en hel del scenerier från huset. Det är mer som en filmatiserad traditionell teaterföreställning, säger Katarina Ellborg.
Hur har det varit att spela era roller framför filmkamerorna?
– För min del har det varit lite som att få uppleva en pojkdröm, att få spela in en film, säger Martin Bergvall Nilsson, och Katarina Ellborg tar vid:
– Vi diskuterade just vilken skillnad det är på att vara teaterskådespelare och filmskådespelare. När man spelar teater är det några timmar med fullt fokus. Man är här och nu och känner en spänning inför publiken. Nu är det tekniken som tar tiden och platsen. Här får man gå in och leverera och sedan får man ofta ta om, och det är mycket väntan när man ska byta miljö.
Det var i september 2017 som "Jeanssons – en epok" hade premiär. Martin Bergvall Nilsson ville levandegöra Villa Solbackens historia och kontaktade skådespelarna Jörgen Nordström och Katarina Ellborg som skrev manus.
Berättelsen är en blandning av historia och fiktion och handlar om den kända Kalmarsläkten Jeansson. Under nästan ett halvt sekel, från 1915–1952, får publiken följa konsulparet John och Sigrid Jeansson i med- och motgång.
Först planerades det för sju föreställningar men pjäsen blev en succé och nu, två och ett halvt år senare, har 80 föreställningar spelats. Samtidigt har Katarina Ellborg och Jörgen Nordström skrivit manuset för den uppföljande pjäsen som är tänkt att ha premiär i höst.
Men som för så mycket annat har corona kommit i vägen.
– Det gick så snabbt för allt att stängas ner så vi var tvungna att gira och tänka till, säger Martin Bergvall Nilsson.
På grund av coronaläget har Region Kalmar län infört ett förhöjt stöd för omställning. Det kan sökas av företag med verksamhet som utgör besöksanledning samt företag med verksamhet inom det kulturella och kreativa området. Stödet utgörs av en konsultcheck för att anlita extern kompetens i syfte att utveckla nya erbjudanden, eller ta fram strategier för omställning av verksamheten.
Omställningscheck och mikrostöd
På grund av coronaläget har Region Kalmar län infört ett förhöjt stöd för omställning.
Stödet avser sådana företag som redan i dag normalt är stödberättigade, det vill säga som utgör besöksanledningar och inte sådana verksamheter som är ett resultat av besöksanledningen (till exempel boende-, restaurang- och transportverksamhet). Stödet avser också att hjälpa de företag inom kultursektorn som drabbats hårt av uteblivna besöksflöden, men som ser möjligheter med exempelvis nya it-lösningar.
Stödet utgörs av en konsultcheck för att anlita extern kompetens i syfte att utveckla nya erbjudanden, eller ta fram strategier för omställning av verksamheten som ökar företagets konkurrenskraft.
Stödet går att söka fram till 1 juli 2020 och är ett bidrag på max 90 procent av kostnaden (dock max 100 000 kronor) för en konsultinsats.
Omställningschecken går att kombinera med ett mikrostöd där bidrag kan lämnas även till maskiner och inventarier.
Källa: Region Kalmar län
Ett exempel på omställning är att utveckla virtuella tjänster.
– Vi sökte det här stödet och i torsdags fick vi ett preliminärt godkännande. Nu filmar vi, säger Martin Bergvall Nilsson.
Den filmatiserade föreställningen, som kommer vara textad, har premiär den 2 maj. Hur filmen ska distribueras tekniskt är ännu inte klart.
Trots att det är en tung tid har inspelningen varit inspirerande för ensemblen.
– Det är en liten nytändning för oss, efter att ha spelat den inför publik 80 gånger, säger Katarina Ellborg.
– Det är absurt, den här situationen med virusverkligheten. Men samtidigt – det här hade vi aldrig gjort annars, säger Martin Bergvall Nilsson.
När det gäller höstens premiär för den uppföljande pjäsen är det bara att vänta och se.
– Vi är helt hänvisade till vad som råder då. Men en fördel är att vi alla fyra personer finns här i stan. Vi kommer vara redo att köra när det är dags, säger Katarina Ellborg.
Läs mer om coronaläget: