Annons

Vardaga hoppas att Kalmar vill köpa platser

Omstridda äldreomsorgsföretaget Vardaga kommer till Kalmar.
Bolaget bygger ett nytt boende för 60 äldre där gamla Rifafabriken låg.
– Förhoppningsvis köper kommunen platser av oss, säger Ulla Tansen, affärsområdeschef.
Kalmar • Publicerad 26 februari 2019
Vardagas nya boende i Kalmar ska få plats för 60 äldre. Skiss: Arkitektbolaget
Vardagas nya boende i Kalmar ska få plats för 60 äldre. Skiss: Arkitektbolaget

En ny typ av privatägt äldreboende är på väg att starta i Kalmar. Nu handlar det inte om att Kalmar kommun köper in en tjänst, som i fallet med Norlandia.

I stället har företaget Vardaga valt att på eget bevåg bygga ett äldreboende i blivande Linnéstaden, på den tidigare Rifatomten.

Annons

– Vi bygger det här i egen regi. Vi går in som entreprenör och driver det, utan någon tidsbegränsning. Och förhoppningsvis köper kommunen platser av oss, säger Ulla Tansen, affärsområdeschef på Vardaga.

Vardaga, som fram till 2013 hette Carema, fick med det nya boendet i Kalmar på köpet när bolaget köpte företaget Aneris Omsorg för några veckor sedan, berättar hon.

– Det är roligt, för vi har inte haft något eget i Kalmar

Företaget är ett av de största privata omsorgsbolagen i Sverige, berättar hon. Och det satsar på att växa. Totalt planeras 13 nya boenden i Sverige under 2019, berättar Ulla Tansen.

– Bygger man såhär så har man nån form av dialog med kommunen om att det finns ett behov, man ser positivt på att man etablerar sig i kommunen. Sen har man tid på sig att jobba fram ett avtal med kommunen, säger hon.

Men kommunen kan inte ta platserna för givna. Vardaga kan lika gärna ta emot äldre från till exempel grannkommuner.

– Då kan det vara så att kommunen kanske vill abonnera på ett visst antal platser för att garantera att de har tillgång till dem.

Kommer jag att kunna välja att bo hos Vardaga om jag vill?

– Jag tror att alla kommuner lyssnar på de som har ett behov. Var man vill bo, om man vill vara nära sina närstående. Men det finns inte valfrihet som det finns i LOV-kommuner, där man säger: Var vill du bo?

Ulla Tansen ser flera fördelar för en kommun med att anlita privata omsorgsföretag. Bland annat handlar det om spetskompetens, menar hon.

Annons

– Hur planerar man ett boende så att det blir en bra arbetsplats och ett bra ställe att bo? Och effektivt att driva? Det är det vi gör. En kommun måste ju ha kompetens i så många delar. De ska driva simhallar och snöröjning och dagis och allt möjligt.

Här ser hon ett ökande behov bland landets kommuner.

– Många kommuner har ansträngd ekonomi. Det vi kan göra är att gå in och avlasta kommunerna med investeringen i att bygga ett äldreboende.

Och hon tror att det skulle kunna vara ett effektivare sätt att sköta framtidens äldreomsorg.

– Det kanske är så att kommunen ska vara duktiga på att handla upp vad de vill ha. Och vi kan bidra med vår kunskap om hur man bygger och hur man driver bra äldreboenden.

Dessutom har Vardaga fler fördelar menar hon. Storleken gör det lätt att förhandla fram bra avtal med leverantörer. Bolaget har också egna utbildningar inom till exempel demens.

– Vi har ett bra matkoncept som vi har testat fram, där vi lagar en del av maten på avdelningarna så att de som bor där kan vara lite delaktiga. Man känner doften av mat och bröd som lagas, snarare än att man får maten från storkök.

Det privata bolaget Norlandia har fått omfattande kritik i Kalmar. I april 2017 berättade personal om dementa som lämnats liggande på golvet eller i sin egen avföring på två av Norlandias äldreboenden i Kalmar. Anställda vittnade om bråk och slagsmål, och läkare berättade att de äldre får medicin för att hålla sig lugna.

Är ni bättre än Norlandia?

– Det finns mycket politik i äldreomsorg. Jag tror att Norlandia är ett bra företag. Sen kan det alltid vara så att det uppstår utmaningar på något ställe för att det brister i ledarskap eller kompetens. Det händer både i kommunal och privat verksamhet. Sen kanske det får lite större uppmärksamhet när det handlar om privata vårdgivare. Men jag har ingen kännedom om turerna runt Norlandia i Kalmar.

Annons

I Norlandia-fallet var det en diskussion om personaltätheten. Hur är personaltätheten hos er?

– Det beror på vad kommunerna ställer för krav. Vi har riktlinjer från myndigheter att rätta oss efter. Sen ställer kommunerna ibland krav på tätheten, säger Ulla Tansen.

Hon förklarar att bemanningen ser väldigt olika ut från kommun till kommun, och från boende till boende.

– Det är viktigt att det inte finns för lite personal. Men det handlar om en helhet kring vad man har för processer. Hur ser man till att det är de aktuella omsorgsbehoven som styr. Där behöver man ha koll på: Hur bemannar vi upp när behov uppstår?

Rasmus JeppssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons