Annons

Årets Ölänning 1988: Per-Olof Amnér

Victoriadagen, Sollidenpriset och Årets Ölänning, ett oslagbart triumvirat. Allt stämde denna dag, den 14 juli år 1988. För nu var det en av grundarna till det pompösa skådespelet på Borgholms idrottsplats. Per-Olof Amnér, som själv skulle få ta emot Sollidenpriset ur konung Carl XVI Gustafs hand. En sällsynt dynamisk och idérik person var därmed vederbörligen hyllad.
Publicerad 28 mars 2019 • Uppdaterad 14 oktober 2019
Per-Olof Amnér.
Per-Olof Amnér.

Per-Olof Amnér föddes år 1947 i Borgholm på stadens omhuldade BB. En äkta ölänning hade sett dagens ljus. Fadern Arvid hade sitt eget företag inom snickeribranschen och han utförde många av sina arbeten på Solliden. Ofta var Per-Olof med och i sammanhanget kan nämnas, att Per-Olof och den dåvarande prins Carl-Gustaf blev konfirmationskamrater när tiden begav sig.

FAKTA

Juryns motivering

”Per-Olof Amnér är en av initiativtagarna till Victoriadagen. Han har under de tio år högtidsdagen funnits haft huvudansvaret för arrangemangen. Därigenom har han på ett avgörande sätt medverkat till att göra Victoriadagen till Ölands ”nationaldag” och placerat Öland på Sveriges sommarkarta. Det arbete han under oräkneliga timmar av sin fritid nedlagt för Victoriadagen och därmed för Öland kan inte överskattas. Därtill kommer de insatser han i övrigt gjort för ungdomen genom sin verksamhet som ledare i IFK Borgholm. Juryn vill med utnämningen av Per-Olof Amnér till Årets Ölänning 1988 hedra en sällsynt gedigen, idéell och osjälvisk gärning under de tio år Victoriadagen funnits och inte minst för dess ungdom”.

Vid Samrealskolan i Borgholm tog Per-Olof realexamen och därefter följde handelsstudier i Kalmar. Svenska Handelsbanken sökte efter skickligt finansfolk och det var här som Per-Olofs yrkeskarriär började, endast avbruten av militärtjänstgöring vid flottan i Karlskrona.

Annons

Idrotten har alltid haft en framträdande roll i Per-Olofs liv. Först i en egen framgångsrik karriär. Han är ölandsmästare i fotboll flera gånger, han har representerat Ölands landskapslag i flera turneringar, han är ölandsmästare i bordtennis och har vunnit flera lopp i löpning.

IFK Borgholm har alltid varit Per-Olofs förening och där har han också utfört ett omfattande och uppoffrande arbete som ledare. Han har tränat ungdomslag i såväl fotboll som bordtennis och han har varit en mycket engagerad ledamot i föreningens huvudstyrelse. De ansvarsfulla posterna som kassör och ordförande har han beklätt med bravur under många år.

Dock är det som en av grundarna till Victoriadagen, som han blivit mest känd och erkänd. Detta evenemang är idag ett begrepp inte bara i den sydöstra landsändan utan i hela landet.

Tillsammans med Kay Wieståhl, IFK Borgholms väloljade organisation och näringslivet drog han igång en storsatsning, som blivit en av de största turistattraktionerna i öns historia.

Per-Olofs roll har varit att handha de finansiella kontakterna mes sponsorer och att utveckla arrangemangets administration och logistik.

År 1979 hölls Victoriadagen för första gången. Ett trevligt familjeevenemang blev succé direkt och nästan fem tusen förväntansfulla människor drogs till Borgholm för att bevittna händelsen.

Per-Olof såg möjligheter att också göra Victoriadagen till en dag för friskvård. Därför startade han redan 1981 Ölandsbro Marathon, stora och lilla Victorialoppen och Borgholmsstafetten.

Deltagarantalet har varit i ständigt ökande.

Som den driftige bankman Per-Olof är, har han också försökt att utveckla intäktssidan för sin förening. Han har förstått reklamens värde och utarbetat ett speciellt reklampaket till företagen i Borgholm med omnejd. Han har samlat sponsringsvilliga företag i en pool, ett koncept som anammats av riksidrottsförbundet. ”Borgholmsmodellen” har blivit omtalad.

Per-Olof Amnérs insatser i olika idrottsliga sammanhang och hans stora ideella arbete långt utöver det vanliga har uppskattats. Ölands idrottskrets guldmedalj har han erhållit, en guldmedalj från IF Kamraterna Sverige har han också fått ta emot liksom mängder av mästerskapsmedaljer. Årets Ölänning är 1988 är nu också en rättmätig ägare till Sollidenpriset.

Göran O T Dahlberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons